Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΧΡΗΣΗ / Η μάσκα ως πάγιο έξοδο που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΧΡΗΣΗ / Η μάσκα ως πάγιο έξοδο που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία

Από την επόμενη εβδομάδα όποιος θέλει να πάρει ένα ψωμί από τον φούρνο, να πεταχτεί στο παντοπωλείο ν’ αγοράσει μια στιγμή ένα γιαούρτι ή να πάει να κουρέψει τα μαλλιά του έπειτα από 40 μέρες σε καραντίνα θα πρέπει να φοράει μάσκα.

Το ίδιο θα ισχύει σε καθημερινή βάση και για συνεχόμενες ώρες για τους εργαζόμενους και επαγγελματίες. Σε κάποια επαγγέλματα η μάσκα μιας χρήσης δεν θα είναι αρκετή ανά ημέρα, καθώς θα χρειάζεται από πελάτη σε πελάτη η αλλαγή της.

Ύστερα από μια μικρή έρευνα αγοράς σε σελίδες που διαθέτουν διαδικτυακά προστατευτικές μάσκες, διαπιστώσαμε ότι το κόστος κυμαίνεται από 70 λεπτά έως 1 ευρώ και 20 λεπτά η κάθε μία. Σε αρκετές περιπτώσεις πωλούνται όμως μόνο ως πακέτα. Για παράδειγμα μια εταιρεία προσφέρει 50 ευρώ τα 50 τεμάχια, ενώ ακριβότερες είναι οι υφασμάτινες, που φτάνουν έως και 4.50 ευρώ η μία, χωρίς όμως να είναι πάντα τόσο ξεκάθαρο αν προστατεύουν από ιούς (πολλές είναι φτιαγμένες π.χ. μόνο για σκόνη και γύρη).

Πόσες μάσκες χρειάζεται ένα κουρείο;

Το κόστος, αν τηρηθεί ακριβώς ό,τι συστήνουν γιατροί και φαρμακοποιοί, μπορεί να φτάσει ημερησίως ακόμη και σε διψήφια επίπεδα. Σ’ ένα κομμωτήριο, για παράδειγμα, αν μπουν μια ημέρα 10 πελάτες μόνο, θα πρέπει ο κομμωτής να φορέσει 10 διαφορετικές μάσκες μιας χρήσης, να δίνει δηλαδή 10 ευρώ τη μέρα. Αντίστοιχα, αν μια οικογένεια θέλει να τρώει κάθε μέρα ψωμί και να κάνει κάθε μέρα ψώνια, θα πρέπει να έχει προβλέψει τουλάχιστον 30 ευρώ επιπλέον στον μηνιαίο προϋπολογισμό της.

Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να βγει ο κόσμος από το σπίτι και ανακοίνωσε τα μέτρα που πρέπει ο καθένας να λαμβάνει, χωρίς όμως να έχει υπολογίσει ότι προσθέτει ένα ακόμη πάγιο έξοδο. Όταν στην Ελλάδα έχει φτάσει πια να θεωρείται, εδώ και καιρό, αξιοπρεπής μισθός οτιδήποτε ξεπερνά τα 700 ευρώ, ένα πάγιο έξοδο 20 και 30 ευρώ μοιάζει με χαριστική βολή για εκείνον που έχει να πληρώσει ακόμη ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, εφορία, ενοίκιο και κοινόχρηστα.

Αν μιλάμε για οικογένεια, τα έξοδα είναι ακόμη μεγαλύτερα και τα περιθώρια ακόμη στενότερα. Αν μιλάμε για ανέργους και για συνταξιούχους με κουτσουρεμένες συντάξεις, είναι δεδομένο ότι για να χρησιμοποιούν καθημερινά μάσκα θα πρέπει να επιλέξουν ότι θα στερηθούν κάτι άλλο. Ούτε λόγος φυσικά για τους αστέγους. Ή για άλλες κοινωνικές ομάδες, που βρίσκονται στο περιθώριο πριν έρθει στο προσκήνιο ο κορωνοϊός.

Η αντίδραση του κόσμου φαίνεται από επιφυλακτική έως αρνητική στο μέτρο. Στη βόλτα που κάναμε στο κέντρο της Αθήνας ο κόσμος μας είπε εν ολίγοις ότι είναι ώρα να βάλει και το κράτος λίγο πλάτη.

«Το κάνουν για να πουλήσουν»

«Από την αρχή αντιμετώπιζα μεγάλη δυσκολία με τα μέτρα προστασίας. Δεν μπορούσα να φορέσω γάντια διότι μου έσπρωχναν πλαστά πενηντάευρα και δεν το καταλάβαινα πια απ’ την αφή» λέει ένας περιπτεράς. Αναφέρει ακόμη ότι βλέπει με καχυποψία την απόφαση για αναγκαστική χρήση της μάσκας, καθώς θεωρεί ότι το μέτρο έχει μοναδικό στόχο να βγει κέρδος για μεγάλους επιχειρηματίες που τα έχουν καλά με την κυβέρνηση.

Με μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε η κουβέντα αυτή να θεωρηθεί ότι ανήκει στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας. Μόλις χθες όμως, όπως έγραψε το "Documento", στον χώρο της κατασκευής μασκών είδε πεδίον δόξης λαμπρόν ο επιχειρηματίας Αχιλλέας Νταβέλης, που είναι φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη και ανοίγει εργοστάσιο στη Λάρισα.

Την ίδια ώρα γίνονται viral τα σχόλια που μας υπενθυμίζουν ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας μέχρι πριν από δέκα ημέρες θεωρούσε έως και επικίνδυνη τη χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης.

Αντίστοιχη άποψη εκφράζουν δυο νέα παιδιά που έχουν κομμωτήριο, θεωρώντας ότι η υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας συνδέεται όντως με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό δεν αλλάζει ωστόσο το ότι έχουν αποφασίσει να τηρήσουν το μέτρο. Για να μην πληρώνουν όμως κάθε μέρα για διαφορετικές μάσκες, έχουν αγοράσει ορισμένες υφασμάτινες, τις οποίες είχαν βρει αρκετές ημέρες πριν στα 5 ευρώ την κάθε μία και τις οποίες θα πλένουν εναλλάξ.

Ακόμη κι έτσι θα υπάρχει, όπως λένε, ένα επιπλέον κόστος, καθώς θα πρέπει να έχουν μάσκες και για τους πελάτες σε περίπτωση που δεν φέρνουν μαζί, τους οποίους ενημερώνουν πάντως όταν καλούν για ραντεβού.

«Μέχρι τώρα ο κόσμος δεν κοίταζε στο πορτοφόλι»

“Το κόστος της κάθε μάσκας κυμαίνεται από 80 λεπτά έως 1,30. Ακόμη όμως δεν έχουμε πάντα μάσκες. Σκέψου ότι μία στις πέντε φορές η αποθήκη δεν έχει να μου φέρει» μας λέει φαρμακοποιός. Όπως τονίζει, για την ώρα δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους πελάτες της για το μέτρο, κρίνει ωστόσο ότι ο κόσμος δεν το σκεφτόταν μέχρι τώρα, διότι είχε αποκλειστική έγνοια να προστατέψει την υγεία του.

Σ’ ένα άλλο φαρμακείο, ο ιδιοκτήτης εκφράζει την άποψη ότι, όσο αυξάνονται τα αποθέματα, τόσο θα πέφτουν οι τιμές. «Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν βγάζουμε τίποτα. Δίνουμε τις μάσκες 1 ευρώ, τη στιγμή που τις προμηθευόμαστε 70 λεπτά και έχουμε 24% ΦΠΑ. Τα φαρμακεία δεν κάνουν εμπόριο».

Οι μεγαλύτερες τιμές σε μάσκες ειδικότερα τις προηγούμενες εβδομάδες προέκυψαν, σύμφωνα με τον ίδιο, από χονδρέμπορους που εκμεταλλεύτηκαν την περίσταση και αξιοποίησαν στοκ που τους είχε μείνει. Σοβαρό ζήτημα υπάρχει και με τους προμηθευτές, «οι οποίοι χρεώνουν το φαρμακείο πολύ περισσότερο για το ίδιο προϊόν απ’ ό,τι το σούπερ μάρκετ, επειδή υπάρχει η λογική ότι αυτός που θα μπει στο φαρμακείο έχει λεφτά να πληρώσει».

«Να μας τις δίνει το κράτος»

«Μια λύση θα ήταν να δημιουργηθεί μία δομή που θα τα παρέχει σε όλους μας» λέει υπάλληλος σε μίνι μάρκετ. Ένα ζευγάρι περαστικοί επιβεβαιώνουν ότι οι μάσκες είναι ακριβές και μας λένε πως η μεγαλύτερη τιμή που έχουν συναντήσει είναι στα 2,5 ευρώ. «Από την άλλη, εγώ, που είμαι καπνίστρια, τι να σου πω, ότι μου φαίνεται ακριβό;».

«Αντί να τα φάμε μια και καλή στους γιατρούς, θα τα φάμε στις μάσκες» μας λέει ένας ψήστης και ρωτάει με χιούμορ τους πελάτες που ακολουθούν: “Δυο μάσκες κι ένα αντισηπτικό; Εδώ να ξέρετε ότι κάποτε ήταν φαρμακείο. Έως το 1986!». Πάλι με χρόνια και κορωνοϊούς, πάλι τα ιατρικά σκεύη επιστρέφουν στον χώρο. Έστω και με τους γύρους για φόντο και όχι κουτάκια - κουτάκια φάρμακα. Άλλωστε η ιστορία κύκλους κάνει, με τα κωμικά, αλλά και τα τραγικά της.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL