Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
«Θα είστε κλειστά, αλλά θα είναι σαν να μην είστε κλειστά»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Θα είστε κλειστά, αλλά θα είναι σαν να μην είστε κλειστά»

Να παρανομήσουν για να μην χαθούν οι πόροι του προγράμματος ΕΣΠΑ για τα voucher προτρέπει η κυβέρνηση τους ιδιοκτήτες των βρεφονηπιακών σταθμών θέλοντας να καλύψει τα δικά της λάθη και ολιγωρίες που είχαν αποτέλεσμα την ελλιπή στήριξη των επιχειρηματιών και εργαζομένων του κλάδου.

Ειδικότερα ζητάει από τους ιδιοκτήτες να διακρίνουν, παράνομα κι αυθαίρετα, τους εργαζομένους τους σε απασχολούμενους που είναι δήθεν αποκλειστικά για παιδιά με voucher (ΕΣΠΑ) και σ’ εκείνους που δεν είναι για παιδιά με voucher, δηλώνοντας ότι οι απασχολούμενοι με το ΕΣΠΑ δεν τελούν σε αναστολή. Είναι γνωστό ωστόσο ότι οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τον νόμο, προσλαμβάνονται για το σύνολο των παιδιών, ενώ σε όλους τους σταθμούς έχει επιβληθεί αναστολή λειτουργίας λόγω του κορωνοϊού.

Αντιμέτωποι με πολλές και μεγάλες δυσκολίες είναι οι εργαζόμενοι που δεν θα δηλωθούν σε αναστολή, οι οποίοι θα πρέπει να δηλώσουν ψευδώς ότι εργάζονται και να στερηθούν τα όποια προστατευτικά μέτρα προβλέπονται, όπως η προστασία τους από απόλυση για ισόποσο διάστημα με αυτό που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Διαμαρτυρίες από δικούς τους ανθρώπους

Μέσα από διαδοχικές εγκυκλίους των υπουργείων Εργασίας και Οικονομίας, που αντί να ξεκαθαρίζουν μπερδεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση, η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει ένα πρόβλημα που μόνη της δημιούργησε στις 30 Μαρτίου, όταν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όρισε ότι δεν μπορεί να δοθεί διπλή χρηματοδότηση στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για τις ίδιες δαπάνες, δηλαδή να καλυφθούν οι ίδιες δαπάνες με πόρους από το ΕΣΠΑ και πόρους ενίσχυσης που προέρχονται από το κράτος λόγω της πανδημίας.

Το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης, το οποίο της υποδεικνύουν ακόμη και πρόσωπα που διάκεινται θετικά προς εκείνη, είναι ότι δεν προκύπτει από κάπου πως υπάρχει διπλή χρηματοδότηση.

«Είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι το ΕΣΠΑ δεν επιδοτεί τις επιχειρήσεις, αλλά τις μητέρες, επομένως δεν είναι προϊόν συγχρηματοδότησης όπως αναφέρθηκε. Δεν πρόκειται λοιπόν για διπλή χρηματοδότηση" είχε σημειώσει σχετικά πριν από λίγες ημέρες ο Λευτέρης Δημόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιωτικών Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών Μακεδονίας - Θράκης, διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών έχουν βρεθεί στο δίλημμα είτε να υπαχθούν στα κατεπείγοντα μέτρα για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και να κληθούν ν’ αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά κόστη με μηδενικά έσοδα κι ελάχιστη ρευστότητα είτε να μην υπαχθούν και να σηκώσουν το βάρος όλης της µισθοδοσίας με εξαίρεση τα δίδακτρα για τα επιδοτούμενα παιδιά μέσω ΕΣΠΑ.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση οι ιδιοκτήτες υφίστανται μεγάλη οικονομική ζημία. Θα μπορούσαν όμως να υποστηρίζονται πλήρως τόσο οι ίδιοι όσο και οι εργαζόμενοι χάρη στην ευελιξία που δίνει ένα νέο πακέτο μέτρων στη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων (ΕΣΠΑ) λόγω του κορωνοϊού, το οποίο η κυβέρνηση φαίνεται ότι αγνοεί.

Το ζήτημα στη Βουλή

Το θέμα έφεραν χθες στη Βουλή 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από πρωτοβουλία της αν. τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώς Φωτίου, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και παρουσιάζοντας αναλυτικά την κατάσταση.

Όπως τόνισαν, από τις 14 Μαρτίου που έκλεισαν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί «ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι τελούν σε πλήρη αβεβαιότητα ως προς τη στήριξη που τελικά θα λάβουν», λόγω του ότι στους περισσότερους από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς υλοποιείται το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», το οποίο προσφέρει σε μητέρες δικαιούχους τη δωρεάν φοίτηση του παιδιού σε δημοτικούς ή ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς (τα γνωστά voucher).

«Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση», επισημαίνουν, «δημιούργησε η ΠΝΠ της 30ής Μαρτίου 2020, όπου ορίζεται ότι η χρηματοδότηση του συνόλου των πράξεων του ΕΣΠΑ, όπως η δράση 'Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής' σε δομές των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, συνεχίζεται υπό τον όρο της μη διπλής χρηματοδότησης των ίδιων δαπανών από ενισχύσεις στο πλαίσιο μέτρων για τις συνέπειες της πανδημίας».

Η μία εγκύκλιος χειρότερη από την άλλη

Όπως σημειώνουν ακόμη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «ακολούθησαν διαδοχικές εγκύκλιοι από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας, που περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο τα πράγματα». Κι αυτό διότι με τις νέες εγκυκλίους προέτρεπαν τους ιδιοκτήτες των σταθμών να διακρίνουν τους εργαζομένους τους σε απασχολούμενους δήθεν αποκλειστικά με παιδιά με voucher (ΕΣΠΑ) και μη, δηλώνοντας ότι οι απασχολούμενοι με το ΕΣΠΑ δεν τελούν σε αναστολή, για να μπορέσουν έτσι να πάρουν το πόσο των voucher.

Στις 24.4, μάλιστα, σημειώνουν οι βουλευτές, «σε νέα εγκύκλιο που εξειδικεύει τη διαδικασία εκταμίευσης, καλούνται οι ιδιοκτήτες των σταθμών να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για το ποιοι εργαζόμενοί τους δεν τελούν σε αναστολή, προτρέπονται δηλαδή να υποβάλουν εν γνώσει όλων ψευδείς δηλώσεις που έχουν πιθανές νομικές συνέπειες. Το εγχείρημα αυτό είναι νομικά απαράδεκτο και επιχειρησιακά έωλο, μεταφέρει στους ιδιώτες τις ευθύνες του κράτους και τους εκθέτει έναντι του νόμου και των κανονισμών του ΕΣΠΑ.»

Άγνοια για τις νέες δυνατότητες μέσω ΕΣΠΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι σημερινοί χειρισμοί οφείλονται στην άγνοια της κυβέρνησης για τις δυνατότητες και την ευελιξία που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα προγράμματα ΕΣΠΑ εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία.

Αυτό έχει αποτέλεσμα η κυβέρνηση να θέτει σε ρίσκο τη χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών και την πληρωμή των εργαζομένων, αλλά και να τους αφήνει έκθετους σε περίπτωση που διενεργηθεί έλεγχος από την αρμόδια επιτροπή, η οποία θα διαπιστώσει ότι υπήρχαν εργαζόμενοι που είχαν δηλωθεί ότι εργάζονταν κανονικά ενώ οι σταθμοί ήταν κλειστοί.

Ταυτόχρονα καταρρακώνει στη συνείδηση των πολιτών την έννοια της υπεύθυνης δήλωσης ζητώντας από τον πολίτη (εργοδότη / εργαζόμενο) να υποβάλει ψευδή δήλωση, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε η διαδικασία να αποφευχθεί.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Αντί να συνεχιστεί η εφαρμογή μιας αδιέξοδης πολιτικής, για την οποία θα πληρώσουν το μάρμαρο εργαζόμενοι και εργοδότες, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το πακέτο μέτρων που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω του κορωνοϊού. Επομένως η κυβέρνηση θα μπορούσε, αξιοποιώντας και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι»:

1. Να υλοποιήσει τάχιστα ένα νέο ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για το διάστημα στο οποίο παραμένουν κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί, χρηματοδοτούμενο 100% από ευρωπαϊκούς πόρους, και να προσφέρει:

* Στήριξη στις επιχειρήσεις, κυρίως μέσω μη επιστρεπτέας κρατικής ενίσχυσης.

* Στήριξη στους εργαζόμενους με πλήρη αναπλήρωση των χαμένων ωρών εργασίας και πλήρη κάλυψη των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

2. Να αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή του τακτικού προγράμματος των vouchers για όλο το παραπάνω διάστημα. Το πρόγραμμα των vouchers θα συνεχιστεί κανονικά μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας των σταθμών.

«Η προτεινόμενη αυτή λύση καλύπτει τις ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων με ισοτιμία και εξασφαλίζει ασφάλεια δικαίου για όλους, χωρίς νομικές η διοικητικές ακροβασίες» σημειώνει σχετικά.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL