Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Τηλεργασία / Τηλεργασία: Μου λείπουν οι δυο κουβέντες με το δίπλα γραφείο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τηλεργασία / Τηλεργασία: Μου λείπουν οι δυο κουβέντες με το δίπλα γραφείο

Τις τελευταίες ημέρες κολλιέται πολύ στα Εξάρχεια και σε άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας ένα αυτοκόλλητο που γράφει: «Τηλεργασία; Προσποιηθείτε ότι χάλασε το λάπτοπ». Το αυτοκόλλητο, που βγάζει τη γλώσσα στην τηλεργασία, φανερώνει ταυτόχρονα τον προβληματισμό που υπάρχει γύρω από το νέο -για τους περισσότερους- μοντέλο εργασίας.

Η κουβέντα που ανοίγει δεν αφορά μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον. Για πόσο καιρό η πιτζάμα θα είναι η στολή εργασίας μας; Θα εξελιχθεί η τηλεργασία σε μια επ’ αόριστον τηλεγαλέρα με εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων; Τρεις νέοι άνθρωποι, που δουλεύουν από το σπίτι, μας μεταφέρουν εντυπώσεις από τη μέχρι τώρα εμπειρία τους, όπως και τι πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

«Είμαι στο σπίτι μ’ ένα σήκωμα απ’ την καρέκλα μου»

Ο Αλέξανδρος, 30 χρόνων, από το Μενίδι ξεκινά από τα θετικά. «Όπως το βιώνω προσωπικά, θετικό είναι ότι δεν εργάζομαι νιώθοντας να εκβιάζομαι ανάμεσα στο ζην και στα προς το ζην. Δεν δουλεύω με φόβο ότι η επόμενη συναλλαγή μου μπορεί να είναι αυτή που θα φέρει δυστυχία στην οικογένειά μου.

Θετικό είναι επίσης πως έχω απαλλαγεί από το καθημερινό ταξίδι με τις συγκοινωνίες. Χρόνος που συμπληρώνει λίγο ύπνο και λίγο πιο άνετο πρωινό καφέ. Πόση ζωή σπαταλάμε για να πάμε και να γυρίσουμε από τη δουλειά; Μόλις τελειώνω τη δουλειά, είμαι στο σπίτι με ένα σήκωμα από την καρέκλα μου».

Από την άλλη, όπως λέει, «το σπίτι έχει ταυτιστεί αυτή τη στιγμή με τον εργασιακό χώρο. Η πρόκληση των στεγανών ανάμεσα σε δουλειά και προσωπική ζωή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν μπορεί κάποιος να δουλέψει με την πιτζάμα του ή να τον διακόψει μια ανάγκη του σπιτιού».

Όσο για εκείνα που του λείπουν περισσότερο, είναι οι μικρές χαρές που έπαιρνε στον δρόμο για τη δουλειά. «Κάτι δεντράκια που αντιστέκονται στο τσιμέντο. Τα γατιά που χαϊδεύαμε, το καφεδάκι από το διπλανό καφέ». Αλλά κι αργότερα, αφού έφτανε, «οι δυο κουβέντες που λέγαμε με το δίπλα γραφείο».

«Γλιτώνεις εντάσεις, αλλά καταργείται το ωράριο»

Το καλό είναι ότι δουλεύοντας από το σπίτι «γλιτώνεις κάποιες εντάσεις στον χώρο εργασίας» σημειώνει ο Δημήτρης, δημοσιογράφος, 29 ετών, από τη Νέα Σμύρνη. «Το κακό του να μην συναναστρέφεσαι κρύβει μέσα το καλό να μην συναναστρέφεσαι με ανθρώπους με τους οποίους δεν τα πηγαίνεις πολύ καλά» εξηγεί.

Από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος να εκμεταλλευτεί ο εργοδότης την περίσταση. Όπως επισημαίνει ο Αλέξανδρος, «δεν μπορεί να υπάρχει απαίτηση για ίδια ή περισσότερη παραγωγικότητα επειδή ‘σπίτι είσαι, άνετα, δουλεύεις και πιο ευχάριστα’».

Το ενδεχόμενο επιβεβαιώνει και η Φένια, 32 ετών, μεταφράστρια, που έχει μακρά εμπειρία από τηλεργασία λόγω της φύσης της δουλειάς της και της συνεργασίας της με εταιρείες του εξωτερικού.

«Είναι εύκολο να χάσεις το πρόγραμμά σου. Δεν ντύνεσαι να φύγεις, να πας στη δουλειά και να γυρίσεις. Μπορεί να ανοίξεις ένα mail στις 12 το βράδυ και να μπεις στον πειρασμό να ασχοληθείς. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο. Είναι δύσκολο να βάλεις όριο. Το σπίτι σου είναι και το γραφείο σου. Μπορεί να το εκμεταλλευτεί πολύ εύκολα ο εργοδότης. Αλλά μπορεί κι εσύ από μόνη σου να μπεις στον πειρασμό. Λες ‘ας το κάνω για να μην το έχω γι’ αύριο’. Αν ήσουν στο γραφείο, δεν θα το έκανες αυτό».

Αν και για τη Φένια δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικά ως προς αυτό που έκανε και πριν, η γενίκευση του μοντέλου της τηλεργασίας είχε δυο παράπλευρες, αλλά σημαντικές, συνέπειες στην καθημερινότητά της.

«Διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι φίλοι μου κατάλαβαν επιτέλους τι δουλειά κάνω. Συνειδητοποίησαν τι σημαίνει να είσαι σπίτι με την πιτζάμα και να παράγεις έργο. Κάπως επίσης άλλαξαν οι σχέσεις με τους ανθρώπους των εταιρειών. Το να επικοινωνείς με e-mail δεν αφήνει πολλά περιθώρια να μιλήσεις πιο χαλαρά. Με την εξάπλωση όμως της πανδημίας υπάρχει μια άλλη αμεσότητα. ΟΚ είναι οι μάνατζέρ μου, με ρωτάνε όμως πια ‘τι γίνεται εκεί;’ Υπάρχει ένα λίγο πιο φιλικό κλίμα και μπαίνουμε λίγο σε πιο προσωπικές κουβέντες».

«Πρόβλημα για τα ζευγάρια το να μην δουλεύει ο ένας»

Παράπλευρες συνέπειες, άλλοτε θετικές κι άλλοτε όχι, υπάρχουν και στα ζευγάρια που συμβιώνουν. Σύμφωνα με τον Δημήτρη οι ισορροπίες δοκιμάζονται ανάλογα με το αν έχουν ή όχι και οι δύο δουλειά.

«Σε ένα ζευγάρι στο οποίο δουλεύουν και οι δύο από το σπίτι δεν αλλάζουν πολλά πράγματα. Η ουσιαστική διαφορά όμως σε σχέση με πριν είναι ότι μπορούν να συγχρονίσουν τα διαλείμματά τους και να περάσουν τον χρόνο τους μαζί. Αν ήταν κι οι δύο στο γραφείο, δεν θα μπορούσαν να συναντηθούν στο διάλειμμά τους. Αντί λοιπόν να βγεις έξω για ένα τσιγάρο, είσαι με έναν άνθρωπο δικό σου.

Στη δική μου περίπτωση η κοπέλα μου δεν δουλεύει, καθώς έχει μπει σε αναστολή εργασίας και δεν έχει αντικείμενο. Λειτουργεί αρνητικά ο ένας να δουλεύει και ο άλλος όχι. Δεν έχει τι να κάνει, βαριέται, θέλει κουβέντα και συντροφιά, τα οποία δεν μπορείς να προσφέρεις όλες τις ώρες επειδή δουλεύεις.

Είναι λίγο δύσκολο να βρεις την ισορροπία. Μπαίνουν ζητήματα όπως τι ώρα θα κάτσεις να φας με τον άλλον, πότε θα μπορέσεις να μιλήσεις, πότε θα γίνει μια δουλειά. Να κατεβάσεις κάτι, λόγου χάρη, από το πατάρι. Δεν υπάρχει πάντα η κατανόηση ότι ο άλλος δουλεύει. Φαίνεται σαν να δουλεύει όλη μέρα κι ότι βρίσκεται πάνω από τον υπολογιστή, είναι όμως οκτώ ώρες, όπως και πριν».

«Για να συνδικαλιστούμε θα πρέπει να γίνουμε χάκερ;»

Η τηλεργασία συμβάλλει τώρα στην αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού και στη συνέχιση της εργασίας, ενδεχόμενη όμως παγίωσή της ανησυχεί ιδιαίτερα τον Αλέξανδρο. «Η παγίωση της τηλεργασίας μετακυλίει κόστη στον εργαζόμενο, επεκτείνει την επίβλεψη στον προσωπικό του χώρο και στερεί τις κοινωνικότητες που αναπτύσσονται στον εργασιακό χώρο. Θα πρέπει να γίνουμε και χάκερ για να συνδικαλιστούμε;».

Τον κίνδυνο να εκμεταλλευτούν την παγίωση της τηλεργασίας «διάφοροι πονηροί εργοδότες» βλέπει από την πλευρά του ο Δημήτρης, που τονίζει ότι δεν θα τον εξέπληττε μια ευνοϊκή ρύθμιση σ’ αυτή την κατεύθυνση από την κυβέρνηση.

«Ο εργοδότης μπορεί να σκεφτεί ότι αυτός που δουλεύει σήμερα από το σπίτι μπορεί να παράγει το ίδιο έργο με πριν που βρισκόταν στο γραφείο και με βάση αυτό το σκεπτικό να αποφασίσει μετά το τέλος της πανδημίας ότι από τους 20 εργαζόμενους που έχει υποθετικά οι 10 θα συνεχίσουν από το σπίτι. Σε αυτούς τους δέκα θα πει ‘αφού είστε στο σπίτι, δεν χρειάζεται να σας πληρώνω το ίδιο, γιατί εσείς θα είστε από το σπίτι, οπότε δεν χρειάζεται να ξοδεύετε λεφτά για βενζίνες’».

Αν μπορεί να βγει όντως κάτι καλό από τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας μακροπρόθεσμα, κατά τον Αλέξανδρο είναι ότι «μπορεί να χρησιμεύσει σε κάποιες περιπτώσεις προς όφελος του εργαζόμενου και για τη συμπερίληψη κοινωνικών ομάδων στην εργασία. Είναι δυνατόν, για παράδειγμα, με την εκτεταμένη πλέον εμπειρία σε μεθόδους τηλεργασίας, να μην ανοίξει η αγορά εργασίας διάπλατα για ΑμεΑ; Είναι δυνατόν να θες να πάρει ένας εργαζόμενος μια μέρα τηλεργασίας για ψυχολογικούς λόγους και να μην του τη δώσουν;».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL