Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.2°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C14.5°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.7°C22.0°C
6 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
23.3°C25.8°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
3 BF 100%
Τα παιδιά της αλάνας δεν μας ξέχασαν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα παιδιά της αλάνας δεν μας ξέχασαν

"Η μεγαλύτερη επιθυμία που έχω τώρα είναι οι σημερινοί αριθμοί των κρουσμάτων να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τους χθεσινούς. Το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή" είχε δηλώσει τον Μάρτιο στο γερμανικό περιοδικό "Κίκερ" ο κεντρικός οπισθοφύλακας της λονδρέζικης Τσέλσι Αντόνιο Ρούντιγκερ.

Λίγες εβδομάδες αργότερα ανέλαβε να καλύψει για τρεις μήνες το κόστος διατροφής για κάθε εργαζόμενο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου θέλοντας έτσι να στηρίξει έμπρακτα την πόλη όπου γεννήθηκε και τον αγώνα που δίνει η χώρα του για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία.

Στο μεταξύ ο Αντόνιο Ρούντιγκερ συμμετέχει στην πρωτοβουλία των παικτών της Πρέμιερ Λιγκ #PlayersTogether (Οι παίκτες μαζί), η οποία έχει στόχο να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας και ήδη μαζί με τους συμπαίκτες του στην Τσέλσι έχουν δωρίσει το 10% του μισθού τους.

Όπως φανερώνει η συλλογική πρωτοβουλία #PlayersTogether ο Α. Ρούντιγκερ δεν είναι ο μόνος ποδοσφαιριστής την περίοδο της πανδημίας που έχει κινητοποιηθεί για την ενίσχυση του κοινωνικού συνόλου. Η ιδέα για την πρωτοβουλία ανήκει στους Άγγλους αρχηγούς Τζόρνταν Χέντερσον και Χάρι Μαγκουάιρ, οι οποίοι ηγούνται των δύο μεγαλύτερων ομάδων στη χώρα και αιωνίων αντιπάλων, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα.

Την πρωτοβουλία αγκάλιασε μάλιστα με ιδιαίτερη θέρμη ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ, ο οποίος νωρίτερα είχε κατηγορήσει τους αθλητές για την περιορισμένη οικονομική στήριξή τους στην κοινωνία.

Το παράδειγμα της αλληλεγγύης δίνουν πολλοί ακόμη αθλητές ενισχύοντας τις χώρες όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Άλλωστε οι περισσότεροι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι θα πει να ζεις ευάλωτος, καθώς δεν ήταν πάντα πλούσιοι και διάσημοι. Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι Γκαμπριέλ Ζεσούς ενίσχυσε με τρεις τόνους φαγητό τις φαβέλες στη Βραζιλία.

Ο μεσοεπιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης Γκάρεθ Μπέιλ δώρισε 500.000 λίρες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ουαλλίας στο οποίο είχε γεννηθεί. Έναν πρωτότυπο τρόπο να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας βρήκε ο προπονητής της Γουέστ Χαμ Ντέιβιντ Μόιες, ο οποίος ανέλαβε εθελοντικά να γίνει διανομέας φρούτων και λαχανικών.

Βλέποντας στο τοπικό μανάβικο ότι ζητούσαν οδηγούς για να εξυπηρετήσουν τους ηλικιωμένους που θα ήταν επικίνδυνο να κυκλοφορούν εν μέσω πανδημίας, ο Σκωτσέζος τεχνικός ανέλαβε δράση. "Κάποιοι με αναγνώρισαν και ρώτησαν: 'Είσαι ο Ντέιβιντ Μόιες;'. Κάποιος μου άφησε και φιλοδώρημα λέγοντας 'Κράτα τα ρέστα', αλλά κι εγώ το... ισοφάρισα λίγο αργότερα όταν μια κυρία δεν είχε ψιλά και της είπα 'είμαστε εντάξει'" ανέφερε.

Οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης δεν περιορίζονται στον χώρο του ποδοσφαίρου. Τον προηγούμενο μήνα είχε γίνει γνωστό ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η οικογένειά του θα ενίσχυαν με 100.000 δολάρια τους εργαζομένους στο γήπεδο των Μιλγουόκι Μπακς, οι οποίοι βρέθηκαν χωρίς μεροκάματο λόγω της αναβολής των αγώνων του ΝΒΑ. Σε αντίστοιχη ενέργεια είχε προβεί νωρίτερα ο Κέβιν Λαβ προσφέροντας το ίδιο ποσό στο προσωπικό του γηπέδου των Κλίβελαντ Καβαλίερς.

Όλοι αυτοί λοιπόν οι αθλητές, όλα αυτά τα διαφορετικά πρόσωπα που στηρίζουν σήμερα την κοινωνία, στην ουσία έχουν ένα πρόσωπο. Το πρόσωπο της αλληλεγγύης. Πέρα από τις όποιες προθέσεις αυτοπροβολής που μπορεί να εντοπίζονται σε ορισμένους, αυτό που πραγματικά έχει νόημα να κρατήσουμε είναι ότι τα παιδιά της αλάνας, της φαβέλας και των τσιμεντένιων γηπέδων στα Σεπόλια δεν μας ξέχασαν. Δεν ξέχασαν ούτε από πού ξεκίνησαν ούτε πόσο σημαντικό είναι να σου δώσουν το χέρι για να σηκωθείς ενώ βρίσκεσαι κάτω.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL