Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
ΚΑΘΩΣ Ο ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ / «Σύνθετη άσκηση» η μεταφορά του Αγίου Φωτός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΑΘΩΣ Ο ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ / «Σύνθετη άσκηση» η μεταφορά του Αγίου Φωτός

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα το Μεγάλο Σάββατο αποτελεί το νέο ανοιχτό ζήτημα σε σχέση με τη συνέχιση των θρησκευτικών λειτουργιών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η μεταφορά του Αγίου Φωτός αποτελεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, «σύνθετη άσκηση», δεδομένων των αυστηρότατων μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Ο ναός του Πανάγιου Τάφου είναι κλειστός λόγω της πανδημίας, ενώ η κυβέρνηση του Ισραήλ εξετάζει το Άγιο Φως να παραδοθεί στις αντιπροσωπείες των Ορθόδοξων Εκκλησιών χωρίς να τους επιτραπεί να αποβιβαστούν από τα αεροπλάνα.

Σκέψεις για "λιτή τελετή"

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης συναντήθηκε χθες με τον Έξαρχο του Πανάγιου Τάφου για να εξεταστεί η διαδικασία μεταφοράς του Αγίου Φωτός. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σχεδιασμούς που αφορούν λιτή τελετή παραλαβής του Αγίου Φωτός και μεταφορά του σε όλες τις περιοχές της χώρας με τις προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις, χωρίς ειδικά δρομολόγια.

Φως από το καντήλι

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιχείρησε να περιορίσει τη σημασία του ζητήματος σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει Άγιο Φως πρώτης κατηγορίας και δεύτερης κατηγορίας». Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Ιερώνυμος θύμισε ότι πριν την οργανωμένη υποδοχή του Άγιου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα αξιοποιούνταν το καντήλι της Αγίας Τράπεζας κάθε εκκλησίας.

“Άνοιγμα” Πέτσα στην Ιερά Σύνοδο

Παράλληλα, ο Στ. Πέτσας επισήμανε ότι η πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για διεξαγωγή λειτουργιών χωρίς πιστούς την Μεγάλη Εβδομάδα εξετάζεται ακόμη, αν και η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να την δεχτεί. Εξέφρασε όμως τον προβληματισμό του για τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε Αθήνα και Πάτρα, όπου πιστοί παραβίασαν την απαγόρευση και προσήλθαν μαζικά σε εκκλησίες, με αποτέλεσμα να επέμβει η Αστυνομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL