Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΕΝΟΨΕΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ / Πιέσεις μητροπολιτών για διεξαγωγή λειτουργιών τη Μεγάλη Εβδομάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΕΝΟΨΕΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ / Πιέσεις μητροπολιτών για διεξαγωγή λειτουργιών τη Μεγάλη Εβδομάδα

Πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη διεξαγωγή των λειτουργιών ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα ασκούν μητροπολίτες. Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει αυστηροποίηση των περιορισμών κυκλοφορίας, μητροπολίτες πιέζουν τον πρωθυπουργό να επιτρέψει ακόμα και τη θεία κοινωνία. Η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει μια κάποια χαλάρωση των περιορισμών που αφορούν την τέλεση των λειτουργιών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έγινε χθες τηλεδιάσκεψη πρωθυπουργού, υπουργού Παιδείας και αρχιερέων, ενώ σήμερα συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Οι μητροπολίτες ζητούν να διεξαχθούν λειτουργίες μέσα στη Μεγάλα Εβδομάδα χωρίς πιστούς, ενώ κοινή συνισταμένη όλων των διαμαρτυριών είναι μια υποτιθέμενη πίεση των πιστών προς τους κληρικούς. Ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος έστειλε επικριτική επιστολή προς τη Νίκη Κεραμέως ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, ότι η τέλεση θρησκευτικών τελετών κεκλεισμένων των θυρών δεν απαγορεύτηκε ούτε... στη Σοβιετική Ένωση! Ο Νικόλαος έκανε λόγο για «εχθρικότητα» και «παράλογη πολεμική» από την πλευρά της κυβέρνησης προς την Εκκλησία, ενώ φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος γιατί η κυβέρνηση αγνόησε την απόφαση της ΔΙΣ για περιορισμό των λειτουργιών και προχώρησε σε καθολική αναστολή τους: “Δεν είναι η Εκκλησία ένα άτακτο κοριτσάκι που του τραβάμε τα μαλλιά ή το χαστουκίζουμε για να συμμορφωθεί”.

Προσωπική επιλογή του πιστού ο εκκλησιασμός

«Το δίλημμα, εντέλει, μεταξύ του φόβου για τον Κορωνοϊό και του 'πόθου' και του 'θείου έρωτος' του Χριστού το επιλύει προσωπικά και υπεύθυνα ο κάθε χριστιανός και κανείς άλλος στη θέση του» ισχυρίστηκε από τη μεριά του ο μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, βάζοντας τη θρησκευτική ελευθερία πάνω από τη δημόσια υγεία. Ο Συμεών ζήτησε να τελεστούν λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα με συμμετοχή πέντε έως δέκα πιστών ανά εκκλησία, αλλά και να επιτραπεί να κοινωνήσουν οι πιστοί κανονικά!

Την τέλεση των λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας χωρίς τη συμμετοχή πιστών ζήτησε από τη Ν. Κεραμέως και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL