Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Θρασύδειλοι και επικίνδυνοι προσφυγοκυνηγοί στο διαδίκτυο - Μιλά στην "Α" η Έφη Λατσούδη, θύμα της ακροδεξιάς στοχοποίησης στη Λέσβο. Την Παρασκευή εκδικάστηκε η υπόθεσή της και δικαιώθηκε πανηγυρικά / Σελίδες μίσους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θρασύδειλοι και επικίνδυνοι προσφυγοκυνηγοί στο διαδίκτυο - Μιλά στην "Α" η Έφη Λατσούδη, θύμα της ακροδεξιάς στοχοποίησης στη Λέσβο. Την Παρασκευή εκδικάστηκε η υπόθεσή της και δικαιώθηκε πανηγυρικά / Σελίδες μίσους

“Η κατάσταση έχει ξεφύγει και στο Facebook και στην πόλη. Πρέπει να αρχίσουμε να καταγγέλλουμε και να μιλάμε για ό,τι συμβαίνει. Πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να αντιταχθούμε στον εκφασισμό της κοινωνίας. Η ατιμωρησία είναι που δίνει δύναμη σε ομάδες όπως αυτές, που λειτουργούν στη βάση του όχλου και της αυτοδικίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να σταματήσουμε να φοβόμαστε. Είναι πολύ σημαντική και γενναία η απόφαση του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης”.

Με αυτά τα λόγια σχολίασε στην “Αυγή της Κυριακής” η υπεύθυνη του ΠΙΚΠΑ Λέσβου και βραβευμένη από τον ΟΗΕ για την προσφορά βοήθειας στους πρόσφυγες Έφη Λατσούδη την καταδικαστική απόφαση για τους ακροδεξιούς που τη στοχοποίησαν στο Facebook. Συγκεκριμένα, κάλεσαν σε πράξεις βίας σε βάρος της, διακινώντας το ψέμα ότι «το ΠΙΚΠΑ χρηματοδοτείται από τουρκική οργάνωση». Κάτω από τη σχετική ανάρτηση, αρκετοί προέτρεψαν σε πράξεις βίας εναντίον της, όπως και του κέντρου φιλοξενίας.

Με τη σειρά της, η Έφη Λατσούδη απευθύνθηκε στην Εισαγγελία, που έδωσε εντολή να εντοπιστούν τα φυσικά πρόσωπα που διατύπωναν τέτοιες απειλές. Δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς ο ένας από τους δύο συλληφθέντες και κατηγορούμενος είχε γράψει φόρα παρτίδα το τηλέφωνό του ώστε να συντονίσουν την επίθεση, ανταποκρινόμενος στην πρόταση για επίθεση από τον έτερο σχολιαστή-κατηγορούμενο, που έγραφε: “Καμιά βολτίτσα από ’κεί παίζει να πάμε;”. Ο λόγος για τον Κώστα Αλβανόπουλο, τοπικό σύμβουλο με την παράταξη “Ελεύθεροι Πολίτες”, η οποία ζητάει σταθερά εδώ και καιρό μαζικές απελάσεις και κλείσιμο των συνόρων.

Κάποιοι “αντέδρασαν” στο Facebook με γέλια στα επίμαχα σχόλια. Όμως οι επιθέσεις των προηγούμενων ημερών απέδειξαν ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και το φαινόμενο των απειλών και στοχοποιήσεων μέσα από τα social media είναι γενικευμένο. “Διαβάζεις από υβριστικές και χυδαίες αναφορές, που προσβάλλουν την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ατόμου, μέχρι απειλές για τη ζωή του. Σε στυλ, πάμε εκεί, είδαμε αυτούς, χτυπήστε τους”.

Στην προκειμένη, οι δύο κατηγορούμενοι δεν κατάφεραν να ξεφύγουν. Αντίθετα, αποκήρυξαν στο δικαστήριο το μίσος τους για τους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους μέσα από γραπτή συγγνώμη. “Είπαν ότι θέλουν να ζητήσουν συγγνώμη και να την καταθέσουν γραπτά. Απαντήσαμε πως θα τη δεχτούμε τη συγγνώμη, γιατί δεν θέλουμε να συνεχιστή η βία, να συγκρούονται οι άνθρωποι και να δεχόμαστε επιθέσεις. Τους γράψαμε μια συγγνώμη και την υπέγραψαν. Υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, ότι καταδικάζουν τη βία στους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και σε όσους τους συμπαραστέκονται. Ότι δεν θα απειλήσουν ξανά διαδικτυακά κι ότι δεν θα επιτεθούν”, σημειώνει η Έφη Λατσούδη. Η εισαγγελέας αποδέχτηκε τη γραπτή συγγνώμη ως ελαφρυντικό, ωστόσο επέμεινε ότι διέπραξαν το αδίκημα της απειλής, επικαλούμενη την παρουσία τους και σε άλλα γεγονότα, όπως στην «απαγόρευση» ελλιμενισμού του πλοίου «Mare Liberum» στην προκυμαία για ανεφοδιασμό, θεωρώντας ότι δρα «υπέρ των ΜΚΟ». Στους κατηγορούμενους επιδικάστηκε η ποινή των τριών μηνών με αναστολή.

"Ήταν όλα ένα λάθος"

«Ήταν μια ανοησία, δεν τα εννοούσαμε. Αφήστε μας, δεν θα πειράξουμε κανέναν. Ήταν όλα ένα λάθος», εκλιπαρούσε, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο 34χρονος δημιουργός της σελίδας στο Facebook «Σύλλογος Κυνηγών Λαθρομεταναστών» στον Βόλο την Ασφάλεια της πόλης, όπου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις.

Η αστυνομία δεν στοιχειοθέτησε κατηγορίες σε βάρος του, ωστόσο, θα διαβιβάσει τον σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα Βόλου, προκειμένου να αποφανθεί εκείνος εάν προκύπτει παράβαση του νόμου περί ρατσισμού και προώθηση ρατσιστικής βίας. Ο προσαχθείς αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος.

Και αυτή η περίπτωση δεν είναι η μοναδική. Τις τελευταίες ημέρες, έχουν ξεπηδήσει κυνηγετικοί σύλλογοι από διάφορες πλευρές, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τα social media εμφανίζονται πρόθυμοι να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις και να ενισχύσουν “τις προσπάθειες προάσπισης στα σύνορα”.

Πρόθυμοι κυνηγοί παντού

“Βλέποντας τα ακραία γεγονότα που γίνονται εδώ και δύο ημέρες στον νομό μας διαθέτει όλα τα υλικά και μέσα του συλλόγου όταν και αν του ζητηθούν από τις Ένοπλές μας Δυνάμεις και την αστυνομία, χαρά μας να βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει... Καλή δύναμη!”, αναφέρει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Διδυμοτείχου.

Από κοντά και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης: “Παρακολουθώντας όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη μεθόριο της πατρίδος μας, ο Κ/Σ Αμπελοκήπων εκφράζει τη συμπαράστασή του σε όλους όσοι αγωνίζονται για να πετύχουν την αποτροπή προσβλητικών περιστατικών για τη χώρα. Ο Κ/Σ Αμπελοκήπων δεν καταδικάζει απλά τις τακτικές της γειτονικής χώρας αλλά θα θέσει με κάθε τρόπο στη διάθεση των ελληνικών αρχών ό,τι μπορεί και πρέπει. Κ/Σ Αμπελοκήπων: ‘Όλη η Ελλάδα ενωμένη’".

Ανακοίνωση για επίσκεψη συμπαράστασης, σήμερα, Κυριακή, στους συναδέλφους κυνηγούς και σε όλους τους Έλληνες "που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή στα σύνορά μας" έβγαλε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Μαζί θα είναι και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Σερρών, Κατερίνης και Χαλάστρας.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Παντελάκης καλεί μάλιστα σε βίντεο, που ανέβασε η σελίδα του συλλόγου στο Facebook, ανοιχτά στη δημιουργία πολιτοφυλακής. Αναφέρει επί λέξει: “Μετά από έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου αποφασίσαμε ξανά και πριν την έναρξη της θερινής περιόδου να δραστηριοποιήσουμε την ομάδα πολιτικής προστασίας του συλλόγου, με νέες αρχές, νέα δομή, με ιεραρχία, με εκπαίδευση και πειθαρχία και θα τη διαθέσουμε στις αρχές και το κράτος για να μπορέσουμε να δώσουμε τη βοήθειά μας όπου κι όταν χρειαστεί. Το παράδειγμα μας το έδωσαν οι συνάδελφοι κυνηγοί στον Έβρο. Οι κυνηγοί για ακόμη μια φορά θα αποδείξουμε και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε, να συμμετέχουμε, να αγωνιστούμε για την ασφάλεια των πολιτών και όπου αλλού μας επιλέξουν για να βοηθήσουμε. Ζητάμε απ' όλους σας, και όσοι συνάδελφοι μπορούν κι επιθυμούν να συμμετέχουν στις ομάδες βοήθειας πολιτών που θα οργανώσει, θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει ο σύλλογός μας. ”

Μετά τις "Πρέσπες", όσους δεν μιλάνε ελληνικά

Σε καλέσματα επιστράτευσης μέσω των social media και σε ακροδεξιά προπαγάνδα προχωρούν και πολλοί άλλοι ακόμη. Είναι οι ίδιοι που πριν λίγους μήνες έβριζαν ως προδότες τους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως η σελίδα Μέγας Αλέξανδρος - Alexander the Great, μία από τις πολλές δημοφιλείς στα βόρεια, που επικροτεί ηρωικές ενέργειες σε όλη την επικράτεια, όπως την πυρπόληση της αποθήκης με είδη αλληλεγγύης για πρόσφυγες στη Χίο. Η σελίδα στοχοποιεί παράλληλα δημοσιογράφους, αριστερούς, αναρχικούς, μέλη των ΜΚΟ, όποιον δεν μιλά ελληνικά κι όποιον υπερασπίζεται αυτόν που δεν μιλά ελληνικά. Μεταξύ άλλων προτείνει τη μεταφορά προσφύγων στη νήσο Γυάρο, η οποία έχει έκταση 17.500 στρέμματα, μηδέν κατοίκους και σπουδαίο παρελθόν στην εξορία.

Η σελίδα November Delta, που δημοσιεύει επίσης περιεχόμενο εναντίον των προσφύγων, δημοσίευσε στις 2 Μαρτίου βίντεο που εμφανίζει γονείς να πηγαίνουν κοντά στη φωτιά τα μικρά τους παιδιά, με τον ακόλουθο σχολιασμό: “Τους παίρνουν τα παιδιά, τα δέρνουν, τα βάζουν να εισπνεύσουν καπνό για να δακρύσουν και τα πάνε μπροστά στις κάμερες για να δείξουν πόσο κακοί είναι οι Έλληνες. Ντροπή σας”.

Στις 5 Μαρτίου τα Ελληνικά Hoaxes, που έχουν αναλάβει από το Facebook ρόλο να αποτρέπουν τη διασπορά fake news, μετά από ανάλυση του βίντεο και έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ισχυρισμός της σελίδα November Delta και πολλών ακόμη σελίδων που δημοσίευσαν το βίντεο με παρόμοιο σχολιασμό είναι ψευδής. Η είδηση κατέβηκε από τις σελίδες στο Facebook. Όμως η ζημιά είχε προλάβει να γίνει.

Η σελίδα November Delta μετρά πάνω από 22.000 likes και η σελίδα Μέγας Αλέξανδρος - Alexander the Great πάνω από 21.000 likes.

Το αντίδοτο

H διάδοση των σελίδων και η χρήση των social media από την Ακροδεξιά δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Όπως έγραφε στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 η “Αυγή” στο άρθρο της “Το τέλος της αθωότητας για τα κινήματα του Διαδικτύου”, το ανοιχτό, προοδευτικό και ανεκτικό Ίντερνετ έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα προνομιακό πεδίο για τους νοσταλγούς του ναζισμού. “Γιατί; Ίσως επειδή, στριμωγμένοι εδώ και δεκαετίες στο πολιτικό περιθώριο, αναζήτησαν εκεί καταφύγιο για να συνομιλούν και να συντονίζουν τη δράση τους. Το πρώτο διαδικτυακό κίνημα μπορεί τελικά να γεννήθηκε στο σκοτάδι περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί.”

“Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν οι περισσότεροι στη χώρα μας δεν ήξεραν ακόμη τι θα πει μόντεμ, οι νεοναζί της ομάδας Stormfront στις ΗΠΑ είχαν δημιουργήσει το δικό τους διαδικτυακό φόρουμ. Το 1995, η οργάνωση άνοιξε τη δική της ιστοσελίδα για να παρέχει ‘ένα εναλλακτικό μέσο πληροφόρησης’. Και η περίπτωση των Αμερικανών νεοναζί ήταν ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.

Από τις αρχές του 2000, το βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP) διέθετε την πιο καλά σχεδιασμένη πολιτική ιστοσελίδα στη χώρα. Στο ‘μανιφέστο’ του, ο Νορβηγός ακροδεξιός μακελάρης Άντερς Μπρέιβικ υποστήριζε ότι τα κοινωνικά δίκτυα και ιδίως το Facebook θα βοηθούσαν τα ‘κινήματα αντίστασης’ των λευκών εθνικιστών να πολεμήσουν το πολυπολιτισμικό μοντέλο”.

Στον αντίποδα, η υπόθεση της Έφης Λατσούδη, η κλήση του κυνηγού στον Βόλο από την αστυνομία, η διάψευση των fake news από τα Ελληνικά Hoaxes, αλλά και η καθημερινή αντιπληροφόρηση από προοδευτικά ΜΜΕ και σελίδες δείχνουν ότι υπάρχει αντίδοτο για το δηλητήριο. Το ζήτημα για όλους είναι όμως, όπως είπε και η Έφη Λατσούδη, “να σταματήσουμε να φοβόμαστε. Να καταγγέλλουμε και να μιλάμε για ό,τι συμβαίνει”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL