Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: / Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Προς λανθασμένη κατεύθυνση οι αλλαγές στην πολιτογράφηση των προσφύγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: / Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Προς λανθασμένη κατεύθυνση οι αλλαγές στην πολιτογράφηση των προσφύγων

«Προς λανθασμένη κατεύθυνση» κινείται η υπό κατάθεση τροπολογία για την πολιτογράφηση των προσφύγων προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης. Κατά την ακρόαση των φορέων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών εξέφρασε επιφυλάξεις για τη ρύθμιση που προανήγγειλε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και αυξάνει την προϋπόθεση ελάχιστης παραμονής στη χώρα για την πολιτογράφηση των προσφύγων από τα τρία στα επτά χρόνια.

Ο Γ. Ιωαννίδης θύμισε ότι η ισχύουσα σχετική διάταξη του κώδικα ιθαγένειας ψηφίστηκε το 2004 επί υπουργίας του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με διακομματική αποδοχή. Επικαλούμενος την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αυτού, σημείωσε ότι οι διεθνείς συμβάσεις προβλέπουν διάκριση και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την πολιτογράφηση των αναγνωρισμένων προσφύγων και των ανιθαγενών.

Κριτική στην αναστολή και κατάργηση θετικών μέτρων για την πολιτογράφηση

Ο Γ. Ιωαννίδης επισήμανε τα «προβληματικά σημεία» των άλλων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου σχετικά με τη χορήγηση ιθαγένειας και επέκρινε το ουσιαστικό «πάγωμα» πολλών αιτήσεων πολιτογράφησης, καθώς άρθρο νόμου του 2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναστέλλεται για ένα εξάμηνο ενόψει της αναμόρφωσης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Η αναστολή αυτή όμως δεν συνοδεύεται από μεταβατική διάταξη. Επέκρινε και την κατάργηση πριν από την εφαρμογή τους θετικών μέτρων για την απόκτηση ιθαγένειας από τέκνα αλλοδαπών με αναπηρία κι από ανιθαγενείς Ρομά.

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός επέκρινε την αναστολή των διατάξεων για την πολιτογράφηση που είχαν στόχο να τις κάνουν πιο απλές, πιο ουσιαστικές, πιο ευέλικτες και πιο διαφανείς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρεται για τις εκκρεμείς αιτήσεις πολιτογράφησης.

«Ύποπτες» ρυθμίσεις κατήγγειλαν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιφυλάχθηκε επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης επανέλαβε την κριτική του σε μία σειρά από διατάξεις που σχετίζονται με τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογιών που θα διορθώσουν τις προβληματικές διατάξεις.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης ζήτησε απόσυρση άρθρου του νομοσχεδίου για αυτοδίκαιη άρση της αργίας υπαλλήλων που ελέγχονται πειθαρχικά. «Αυτό είναι άρθρο καθαρίσματος και πλυντήριο δικών σας, τους οποίους παραπέμψαμε εμείς» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης επέκρινε τη ρύθμιση για την επιχορήγηση του Τύπου τονίζοντας ότι «γίνεστε έρμαια συμφερόντων, θεσπίζετε επιτροπές και κερδίζετε χρόνο βάζοντας το τέχνασμα να υπάρχει παρεμβολή γνωμοδοτικής επιτροπής που η ίδια η κυβέρνηση θα ορίσει, ώστε να νομιμοποιηθεί η ενίσχυση των μπαταχτσήδων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL