Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Συναντήθηκαν και φέτος οι "νεολαίοι" της ΕΠΟΝ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συναντήθηκαν και φέτος οι "νεολαίοι" της ΕΠΟΝ

Οι εναπομείναντες ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτιςσες συναντήθηκαν και φέτος για να τιμήσουν την 75η επέτειο από την ίδρυση της μεγαλύτερης στα ελληνικό χρονικά οργάνωσης νεολαίας, της θρυλικής ΕΠΟΝ.

Η μάζωξη έγινε σε γνωστή καφετέρια, στην περιοχή «Διαγώνιος» της Θεσσαλονίκης και η συγκίνηση, όπως κάθε χρόνο περίσσευε... Από το φετινό «προσκλητήριο» κάποιοι έλειπαν.... Έφυγαν για το μεγάλο ταξίδι που δεν έχει επιστροφή, αλλά οι συναγωνιστές τους δεν τους ξέχασαν. Δεν ξέχασαν και εκείνους και εκείνες που δεν κατάφεραν να δώσουν το «παρών» εξαιτίας προβλημάτων υγείας. Όσοι και όσες έδωσαν το «παρών» είχαν πάλι να θυμηθούν τα όσα έζησαν, τις στιγμές του σκληρού αγώνα που έδωσαν στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής.

«Άλλοι με την προκήρυξη στο χέρι, άλλοι με το πινέλο και την μπογιά γράφοντας συνθήματα για τη λευτεριά στους τοίχους, άλλοι με το θρυλικό ‘χωνί’. Αλλά και με τα τραγούδια του αγώνα που εμψύχωσαν και ενέπνευσαν όχι μόνο τους νέους της Θεσσαλονίκης, αλλά και τον υπόλοιπο υπόδουλο λαό της πρωτεύουσας της ελληνικής Μακεδονίας» περιγράφει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπ. Κουζινόπουλος. Η συνάντηση αυτή άρχισε να πραγματοποιείται από τους ΕΠΟΝίτες φοιτητές αμέσως μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και ύστερα από πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιάννη Τριάρχου.

Τα τελευταία χρόνια το χρέος για το συντονισμό των τελευταίων επιζώντων αγωνιστών ανέλαβε εθελοντικά η Καίτη Τσαρουχά - Κομψοπούλου. Η οποία είχε και την ιδέα έκδοσης φέτος, για τα 77 χρόνια της ΕΠΟΝ Μακεδονίας, ενός 16σέλιδου φυλλαδίου για την ιστορική εκείνη επέτειο, σε κείμενα και τεκμήρια των Σπύρου Κουζινόπουλου και Χρήστου Ζαφείρη. Ιδέα που υλοποίησε ο Γιώργος Συννεφάκης, στη μνήμη του θείου του Κώστα Συννεφάκη, καπετάνιου του 50ού Συντάγματος του ΕΛ.ΑΣ. Η εκδήλωση έκλεισε με την ευχή όλων να είναι γεροί και δυνατοί ώστε να ξανασμίξουν και του χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL