Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Νέα καταγγελία για προπηλακισμό εργαζομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μόρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα καταγγελία για προπηλακισμό εργαζομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μόρια

Τι συμβαίνει στη Μόρια με την ομάδα των αυτόκλητων "ελεγκτών", που κυνηγούν αιτούντες άσυλο και εργαζομένους σε ΜΚΟ; Γιατί συνεχίζεται η δράση τους ενώ τα περιστατικά καταγγέλλονται στην αστυνομία, η οποία πριν από μια εβδομάδα ανέφερε ότι έχουν σχηματιστεί ποινικές δικογραφίες σχετικά με τις καταγγελίες;

Χθες ήλθε στη δημοσιότητα άλλη μια καταγγελία, η δεύτερη μέσα σε δέκα ημέρες από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι είχαν επιβεβαιώσει ότι το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου εργαζόμενός τους είχε προπηλακιστεί στην είσοδο του χωριού της Μόριας εν ώρα υπηρεσίας. Το περιστατικό είχε συμβεί μόλις τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη ομάδας νεαρών με ρόπαλα και στυλιάρια στην είσοδο του χωριού της Μόριας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν το περιστατικό της 8ης Φεβρουαρίου στις αρχές και, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είχε σχηματιστεί ποινική δικογραφία.

Οι επιθέσεις όμως συνεχίζονται και, όπως καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 17 Φεβρουαρίου δύο εργαζόμενοί τους, ενώ κατευθύνονταν στο σπίτι τους με ιδιωτικό αυτοκίνητο, προπηλακίστηκαν και δέχτηκαν απειλές από μια μικρή ομάδα κατοίκων που είχαν κλείσει τον δρόμο. "Οι εργαζόμενοί μας ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίθεση εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχουν στους αιτούντες άσυλο που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας" σημειώνουν.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια του προσωπικού μας, καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες που δεχόμαστε τέτοια επίθεση. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε ένα περιβάλλον όλο και πιο εχθρικό απέναντι στους εργαζομένους των ανθρωπιστικών οργανώσεων, τους εθελοντές και τους αιτούντες άσυλο στο χωριό της Μόριας, υποκινούμενο από μια μικρή ομάδα κατοίκων» λέει ο Βασίλης Στραβαρίδης, γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για τα περιστατικά προπηλακισμού, όπως σημειώνουν και στη νέα τους ανακοίνωση, τονίζοντας ότι "καταδικάζουν κάθε είδους βίας εναντίον εργαζομένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, ομάδων εθελοντών, αιτούντων άσυλο και κάθε άλλου ανθρώπου που ζει στο νησί και ζητάμε να ληφθούν δραστικά μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά".

Κατά τα άλλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να ζητούν την άμεση μετακίνηση όλων των αιτούντων άσυλο που ζουν στα νησιά σε κατάλληλη στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προτεραιότητα στις οικογένειες και τα ευάλωτα άτομα.

Επιπλέον, χθες με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου «καταγγέλλει την απαράδεκτη τρομοκράτηση που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στη Μόρια σε εργαζομένους μέλη του σωματείου μας από μια μειοψηφία ‘αγανακτισμένων πολιτών’, που στήνουν μπλόκα στην είσοδο του χωριού και με ασφαλίτικες πρακτικές, τραμπουκισμούς, προσωπικές επιθέσεις και τελεσίγραφα απειλούν εργαζομένους που μένουν στο χωριό να αδειάσουν τα σπίτια στα οποία διαμένουν με την αιτιολόγηση ότι δουλεύουν σε ΜΚΟ" προσθέτοντας ότι "ερωτηματικά προκαλούν η στάση και οι χειρισμοί της αστυνομίας, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για τα περιστατικά αυτά".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL