Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Και τώρα ποιος σειρά να σταυρώσουν οι ιεροεξεταστές των τηλεοπτικών δικών;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και τώρα ποιος σειρά να σταυρώσουν οι ιεροεξεταστές των τηλεοπτικών δικών;

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 125 του Ν. 3528/2007, ζήτησε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νικόλαο Καρακούκη, προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση ή μη πειθαρχικού παραπτώματος ιατροδικαστή στην υπόθεση του θανόντος 11 μηνών βρέφους.

Παράλληλα, από χθες τα ΜΜΕ δεν ξέρουν ποιον να πρωτοσταυρώσουν, αποκαλύπτοντας πόσο εύκολα υπηρετούν το αφήγημα περί "απολίτιστων ξένων που έρχονται να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας" αλλά και πόσο εύκολα μπορεί να παραπλανήσουν και να παραπλανηθούν τα ίδια σε έναν φαύλο κύκλο προχειρότητας, "ιερής αγανάκτησης", τηλεοπτικής ηθικής, ρατσιστικών στερεοτύπων και έλλειψης ψύχραιμης ματιάς, που έχει αντικατασταθεί εδώ και χρόνια από το "γρήγορα, το παίζουν όλοι" ή από τηλε-δίκες - διαπομπεύσεις. Δυστυχώς, δεν είναι καν η πρώτη φορά.

Το χρονικό της διαπόμπευσης

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής, όταν ανακοινώθηκε από την αστυνομία ότι η "Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής διενεργεί προανάκριση σχετικά με τις συνθήκες θανάτου βρέφους 11μηνών από τη Συρία, το οποίο διακομίστηκε με εγκεφαλίτιδα σήμερα το πρωί από τον πατέρα του στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Αγλαΐα Κυριακού’, ενώ, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή φέρει επιπλέον και σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης.

Στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής έχουν προσαχθεί οι γονείς του, υπήκοοι Συρίας, που διαμένουν σε μισθωμένο, από πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων, διαμέρισμα στην περιοχή του Ζωγράφου και άλλο ένα ζευγάρι ομοεθνών τους, το οποίο φιλοξενείτο στο ίδιο διαμέρισμα".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το βρέφος “διεκομίσθη μέσω ΕΚΑΒ, άσφυγμο και απνοϊκό. Έγιναν άμεσα προσπάθειες ανάνηψης, οι οποίες δεν απέδωσαν. Ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές και εκλήθη ιατροδικαστής”.

Από την Κυριακή, τα κανάλια στήθηκαν στη γειτονιά όπου έμεναν οι τραγικοί γονείς και δεν άφησαν "πρόθυμο" γείτονα να μην κάνει δηλώσεις σχετικά, ενώ δεν έλειψαν φυσικά εφημερίδες και ιστοσελίδες που δημοσίευσαν φωτογραφίες από το σπίτι που έμεναν οι δύο οικογένειες προσφύγων. Τα υπόλοιπα παιδιά των δύο οικογενειών απομακρύνθηκαν από τους γονείς τους και βρέθηκαν σε προστατευτική φύλαξη στο νοσοκομείο.

Από την "πρωτοφανή υπόθεση" στο “μάλλον το υπόθετο ήταν”

Τη Δευτέρα, μπροστά στις κάμερες εμφανίζονται δύο ιατροδικαστές, με τον πρώτο, Σ. Μπουζιάνη, να δηλώνει ότι κατά τη νεκροψία εντόπισαν "παρά φύση στοιχεία σεξουαλικής κακοποίησης", συμπληρώνοντας ότι δεν κατέστη δυνατός ο προσδιορισμός της ακριβούς αιτίας θανάτου και σημειώνοντας ότι περιμένουν τις τοξικολογικές εξετάσεις. Σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων συμφωνεί πως πρόκειται για "πρωτοφανή υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα", προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζουν για εγκεφαλίτιδα αλλά για μικροκεφαλία.

Τελικά, την επομένη ημέρα, την Τρίτη, στην έκθεσή του, η οποία διαρρέει σε ορισμένα ΜΜΕ, απουσιάζει η λέξη «σεξουαλική», ενώ φέρεται να λέει ότι: «Το ανωτέρω βρέφος σήμερα 1) δεν φέρει κακώσεις σώματος, 2) ο παρθενικός υμένας εν διαπλάσει δεν φέρει κακώσεις, 3) στην είσοδο του πρωκτού και στην περιπρωκτική χώρα παρατηρούνται σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος τινός οργάνου», ενώ τονίζεται ότι «η αιτία θανάτου του ανωτέρω βρέφους θα προσδιοριστεί μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής έκθεσης νεκροψίας - νεκροτομής».

Στο μεταξύ, η μητέρα του παιδιού είχε υποστηρίξει ότι πολλές φορές χρειαζόταν να χορηγεί θεραπεία με μορφή υπόθετου στο βρέφος, την ώρα μάλιστα που είχε σπασμούς και έντονες κρίσεις.

“Έλαμψε η αλήθεια”, λέει ο πατέρας

Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 ο πατέρας του μωρού διευκρίνισε πως δεν σκοπεύει να καταθέσει μηνύσεις, ενώ υπογράμμισε την καλή συνεργασία που είχε με την Ελληνική Αστυνομία.

«Δόξα τω Θεώ, έλαμψε η αλήθεια, από όλες τις πλευρές», είπε και μίλησε για «διπλό χτύπημα», αφού όχι μόνο έχασε το κοριτσάκι του, αλλά κατηγορήθηκε και για τον βιασμό του, ενώ για τη μητέρα - έγκυο στον τρίτο μήνα- είπαν ότι είναι ένα ράκος.

«Ούτε μηνύσεις ούτε τίποτα. Με την προϋπόθεση να βγει ο Μπουσιάνης και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Εάν το κάνει εμείς θα σταματήσουμε εκεί, αλλιώς θα τον αποτελειώσουμε», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Ανουάρ Μπακρί, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Σύρων Ελλάδος, που παρουσιάστηκε ως δικηγόρος της οικογένειας και προ μηνών είχε εμφανιστεί στο ρατσιστικό μπάρμπεκιου στα Διαβατά.

Πρόεδρος Ιατροδικαστικής Εταιρίας:: Εντελώς βεβιασμένη ενέργεια, λανθασμένο αποτέλεσμα

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, έγινε μια βεβιασμένη εντελώς ενέργεια, οι συνάδελφοι βγήκαν και ανακοίνωσαν ένα αποτέλεσμα που ακόμα και στους ίδιους φαινόταν πως ήταν μη ολοκληρωμένο και δυστυχώς, απ' ό,τι φάνηκε, ήταν και λανθασμένο», ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρ. Λέων μιλώντας στον ΑΝΤ1 και προσθέτοντας: «Φάνηκε στη συγκεκριμένη υπόθεση το έντονο κοινωνικό αποτύπωμα που έχει η επιστήμη μας, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά βέβαιοι πριν κάνουμε την παραμικρή δήλωση, ειδικά στα μέσα ενημέρωσης». «Η επιστήμη έχει κανόνες. Όταν τηρούνται, προφανώς αποφεύγονται τέτοιου είδους λάθη και γενικότερα λάθη», είπε, ενώ αναφερόμενος στον πατέρα του 11 μηνών βρέφους υπογράμμισε ότι «έδειξε φοβερή σύνεση και σκέψη, κάτι που δεν επιδείξαμε εμείς, και είπε πως καταλαβαίνει το λάθος».

Να μην μείνει ατιμώρητη η ρατσιστική διαπόμπευση από τον ιατροδικαστή σε βάρος της οικογένειας Σύρων που έχασαν το παιδί τους ζητάει η ΚΕΕΡΦΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL