Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Υλοτομούν το Σέιχ Σου για να φτιάξουν δρόμο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υλοτομούν το Σέιχ Σου για να φτιάξουν δρόμο!

Θεσσαλονίκη. Ως μια ακόμη κυνική αντιπεριβαλλοντική ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, την παραδοχή από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα προχωρήσει στην υλοτόμηση πολλών στρεμμάτων του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου για την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου οδικού έργου, την υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρο (fly over) στην εσωτερική Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας ο υφυπουργός ΠΕΝ κ. Οικονόμου σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσεις στην υλοτόμηση, αίροντας τον αναδασωτέο χαρακτήρα της έκτασης!

Ο Σωκ. Φάμελλος κατά την τοποθέτησή του υπενθύμισε ότι η “fly over” ήταν μια «πρόχειρη και αντιδεοντολογική εξαγγελία του κυρίου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, καθώς το εν λόγω έργο δεν περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο υποδομών της χώρας και η Άδεια Έγκρισης των Περιβαλλοντικών του Όρων (ΑΕΠΟ) απορρίφθηκε, το 2017 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τόνισε ότι ένα τέτοιο έργο «θα δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και ότι θα καθυστερήσει άλλα έργα που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη, όπως η εξωτερική Περιφερειακή, η διαπλάτυνση του δρόμου προς το αεροδρόμιο κ.ά., έργα δηλαδή που δικαιούνται χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση. Επισήμανε, επίσης, ότι το έργο δεν συμπεριλαμβάνεται στον κυκλοφοριακό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης και θα πραγματοποιηθεί με την ιδιωτικοποίηση της Περιφερειακής μέσω ΣΔΙΤ και διόδια.

«Άραγε ποια συμφέροντα εξυπηρετεί τελικά η επιλογή σας να προχωρήσει το fly over, τα συμφέροντα των πολιτών της Θεσσαλονίκης ή τα συμφέροντα κάποιων εργολάβων», αναρωτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος και επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποκαλύπτει, για άλλη μία φορά, το κυνικό αντιπεριβαλλοντικό της πρόσωπο, όπως σε όλα τα θέματα δασικής πολιτικής.

Κοινοβουλευτικό έλλειμμα

«Ο κύριος Οικονόμου, ο οποίος αντικατέστησε τον κύριο Χατζηδάκη παρότι δεν είναι αρμόδιος για τα θέματα περιβάλλοντος, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την υλοτόμηση τμήματος του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, να δικαιολογήσει δηλαδή τα αδικαιολόγητα, συνέκρινε την υλοτόμηση με τη νομιμοποίηση δασικών αυθαιρέτων, κάτι που προσπάθησε επιπλέον να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αποκρύπτοντας ότι τα δασικά αυθαίρετα έχουν δημιουργηθεί με αποκλειστική ευθύνη των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, πριν το 2015, και φυσικά δεν έχουν ποτέ νομιμοποιηθεί», σχολίασε ο Σωκ. Φάμελλος.

Καυτηρίασε, τέλος, ότι «το σοβαρό κοινοβουλευτικό έλλειμμα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, που αποφεύγει συστηματικά να απαντήσει σε γραπτές ερωτήσεις Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που άπτονται περιβαλλοντικών ζητημάτων. Ανέφερε δε στο Προεδρείο της Βουλής την πληθώρα αναπάντητων ερωτήσεων των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.

Υπογράμμισε τέλος, ότι στις αναπάντητες, από το ΥΠΕΝ, ερωτήσεις του βουλευτή περιλαμβάνονται και Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων, όπως και η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη μελέτη τροποποίησης της σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL