Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Διαβάζω για τους Άλλους: / Διαβάζω για τους Άλλους: Για να μπορούν όλοι να ακούν με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαβάζω για τους Άλλους: / Διαβάζω για τους Άλλους: Για να μπορούν όλοι να ακούν με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Άντυ Κουκλάδα

«Όραμά μας είναι, μέσα από ακουστικά βιβλία, να αποκτήσουν πλέον πρόσβαση στη γνώση και τη λογοτεχνία, όλοι οι άνθρωποι, οι οποίοι -για λόγους υγείας ή αναπηρίας- αδυνατούν να διαβάσουν μόνοι τους ένα βιβλίο. Θέλουμε, να μπορούν να διαβάσουν όλοι το «Όνομα του Ρόδου», το «Σπίτι του Ύπνου» ή όποιο άλλο βιβλίο επιθυμούν, ισότιμα και ανεξάρτητα. «Για να μπορούν όλοι να ακούν με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας», λέει ο αντιπρόεδρος και εθελοντής της πρωτοβουλίας «Διαβάζω για τους Άλλους», Θοδωρής Τσάτσος, ο οποίος μίλησε στην «Αυγή», για την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Η ιδέα για τη δημιουργία του «Διαβάζω για τους Άλλους» προέκυψε εντελώς τυχαία, σύμφωνα με τον Θοδωρή, έπειτα από μια συζήτηση περί λογοτεχνίας που είχε με τη φίλη του -και ιδρύτρια της πρωτοβουλίας- Αργυρώ Σπυριδάκη. Στη συζήτηση αυτή, η Αργυρώ συνειδητοποίησε πως οι άνθρωποι που δεν βλέπουν, δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για γνώση και εξέλιξη στην κοινωνία μας, καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ακουστικών βιβλίων για να μπορέσουν να σπουδάσουν, να εργαστούν ή ακόμη και να διαβάσουν ένα λογοτεχνικό βιβλίο της επιλογής τους. Τότε, σκέφτηκε να δημιουργήσει μια εθελοντική ομάδα που θα αναλάμβανε να ηχογραφήσει βιβλία, ώστε να εμπλουτιστεί η ακουστική βιβλιοθήκη των τυφλών. Όπως τονίζει ο Θοδωρής, «στόχος όλων μας, είναι, μέσα από τις δράσεις που προσφέρουμε, να δημιουργήσουμε μια κοινωνία όπου όλοι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στη γνώση και τη λογοτεχνία».

Πρόσβαση στη λογοτεχνία για όλους

Σε ποιους συνανθρώπους μας απευθύνεται το «Διαβάζω για τους άλλους»; «Ως γενική κατηγορία, μπορώ να σας πω ότι απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους», τονίζει ο Θοδωρής. Συγκεκριμένα, οι εθελοντές του «Διαβάζω για τους Άλλους», ηχογραφούν ακουστικά βιβλία, ενώ πραγματοποιούν ζωντανές αναγνώσεις σε εβδομαδιαία βάση σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, σε παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας ή σε κέντρα ημέρας, σε αναλφάβητους στις φυλακές ή ατομικά σε ανθρώπους που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους. «Για όλες αυτές τις ομάδες, ηχογραφούμε ακουστικά βιβλία ή τους κρατούμε συντροφιά με ένα καλό βιβλίο σε σταθερή εβδομαδιαία βάση», προσθέτει ο ίδιος.

Παράλληλα, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διοργανώνουν και ορισμένα σεμινάρια ευαισθητοποίησης που άπτονται σε θέματα τυφλότητας, και απευθύνονται τόσο σε παιδιά στα σχολεία, όσο και σε ενήλικες. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό, να ωθήσουμε τον κοινωνικό μας περίγυρο, να κατανοήσει τον κόσμο εκείνων των ανθρώπων που δεν βλέπουν, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι είμαστε όλοι μέλη της ίδιας κοινωνίας και ότι θα πρέπει να συνυπάρχουμε ισότιμα και ανεξάρτητα».

Η πρόσβαση στη λογοτεχνία για όλους τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μόνοι τους, είναι πολύ σημαντική. Διότι, η ίδια η λογοτεχνία είναι σημαντική για την ζωή μας. Όπως λέει ο Θοδωρής, «είναι ωραίο το συναίσθημα να έχεις επιλογές στα λογοτεχνικά βιβλία που θα διαβάσεις, σύμφωνα με τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Είναι βασικό να μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο -ακουστικό βιβλίο στην συγκεκριμένη περίπτωση- μόνος σου, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτάσαι από κάποιον άλλον για να σου το διαβάσει».

5.000 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα

«Από το 2015 και έπειτα, ο οργανισμός μας αναπτύσσεται με περισσότερες δράσεις και ανθρώπους που ωφελούνται από αυτές, αλλά και με πολλούς εθελοντές που θέλουν να βοηθήσουν στο έργο μας», επισημαίνει ο Θοδωρής. Ο ίδιος, συμμετέχει εθελοντικά στον οργανισμό, από τον πρώτο καιρό της δημιουργίας του. Όπως θυμάται, στην αρχή η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Όταν ξεκίνησε ο οργανισμός, τα μέλη και οι εθελοντές ήταν ελάχιστοι, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν πολλά και διαφορετικά καθήκοντα για να προχωρήσει το εγχείρημα. Παράλληλα, επειδή οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι ήταν περιορισμένοι, αναγκάζονταν πολλές φορές να καλύπτουν μόνοι τους τα έξοδα των ταξιδιών και άλλων αναγκών που προέκυπταν για την οργάνωση των δράσεων.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον Θοδωρή, είναι η σωστή διαχείριση των εθελοντών. Από την πλευρά τους, παλεύουν καθημερινά να εμπνέουν τον κόσμο, προκειμένου να δεσμεύεται και να προσφέρει σε δράσεις που έχουν διάρκεια στον χρόνο. Από την άλλη, η αγάπη που λαμβάνουν και η συνεχής εισροή εθελοντών, τους ωθεί να βελτιώνονται συνεχώς. Και τα έχουν καταφέρει. Η ανταπόκριση από τον κόσμο είναι εντυπωσιακή, αφού πλέον, το «Διαβάζω για τους Άλλους», μετρά περίπου 5.000 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα. Από αυτούς, οι 1.500, είναι ενεργοί και στις δράσεις και στους τρόπους οργανωτικής υποστήριξης που χρειάζεται η πρωτοβουλία.

Μετά από τόσα χρόνια και μετά από τόσα βιβλία που έχουν διαβάσει, οι εθελοντές έχουν πολλές όμορφες ιστορίες να διηγηθούν. «Υπάρχουν ηλικιωμένοι που μας περιμένουν πάντα ανυπόμονα και ανησυχούν μήπως σταματήσουμε να πηγαίνουμε. Υπάρχουν και εκείνοι που ζητούν από το ίδρυμα που τους φιλοξενεί, να αλλάξει τις ώρες φαγητού, προκειμένου η ανάγνωση να συνεχιστεί λίγο ακόμη. Είναι πολύ σημαντικό πως οι εθελοντές μας δίνουν και λαμβάνουν απίστευτη αγάπη και εκτίμηση για αυτό που προσφέρουν» λέει ο Θοδωρής.

Σε Αθήνα, Χανιά και Ηράκλειο

Αυτή τη στιγμή, το «Διαβάζω για τους Άλλους», δραστηριοποιείται στην Αθήνα, στα Χανιά και στο Ηράκλειο Κρήτης. Με μία μεγάλη καμπάνια crowdfunding που «έτρεξαν», κατάφεραν να αποκτήσουν το δικό τους στούντιο στην Αθήνα, στο οποίο πραγματοποιούν ηχογραφήσεις ακουστικών βιβλίων. Τα βιβλία που ηχογραφούν οι εθελοντές κατατίθενται στην Amelib, η οποία είναι προσβάσιμη βιβλιοθήκη και για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος δικαιούχος.

Χρηματοδότηση από συνδρομές και δωρεές

«Μέχρι τώρα, η χρηματοδότηση του οργανισμού μας βασίζεται στις συνδρομές των μελών μας, σε ορισμένα έργα που έχουμε αναλάβει καθώς και σε ελάχιστες δωρεές», αναφέρει ο Θοδωρής. Πρόσφατα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έκανε μια δωρεά προς τον οργανισμό, ώστε να καλυφθεί η έμμισθη θέση γραμματείας, για ένα έτος, καθώς και μία θέση ηχολήπτη για μερικούς μήνες. Επίσης, κατά καιρούς «τρέχουν» καμπάνιες crowdfunding (μικροχρηματοδότηση από το πλήθος) για σημαντικά projects, «ώστε να μπορέσουμε να έχουμε οικονομική στήριξη από ανθρώπους που πιστεύουν στο έργο και το όραμά μας», λέει ο ίδιος. Συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο, τρέχει μία τέτοια καμπάνια, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα ηχογράφησης του πρώτου ακουστικού βιβλίου, που θα ηχογραφηθεί στο δικό τους στούντιο στην Αθήνα. «Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα που βοηθούν τη βιωσιμότητα του οργανισμού μας, αν και σίγουρα η μη-σταθερή χρηματοδότηση δυσκολεύει το έργο μας» υπογραμμίζει ο Θοδωρής.

Η κοινωνία οφείλει να αγκαλιάσει τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

Στην κοινωνία υπάρχουν μέχρι και σήμερα ριζωμένες προκαταλήψεις και στερεότυπα σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν βλέπουν, διαπιστώνει ο Θοδωρής, και πιστεύει ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα, ώστε να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στα δικαιώματα της εκπαίδευσης, της εργασίας, της ψυχαγωγίας και της μετακίνησης. Ωστόσο, «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε πως πράγματι γίνονται ορισμένες κινήσεις και ο κόσμος δείχνει να ενδιαφέρεται, να στηρίζει και να βοηθά αυτές τις κοινωνικές ομάδες». Από την πλευρά της, η πολιτεία, θα πρέπει να προχωρήσει σε συντονισμένες δράσεις και συνεργασίες σε όλους τους κρίσιμους τομείς που άπτονται της καθημερινότητας των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. «Απαιτείται, πρώτα από όλα η πρόθεση και η δέσμευση όλων των υπεύθυνων φορέων για ουσιαστικές παρεμβάσεις» επισημαίνει ο ίδιος.

Όποιος θέλει, μπορεί να ενισχύσει την πρωτοβουλία «Διαβάζω για τους Άλλους», μέσω του παρακάτω link: https://www.giveandfund.com/giveandfund/project/First-Book/Diavazo-Gia-Tous-Allous

«Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί την κοινωνία που θέλουμε να ζούμε»

Το μήνυμα που θέλει να δώσει ο Θοδωρής προς όλους όσοι μπορούν να τον αφουγκραστούν, είναι «ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί την κοινωνία που θέλουμε να ζούμε». Γιατί, η κοινωνία που θέλουμε να ζούμε, είναι σαν μια θάλασσα, που θα συμπλέουν και θα συνυπάρχουν αρμονικά όλες οι κοινωνικές ομάδες. Που θα μπορούν να διαβάζουν λογοτεχνικούς θησαυρούς και σπουδαίες ποιητικές συλλογές οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά στα ιδρύματα παιδικής προστασίας, οι αναλφάβητοι στις φυλακές, οι τυφλοί και οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες. Εκείνα τα κομμάτια του κοινωνικού ιστού που αισθάνονται παραγκωνισμένα και αόρατα. Που δεν τους δίνονται ευκαιρίες στην εκπαίδευση, τη γνώση, την εργασία, την μετακίνηση. Γιατί η κοινωνία που θέλουμε να ζούμε, είναι μια κοινωνία που θα δίνει ζωή στα όνειρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL