Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Εργαλειοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος "Νιάρχος" για τα νεοφιλελεύθερα σχέδια της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργαλειοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος "Νιάρχος" για τα νεοφιλελεύθερα σχέδια της κυβέρνησης

«Έχετε αποφασίσει να τα δώσετε όλα στους ιδιώτες» τόνισε ο Παύλος Πολάκης επικρίνοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να εργαλειοποιήσει τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος σε δομές Υγείας για τους νεοφιλελεύθερους σκοπούς της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την κύρωση της σύμβασης δωρεάς γιατί η κυβέρνηση επιχείρησε να την προσαρμόσει στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του «ανοίγματος» του δημόσιου συστήματος Υγείας στους ιδιώτες. Μόνο η Ν.Δ. υπερψήφισε την κύρωση, καθώς το ΚΚΕ ψήφισε κι αυτό "κατά", ενώ τα άλλα κόμματα "παρών".

Ο Π. Πολάκης επέκρινε τη μετατροπή του Νοσοκομείου Κομοτηνής από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, απόφαση που η Ν.Δ. σχεδιάζει να επεκτείνει και σε άλλα νοσοκομεία. Επισήμανε ότι με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση θα μπορεί να επαναφέρει στα νοσοκομεία τους εργολάβους καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης και να ακολουθήσει διαφορετικούς κανόνες προμηθειών και προσλήψεων προσωπικού.

Επιπλέον αναφέρθηκε εκτενώς στην επιλογή της κυβέρνησης να σταματήσει την πολιτική παραγωγής ραδιοφαρμάκου στα νοσοκομεία προκειμένου να σπάσει το μονοπώλιο του «Βιόκοσμου». Μάλιστα παρατήρησε ότι η κυβέρνηση σταματά μία πολιτική που αυξάνει τις θέσεις εργασίας, ενισχύει την έρευνα κι αντιστρέφει το brain drain για να ακολουθήσει μία πολιτική που ευνοεί μόνο τον ιδιώτη προμηθευτή.

Αν. Ξανθός: Χωρίς ευρύτερη πολιτική συναίνεση

Την αποτυχία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει ευρύτερη πολιτική συναίνεση για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς επισήμανε ο Ανδρέας Ξανθός. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι, στην προσπάθειά της να αποδομήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, «θα είναι απέναντί της» οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ασθενείς και οι τοπικές κοινωνίες που γνωρίζουν ότι «το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι μηχανισμός άμβλυνσης ανισοτήτων».

Επικριτικά για την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Επικριτικά για την κυβέρνηση ήταν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε η δωρεά του Ιδρύματος 'Νιάρχος' να γίνει μια καλοστημένη βιτρίνα για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας» σημείωσε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Πούλας.

«Επιχειρείται η εισαγωγή του ιδιωτικού παράγοντα και η απαλλαγή από τους δημόσιους ελέγχους» σχολίασε η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση. «Το outsourcing είναι μία επικίνδυνη λογική» παρατήρησε η Μαρία Απατζίδη από το ΜέΡΑ25. Κατά της μετατροπής του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε ΝΠΙΔ τάχθηκε το ΚΚΕ.

Παραδοχή Κοντοζαμάνη: "Ευέλικτα συστήματα προμηθειών"

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης παραδέχτηκε ότι η μετατροπή του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε ΝΠΙΔ έχει στόχο να υπάρξουν «ευέλικτα συστήματα προμηθειών» και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις θέσεις εργασίας. Ισχυρίστηκε ότι «η τοποθέτηση και η λειτουργία των κυκλότρων είναι ασύμφορη για το Ελληνικό Δημόσιο» και πρόσθεσε ότι η τιμή με την οποία θα αγοραστούν τα ραδιοφάρμακα από τους ιδιώτες θα είναι χαμηλότερη, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα νέων μονάδων παραγωγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL