Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Αναβάλλει τις αξιώσεις από τον «Ηρακλή» η διοίκηση του ΟΑΣΘ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναβάλλει τις αξιώσεις από τον «Ηρακλή» η διοίκηση του ΟΑΣΘ...

Εμφανής γίνεται πλέον η διάθεση της νέας διοίκησης του ΟΑΣΘ και της κυβέρνησης να κουκουλώσουν τις «αμαρτίες» των πρώην μετόχων του Οργανισμού.

Διότι πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον ΟΑΣΘ ήταν αυτός που ζήτησε να αναβληθεί στο Εφετείο Αθηνών η εκδίκαση των τριών προσφυγών που είχε καταθέσει η προηγούμενη διοίκηση κατά του συνεταιρισμού «Ηρακλή» και αφορούν το ύψος των ενοικίων που χρεώνει στον ΟΑΣΘ ο συνεταιρισμός για τα ακίνητα που χρησιμοποιεί;

Μάλιστα, η αναβολή της εκδίκασης ζητήθηκε με το ερώτημα αν είναι αρμόδιο το Εφετείο Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης για τις υποθέσεις αυτές, την ώρα που Νόμος 4482 του 2017, με τον οποίο τέθηκε σε δημόσιο έλεγχο ο ΟΑΣΘ, ορίζει ότι για οποιαδήποτε δικαστική διαφορά αρμόδιο είναι το Εφετείο Αθηνών. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη διοίκηση κινήθηκε νομικά διότι στον συνεταιρισμό «Ηρακλής» συμμετέχουν πολλοί πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ και άρα ήταν «συγκοινωνούντα δοχεία». Έτσι, ο «Ηρακλής» νοίκιαζε ιδιαίτερα ακριβά τα ακίνητα που διέθετε στον ιδιωτικό ΟΑΣΘ και έτσι μια σημαντική μερίδα πρώην μετόχων, πέρα από τα εξασφαλισμένα μερίσματα του ΟΑΣΘ, έβγαζε επιπλέον κέρδος από τα κέρδη του "Ηρακλή". Οι συμβάσεις αυτές ελέγχονται και ως δορυφορικές συμβάσεις με δεδομένο ότι συμπίπτουν οι ίδιοι μέτοχοι στους δύο φορείς και ελέγχονται για μετακύλιση πόρων τους οποίους επιβαρυνόταν το Δημόσιο, δεδομένου ότι τα ενοίκια θεωρούνταν ως δαπάνη καλυπτόμενη από την αντισταθμιστική εισφορά που κατέβαλε κάθε χρόνο το Δημόσιο. Μόνο για την τελευταία δεκαετία τα επιπλέον ποσά είναι της τάξεως των 11 εκατομμυρίων ευρώ.

«Το αίτημα της αναβολής δεν έχει κανένα ηθικό έρεισμα και είναι απολύτως ακατανόητο, όταν μάλιστα ο Ν. 4482/17 είναι σαφής και δίνει την αρμοδιότητα στο Εφετείο Αθηνών. Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν θέλουν να κακοκαρδίσουν αυτούς που τόσα χρόνια είναι τα εκλογικά τους στηρίγματα» σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στ. Παππάς. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και πρώην διευθύνων του Οργανισμού Σ. Παναγιωτίδης, ο οποίος, μιλώντας χθες Στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης σχολίασε ότι «είναι πρωτοφανές και ακατανόητο ο ενάγων να ζητά ο ίδιος με γελοίο επιχείρημα την αναβολή της εκδίκασης». Εκτίμησε ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια προσπάθεια παραίτησης από τη διεκδίκηση των πόρων του Δημοσίου που παρανόμως έχουν πάρει οι μέτοχοι του «Ηρακλή» και τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, η μη υποστήριξη διεκδίκησης πόρων Δημοσίου από τέτοιες υποθέσεις ουσιαστικά συνιστά αδίκημα. Είναι απιστία κατά του δημοσίου. Η απαίτηση του Δημοσίου υπάρχει, πρέπει να αναζητηθεί».

Το Ελεγκτικό Συνέδριο φρενάρει την ανάθεση έργου στα ΚΤΕΛ

Αναφερόμενος στο μεταφορικό έργο που σήμερα εκτελεί ο ΟΑΣΘ, έκανε λόγο για «ιστορικό χαμηλό ρεκόρ», καθώς, όπως εξήγησε, την περασμένη Τρίτη κυκλοφόρησαν μόλις 180 λεωφορεία, όταν την ίδια εποχή πέρυσι κυκλοφορούσαν 407 λεωφορεία. Καυτηρίασε και την «ομερτά» που τηρούν σήμερα διάφορα μέσα ενημέρωσης, αλλά και δήμαρχοι. «Έσκαγε ένα λάστιχο και το έκαναν πρώτο θέμα και τώρα έχουν αφωνία. Υπάρχει μια ιδιότυπη ομερτά στο θέμα όχι μόνο από τα ΜΜΕ αλλά και από τους δημάρχους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν δίνει ακόμη το «πράσινο φως» για την εκχώρηση του 1/3 του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ με απευθείας ανάθεση. Και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ΟΑΣΘ και ΟΣΕΘ εμφανίζονταν βέβαιοι ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια τα ΚΤΕΛ, τώρα αυτό στην καλύτερη περίπτωση θα καθυστερήσει, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητάει επιπλέον στοιχεία που να αποδεικνύουν και το κατεπείγον του πράγματος ώστε να αιτιολογείται η επιλογή για την απευθείας ανάθεση του έργου στα ΚΤΕΛ αντί ανάθεσης μετά από σχετικό διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL