Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
ΣτΕ: Από τον Άννα στον Καϊάφα η υπόθεση Αθ. Χρυσοχόου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣτΕ: Από τον Άννα στον Καϊάφα η υπόθεση Αθ. Χρυσοχόου

Στο διοικητικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης θα παιχτεί τελικά το τέλος της δικαστικής διαμάχης για το αν έχει θέση σε έναν δρόμο της Θεσσαλονίκης το όνομα ενός συνεργάτη των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής ή αν ο δρόμος αυτός θα φέρει το όνομα ενός πνευματικού τέκνου της πόλης, εβραϊκής καταγωγής και απόγονου επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

Οι προσφυγή των απογόνων - κληρονόμων του φρούραχου Θεσσαλονίκης επί Κατοχής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της σχετικής απόφασης του δημοκρατικά εκλεγμένου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης είχε την κατάληξη που λίγο - πολύ όλοι οι ενδιαφερόμενοι ανέμεναν. Για ακόμη μια φορά μέσα, η υπόθεση γίνεται «μπαλάκι» και πάει «από τον Άννα στον Καϊάφα»... Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης πριν αρκετούς μήνες έλαβε μια «σολομώντεια» απόφαση εκδικάζοντας την αγωγή που κατέθεσαν οι κληρονόμοι του Χρυσοχόου κατά τριών αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα (Αλ. Γρίμπα, Τρ. Μηταφίδη και Σπ. Σακκέτα), ζητώντας μάλιστα συνολικά ως αποζημίωση 600.000 ευρώ επειδή κατά την άποψή τους οι τρεις προσέβαλαν τη μνήμη του συγγενή τους. Ουσιαστικά το δικαστήριο «κρύφτηκε» πίσω από την προσφυγή των κληρονόμων Χρυσοχόου στο ΣτΕ και δεν έβγαλε απόφαση. Τώρα το ΣτΕ δηλώνει «αναρμόδιο», υποστηρίζοντας ότι είναι θέμα της Αυτοδιοίκησης και άρα θα πρέπει να το λύσουν τα διοικητικά δικαστήρια. Έτσι το αναπέμπει σ’ αυτά και υποχρεωτικά θα περιμένουμε την απόφασή τους -αν υπάρξει ποτέ κάποια ουσιαστική απόφαση γι’ αυτήν την υπόθεση.

Κατάμεστη η αίθουσα από αντιστασιακούς

Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλβέρτου Ναρ την υπερασπίστηκαν με παρεμβάσεις τους κατά τη χθεσινή συζήτηση στο ΣτΕ ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και η νομική σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών εκπροσωπώντας την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης. Τους τρεις διωκόμενους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα από τους κληρονόμους του Αθ. Χρυσοχόου που έκαναν πρόσθετη παρέμβαση εκπροσώπησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Ιφ. Καμτσίδου, ενώ η αίθουσα του ΣτΕ γέμισε ασφυκτικά από συναγωνιστές των τριών.

Το «παρών» από τους τρεις έδωσε στο ΣτΕ ο Τρ. Μηταφίδης, που ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» πρωταγωνίστησε στο να αναδειχθεί η πραγματική Ιστορία της Θεσσαλονίκης και να φύγουν τα φαντάσματα δωσίλογων από τους δρόμους της. Παρούσα ήταν και η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, "Η Ιστορία δεν κάθεται στο εδώλιο, αλλά φυλάσσεται στη συλλογική μνήμη των ανθρώπων" δήλωσε θυμίζοντας ότι ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε ψηφίσει "παρών" στη μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλβέρτου Ναρ.

Παρόντες ήταν επίσης ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών Αριστομένης Συγγελάκης, κλιμάκιο της διοίκησης του ΣΦΕΑ 1967 -1973, ο τέως κοσμήτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑπΘ Γιώργος Τσιάκαλος κ.ά. Από την πλευρά των κληρονόμων του Αθ. Χρυσοχόου δεν εμφανίστηκε κανείς και η προσφυγή υποστηρίχθηκε με γραπτό υπόμνημα από τον δικηγόρο και εγγονό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL