Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
«Ο βάκιλος της πανούκλας δεν χάνεται ποτέ, μπορεί να μείνει δεκάδες χρόνια ναρκωμένος στα έπιπλα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ο βάκιλος της πανούκλας δεν χάνεται ποτέ, μπορεί να μείνει δεκάδες χρόνια ναρκωμένος στα έπιπλα»

«Κι ακούγοντας τις φωνές της χαράς που ανέβαιναν πάνω απ’ την πόλη, ο Ριέ θυμήθηκε πως αυτή η χαρά δεν είναι ποτέ ανέφελη. Γιατί γνώριζε κάτι που αγνοούσε το χαρούμενο πλήθος, κι ας μπορεί κανείς να το βρει στα βιβλία, πως ο βάκιλος της πανούκλας δεν πεθαίνει ούτε χάνεται ποτέ, πως μπορεί να μείνει δεκάδες χρόνια ναρκωμένος στα έπιπλα και στα ρούχα, περιμένοντας υπομονετικά μέσα στα δωμάτια, τα υπόγεια, τα σεντούκια, τα μαντίλια, τα χαρτιά, και πως θα ερχόταν ίσως μια μέρα που η πανούκλα, για να βασανίσει ή για να διδάξει τους ανθρώπους, θα ξυπνούσε και πάλι τα ποντίκια της και θα τα έστελνε να ψοφήσουν μέσα σε μια ευτυχισμένη πόλη».

Με αυτά τα λόγια, με τα οποία ο Αλμπέρ Καμύ κλείνει το σπουδαίο αντιφασιστικό πεζογράφημά του «Η πανούκλα», επέλεξε να ολοκληρώσει τη μαραθώνια αγόρευσή του ο βασικός συνήγορος πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής Θεόδ. Θεοδωρόπουλος επισημαίνοντας με τη σειρά του προς το δικαστήριο ότι ο κίνδυνος του φασισμού δεν έχει εξαφανιστεί και καμία επανάπαυση δεν δικαιολογείται.

Ήταν ίσως μία ακόμα ένδειξη του εξαιρετικά ενωτικού κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής το γεγονός ότι ο κυριότερος συνήγορος του ΠΑΜΕ επέλεξε να κλείσει την αγόρευσή του επικαλούμενος έναν διάσημο αντιφασίστα που δεν άνηκε σε καμία περίπτωση στο ορθόδοξο κομμουνιστικό στρατόπεδο.

Άλλωστε, λίγο νωρίτερα, έχει επικαλεστεί τη σκέψη ενός άλλου «ανορθόδοξου» μαρξιστή, του Ιταλού πανεπιστημιακού, ιστορικού και μελετητή του φασισμού και του Ολοκαυτώματος, του Έντσο Τραβέρσο, ο οποίος στα βιβλία του «Κατανοώντας τη ναζιστική γενοκτονία» και «Η ναζιστική βία: μια ευρωπαϊκή γενεολογία» αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίον ο ναζισμός μετατρέπει συνηθισμένους ανθρώπους σε εγκληματίες, απογυμνώνοντάς τους από κάθε αίσθημα ηθικής ευθύνης και καθιστώντας τους εκτελεστές εντολών.

Ναζιστική φύση

Ο Θεόδ. Θεοδωρόπουλος είχε νωρίτερα αναφερθεί εκτεταμένα στη ναζιστική φύση της Χρυσής Αυγής αναφερόμενος στα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στη δίκη από δηλώσεις, ομιλίες και αρθρογραφία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και της υπόλοιπης ηγεσίας της. Ιδιαίτερα στάθηκε στο βιβλίο του Ν. Μιχαλολιάκου «Για μια ελεύθερη Ελλάδα σε μια ελεύθερη Ευρώπη», το ελληνικό ανάλογο του «Ο αγών μου», το οποίο τόσο στην πρώτη του έκδοση του 1992 όσο και στη δεύτερη του 1999 αναφέρει:

«Η Ελλάδα στη διάρκεια του πολέμου, χωρίς να έχει ευθύνη γι’ αυτό, η ευθύνη ανήκει στην Ιταλία, ήταν από την πλευρά των συμμάχων. Σήμερα θα πρέπει επιτέλους χωρίς φόρτιση συναισθηματική να προβληματιστούμε αν αυτή ήταν η σωστή επιλογή. Ο γερμανικός εθνικοσοσιαλισμός και η Νέα Ευρώπη των Βάφεν Ες-Ες ήταν ένα μήνυμα φωτεινό σε μια σκοτεινή εποχή που πιστεύω πως ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να είχε δεχτεί.

Πέρα όμως από την ατυχή ιστορική περίσταση στην οποία βρέθηκε η πατρίδα μας, πρέπει να πούμε πως οι δικές μας ιδέες είναι περισσότερο κοντά στις θέσεις και τη φιλοσοφία των "νικημένων” παρά κοντά στην κοινοβουλευτική δημοκρατία», διατύπωση αυτή έσπευσε να αλλάξει στην τρίτη έκδοση του 2012, οπότε η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να ενδυθεί τον μανδύα του νόμιμου κοινοβουλευτικού κόμματος. Ακόμα και τότε, όμως, δεν έλειψαν οι συχνές αντιδημοκρατικές και αντικοινοβουλευτικές αναφορές, που υπενθύμιζαν στα μέλη και τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής τη διπλή υπόστασή της -με πιο χαρακτηριστική αυτή περί «σποράς των ηττημένων του 1945».

Η δίκη συνεχίζεται σήμερα, ξανά στο Εφετείο Αθηνών, με την αγόρευση του Αντώνη Αντανασιώτη, επίσης συνηγόρου του ΠΑΜΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL