Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Αλλάζουν ρητορική με στόχο την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: Δεν θα τους φυλακίζουμε, θα τους... "περιφράσσουμε"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλάζουν ρητορική με στόχο την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: Δεν θα τους φυλακίζουμε, θα τους... "περιφράσσουμε"!

Να "ελαφρύνει" προσπαθεί η κυβέρνηση τα περί κλειστών κέντρων χιλιάδων θέσεων στα νησιά, μήπως και καταφέρει να πάρει την πολυπόθητη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και μήπως δεν βρεθεί με το καλημέρα έκθετη για πολλαπλές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για φυλάκιση ολόκληρων οικογενειών, ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Τώρα γίνεται λόγος για "πολυλειτουργικά κέντρα" και για "περιφραγμένους" ανθρώπους, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη, σε συνέντευξή του στον Alpha.

Ελεύθερη κυκλοφορία ώς το απόγευμα...

"Εμείς λέμε ότι θα έχουμε ελεγχόμενες δομές, ακόμα και την περίοδο της ελεύθερης κυκλοφορίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση έλεγε ανοιχτές δομές, εμείς λέμε περί δομών φιλοξενίας σύμφωνα με τον νόμο. Είναι τα πολυλειτουργικά κέντρα. Εικοσιπέντε ημέρες, ένας χώρος ιδιαίτερος για την καταγραφή, οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα της ελεύθερης κυκλοφορίας, βρίσκονται εντός του κέντρου, δεν είναι φυλακισμένοι, είναι περιφραγμένοι σε αυτό τον χώρο για να μπορούν να εντοπιστούν εύκολα, να γίνουν συνεντεύξεις, να μην τους χάνουμε, να παρουσιάζονται όταν τους φωνάζουμε", ανέφερε και πρόσθεσε: "Μετά τις 25 ημέρες, εφόσον κριθεί από τις αρμόδιες αρχές ότι μπορούν ελεύθερα να κυκλοφορούν θα βγαίνουν σε έναν χώρο που θα τους δίνεται η δυνατότητα για κάποιες ώρες της ημέρας, από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου -θα έλεγα εγώ-, να κυκλοφορούν ελεύθερα. Αυτοί που αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, αυτοί που έχει απορριφθεί το αίτημά τους, θα βρίσκονται σε χώρους κλειστούς, τα ΠΡΟΚΕΚΑ". Δεν μπόρεσε δε καν να απαντήσει στο μέγεθος που θα έχουν αυτά τα κέντρα, ενώ σημείωσε ότι έχει βρεθεί χώρος στη Λέσβο.

Έκκληση ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απευθύνει έκκληση στην Ελλάδα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσει τον εξαιρετικά ανησυχητικό υπερπληθυσμό και τις δυσχερείς συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες που διαμένουν στα πέντε νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου.

Η Υ.Α. έχει απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης για να επιταχύνει τα σχέδιά της για τη μεταφορά μεγαλύτερου αριθμού αιτούντων άσυλο σε κατάλληλα καταλύματα στην ενδοχώρα. Παράλληλα, καλεί τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη με το να φτιαχτούν θέσεις υποδοχής αλλά και την Ε.Ε. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δεδομένου του δυσανάλογου βάρους που έχει πέσει στην Ελλάδα. Ζητάει μάλιστα από τα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο καθώς και για τα ασυνόδευτα παιδιά και για άλλα ευάλωτα άτομα και να επιταχύνουν τις μεταφορές των παιδιών που πληρούν τα κριτήρια ώστε να επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους.

Όπως επισημαίνει η Υ.Α., οι κακές συνθήκες και η μακρόχρονη αναμονή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου δημιουργούν φόβο και αγωνία στους αιτούντες άσυλο. Τονίζει ότι πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών μέσα από αποφασιστική και συντονισμένη κυβερνητική δράση, με την ισχυρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η εύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων και η βελτίωση των συνθηκών στα νησιά είναι απαραίτητες, αλλά θα είναι εφικτές μόνο όταν υπάρξει αποσυμφόρηση των υπερσυνωστισμένων κέντρων", αναφέρει δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει στην αύξηση της δυνατότητα υποδοχής.

Στρεφόμενη προς την κυβέρνηση, καλωσορίζει την επανασύσταση του υπουργείου και τονίζει ότι "οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την αναμόρφωση και επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου θα πρέπει παράλληλα να στοχεύουν στη διατήρηση των προτύπων και εγγυήσεων. Η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα έχουν προσφυγικό προφίλ και είναι πιθανόν να χρήζουν διεθνούς προστασίας".

"Είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι οι κυβερνητικοί θεσμοί να δράσουν τώρα με συντονισμό προκειμένου να επιλύσουν τα ζητήματα αυτά. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που συνεχίζουν να παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στην Ελλάδα, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ανταπόκριση αυτή", προσθέτει, ενώ αναφερόμενη στις αφίξεις στην Ελλάδα σημειώνει ότι "οι αφίξεις στην Ελλάδα αποτελούν μικρό ποσοστό σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων του 2015 και 2016, όταν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στις ακτές της. Όμως, οι περίπου 59.000 θαλάσσιες αφίξεις το 2019, σε συνδυασμό με τις μακρόχρονες διαδικασίες ασύλου, έχουν οδηγήσει σε απότομη επιδείνωση των συνθηκών. Είναι κρίσιμης σημασίας τα μέλη της Ε.Ε. να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να βοηθήσουν να μειωθεί η πίεση μέσω της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL