Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Απεργούν για καθαρά σχολεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απεργούν για καθαρά σχολεία

Θεσσαλονίκη: Απεργούν σήμερα και αύριο οι καθαρίστριες στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας ζητώντας πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ κατήγγειλαν ότι τα σχολεία δεν είναι προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν τη γρίπη, ότι δεν τους διατίθενται τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, αλλά και ότι δέχονται «μπούλινγκ» από κάποιους διευθυντές σχολείων.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των σωματείων των καθαριστριών σχολικών κτηρίων τόνισαν ότι το μόνο που τους ζητήθηκε αυτό το διάστημα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι να πηγαίνουν και τις πρωινές ώρες για να καθαρίζουν χώρους των σχολείων, κάτι που όμως είναι αντίθετο με τη σύμβασή τους, που αναφέρει ότι θα πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο μετά το πέρας των μαθημάτων. «Δεν μας έχουν δώσει κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας. Σε πολλά σχολεία δεν έχουν ούτε αντισηπτικά. Με νερό και χλωρίνη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η γρίπη» σχολίασε η πρόεδρος του συνδέσμου προσωπικού καθαρότητας Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας Μαρία Κοσμίδου, ενώ καταγγέλθηκε ότι σε κανένα σχολείο δεν υπάρχουν μάσκες και ποδιές.

Αναφορικά με τα εργασιακά τους δικαιώματα, όπως εξήγησαν, αυτά σχεδόν δεν υπάρχουν. Δεν δικαιούνται άδειες και, σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου «Καθαρά Γάντια» Φ. Τζούμα, «υπάρχουν συνάδελφοι που πηγαίνουν καθημερινά με 40 πυρετό στη δουλειά γιατί δεν δικαιούμαστε άδεια». Κατήγγειλε και αυτή την έλλειψη ατομικών ειδών προστασίας λέγοντας ότι «μας ζητάνε να καθαρίζουμε και να απολυμάνουμε τους χώρους χωρίς εμείς να προστατευόμαστε».  «Έχουμε μόνο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα. Για 18 χρόνια δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο πληρωμής, δηλαδή κάθε τέσσερις μήνες και χωρίς δικαίωμα άδειας. Κάθε χρόνο δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε» δήλωσε από την πλευρά της η συνδικαλίστρια κ. Βαξεβανίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL