Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Αλήθεια, τι κρύβεται πίσω από τις ολομέτωπες κυβερνητικές επιθέσεις στις ΜΚΟ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλήθεια, τι κρύβεται πίσω από τις ολομέτωπες κυβερνητικές επιθέσεις στις ΜΚΟ;

Ξαφνικά θυμήθηκαν η κυβέρνηση και οι τοπικοί άρχοντες των νησιών ότι οι ΜΚΟ δεν ελέγχονται και είναι ύποπτες, είναι του Σόρος, που έλεγε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και άλλοτε πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης στην ομιλία του στην κινητοποίηση της 22ας Ιανουαρίου, ή παίζει να είναι και λίγο κατάσκοποι, όπως υπονοούσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προ εβδομάδων προαναγγέλλοντας την τροπολογία για το Μητρώο Εργαζομένων ΜΚΟ, για την οποία έλεγε ότι "συμφωνήθηκε να έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα βοηθούν, ώστε να γίνεται ο καλύτερος δυνατός έλεγχος, αλλά, κυρίως, να μην γίνεται χρήση από κάποιες ΜΚΟ της πρόσβασης σε πληροφορίες που έχουν αναπτύξει με την άλλη πλευρά".

Μάλιστα τότε πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν την αποστροφή του Στ. Πέτσα περί πληροφοριών και "άλλης μεριάς", ωστόσο έκαναν λόγο για "πιστοποίηση των ΜΚΟ και των εργαζομένων τους".

Τις τελευταίες ημέρες στις ΜΚΟ ψάχνουν και υποκινητές των διαμαρτυριών των 20.000 πια εγκλωβισμένων αιτούντων άσυλο στη Μόρια μέσα στο κρύο και τη βροχή, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωνε χθες σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6 ότι «είχε διαμορφωθεί γύρω από το μεταναστευτικό ένα ευρύ δίκτυο συμφερόντων και αυτό το δίκτυο καλλιεργείτο και μεγάλωνε λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης, ουσιαστικά της αναποτελεσματικής διαδικασίας εξετάσεως του ασύλου. Πολλές φορές αυτή η διαδικασία οδηγείτο στο να χαρακτηρίζονται σχεδόν 80% των αιτούντων άσυλο ως ευάλωτοι».

«Όλο αυτό, λοιπόν, το δίκτυο απέκτησε ρίζες επί πέντε χρόνια, ρίζες συμφερόντων, πάνω στη διαχείριση της δυστυχίας των ανθρώπων που έρχονταν στη χώρα. Αυτό το δίκτυο συμφερόντων, που ουσιαστικά λειτουργούσαν ως βδέλλες πολλές φορές στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το βρήκαμε πολύ καλά εγκατεστημένο όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας».

Το ευρωπαϊκό σύστημα χρηματοδότησης

Μόνο που αυτό που συστηματικά ξεχνούν να πουν όσοι έχτισαν και το αφήγημα της κατασπατάλησης των ευρωπαϊκών πόρων είναι ότι το σύστημα που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα πέντε χρόνια πριν ήταν αυτό που ακολουθούσαν και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Δηλαδή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) λάμβανε μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO) και της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME) ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία αξιοποιούσε σε διάφορα προγράμματα που αφορούσαν τις ανάγκες των αιτούντων, συνεργαζόμενοι με εταίρους διάφορες ΜΚΟ, ελληνικές στην πλειονότητά τους.

Κατά συνέπεια, ο μόνος που μπορεί να ελέγξει πού πήγαν και τι έγιναν και αν έγιναν τα χρήματα της Κομισιόν είναι το Ευρωπαϊκό Γραφείο της OLAF. Αυτό το δίκτυο λοιπόν στήθηκε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μητρώο από το 2016 και με ελέγχους

Παράλληλα, από το 2016 συστάθηκε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής -το μέχρι προ μισού μήνα αχρείαστο υπουργείο κατά την κυβέρνηση- μητρώο ΜΚΟ, όπου καταγράφονταν όλες οι ΜΚΟ ώστε να αναπτύξουν δραστηριότητες και να μπορούν να έχουν παρουσία σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, κέντρα κράτησης, κέντρα φιλοξενίας κ.λπ.

Στα χρόνια αυτά, δεν έχουν λείψει και καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας σε ορισμένες ΜΚΟ ή και απεργίες σε αυτές από εργαζομένους. Σε μια περίπτωση που υπήρχε καταγγελία δε για ανάρμοστη συμπεριφορά εργαζομένου σε ΜΚΟ ο τότε υπουργός Γ. Μουζάλας είχε καταθέσει σχετική αναφορά στην εισαγγελία. Πλήρης απουσία ελέγχου δεν υπήρχε.

Οι εθελοντές ήταν εκεί όπου απουσίαζε το κράτος

Όμως όσοι έζησαν το 2015 και 2016 δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι οι εθελοντές, οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου και ΜΚΟ ήταν εκεί όπου δεν μπορούσε να είναι το κράτος, που δεν μπορούσε καλά - καλά να κάνει αποσπάσεις αλλά ούτε και προσλήψεις στο ασφυκτικό πλαίσιο του Μνημονίου.

Στη Μόρια των 20.000 αιτούντων άσυλο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 22 εργαζόμενοι. Οι γιατροί και τις καλύτερες μέρες δεν ξεπέρασαν τους δύο.

Προσχηματική εξέταση και ευαλωτότητα

Όμως έχουν σημασία οι αποστροφές των υπουργών και περιφερειαρχών με στόχο τις ΜΚΟ. Η αποστροφή Κουμουτσάκου περί δικτύου που διαμόρφωνε καθυστερήσεις και έβγαζε ευάλωτους το 80% των ανθρώπων που έρχονταν στην πλειονότητά τους από εμφυλίους και διαλυμένες χώρες έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφενός γιατί χρεώνει εμμέσως στις ΜΚΟ καθυστερήσεις στις διαδικασίες ασύλου -φταίνε οι μεταφραστές, οι δικηγόροι;-, αφετέρου γιατί παραπέμπει ευθέως στην προσπάθεια της Κομισιόν τον Δεκέμβριο του 2016, προκειμένου να "εφαρμόσει σωστά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας" να απελαύνει στην Τουρκία ευάλωτους πρόσφυγες. Η συνεχής επίκληση της ταχύτητας, όταν λείπουν μεταφραστές και υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου, αφήνει μια γεύση... προσχηματικής εξέτασης.

Η όλη τοποθέτηση του Γ. Κουμουτσάκου θα έκανε κάποιον κακόπιστο να σκεφτεί εάν τελικά το ζητούμενο σήμερα είναι να μην υπάρχει κανένα μάτι δικηγόρου ή άλλου που δεν είναι αστυνομικός ή υπάλληλος των υπηρεσιών να προσεγγίζει τους ανθρώπους που θέλουν να κλείσουν σε απέραντα κέντρα κράτησης.

Αντέχει η κυβέρνηση;

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ύπατη Αρμοστεία, με εταίρους ΜΚΟ αλλά και δήμους της χώρας, είναι υπεύθυνη για 25.000 περίπου θέσεις φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην ενδοχώρα, ενώ ο ΔΟΜ διαχειρίζεται πρακτικά την πλειονότητα των κέντρων και δομών της ενδοχώρας. Αλήθεια, αντέχει η κυβέρνηση να τινάξει στον αέρα ένα τέτοιο πρόγραμμα;

Μήπως αυτό εννοούσε ο Κ. Μουτζούρης όταν έλεγε στις κινητοποιήσεις για σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς 250.000 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη;

Και η ερώτηση είναι: Προσπαθούν η Κομισιόν να σταματήσει πια τις χρηματοδοτήσεις αυτές για να πάρουν οι ίδιοι τα κονδύλια;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL