Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Στο στόχαστρο οι "ξένοι", πρόσφυγες και μέλη των ΜΚΟ - Με την ανοχή της αστυνομίας, αλλά και τοπικών αυτοδιοικητικών στελεχών / "Αόρατοι" κουκουλοφόροι με ρόπαλα έδρασαν στη Λέσβο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο στόχαστρο οι "ξένοι", πρόσφυγες και μέλη των ΜΚΟ - Με την ανοχή της αστυνομίας, αλλά και τοπικών αυτοδιοικητικών στελεχών / "Αόρατοι" κουκουλοφόροι με ρόπαλα έδρασαν στη Λέσβο

Οι κραυγές ακραίων στοιχείων, που φώναζαν "θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας" στη Λέσβο, δεν είναι μόνο φωνές από το βράδυ της Τρίτης. Γιατί το βράδυ της Τρίτης, υπό την ανοχή τοπικών αρχών, αυτοδιοικητικών και αστυνομικών, ομάδα 15 περίπου ατόμων με κράνη, κουκούλες full face, ρόπαλα και λοστούς έκαναν "ελέγχους" πόρτα - πόρτα σε σπίτια του χωριού της Μόριας ψάχνοντας "ξένους", αν φιλοξενούνται εθελοντές ή αν είναι νοικιασμένο το σπίτι σε ΜΚΟ ή σε εργαζομένους σε ΜΚΟ, όπως αναφέρουν τοπικές ανταποκρίσεις. Μάλιστα, προχθές άτομα επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο Ιταλίδας ενώ ήταν η ίδια μέσα, όπως καταγγέλλει στην ιταλική τηλεόραση.

Αστυνομία παρούσα - απούσα...

Πληροφορίες ανέφεραν ότι έγιναν σχετικές κλήσεις από κατοίκους της Μόριας στην αστυνομία, ωστόσο επισήμως χθες η αστυνομία απαντούσε ότι δεν έχουν καταγραφεί σχετικές καταγγελίες στο κέντρο μέχρι χθες το μεσημέρι. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το ότι στο χωριό της Μόριας υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις από το βράδυ της Δευτέρας. Αστυνομική παρουσία υπήρχε και το βράδυ της Τρίτης, όπως επιβεβαιώνει και η ίδια αστυνομία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις παρατηρούσαν 70 άτομα να κάνουν μπλόκα στις εισόδους του χωριού "για να μην μπουν ΜΚΟ και μετανάστες", όπως έλεγαν οι συμμετέχοντες στα μπλόκα. "Τα περιστατικά αξιολογούνται και είναι σε εξέλιξη έρευνες" ήταν η επίσημη απάντηση της αστυνομίας.

Αντιφασιστική πορεία

Η είδηση για τα μπλόκα των κατοίκων έφερε αυθόρμητη πορεία περίπου 100-150 αντιφασιστών. Όπως σημειώνει ο Αντιφασιστικός Σχεδιασμός Λέσβου, η κλούβα της αστυνομίας τους έκοψε τον δρόμο στο Καρά Τεπέ. "Ακριβώς πίσω της συγκεντρώνονταν οι φασίστες" τονίζουν. Η πορεία επέστρεψε στη Μυτιλήνη, κατέβασε το αναρτημένο πανό της δημοτικής παράταξης «Ελεύθεροι Πολίτες», στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα «Λέσβος γη ελληνική» και η πορεία έληξε στο Μπίνειο.

Πολιορκία καφενείου από την ακροδεξιά ομάδα

Σημειώνεται ότι γνωστοί ακροδεξιοί της περιοχής κινητοποιήθηκαν στα social media στην είδηση της αντιφασιστικής πορείας και έφτασαν να διαδίδουν ότι πάνε να κάψουν το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Στη συνέχεια ομάδα ακροδεξιών με κράνη, κουκούλες και ρόπαλα κυνήγησαν κόσμο μέσα στα στενά της πόλης μετά τη λήξη της πορείας, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων. Μάλιστα, όταν βρέθηκαν έξω από γνωστό καφενείο της Επάνω Σκάλας, το πολιόρκησαν για λίγο, προσπάθησαν να σπάσουν τα τζάμια του και να μπουν βρίζοντας και απειλώντας τον κόσμο που είχε μπει μέσα σε αυτό. Μαρτυρία κάνει λόγο και για ελαφρύ τραυματισμό μιας κοπέλας. Στο σημείο έφτασε και η ασφάλεια, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Επίθεση από ακροδεξιό καταγγέλλουν Ιταλοί δημοσιογράφοι

Στο μεταξύ, κατά τη διάλυση της ειρηνικής πορείας των Αφγανών προσφύγων, γνωστός ακροδεξιός κατέβασε την κάμερα δημοσιογράφου της ιταλικής τηλεόρασης. Για το περιστατικό χθες τρεις δημοσιογραφικές ενώσεις της Ιταλίας εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση.

Επαναφέρει ο Κ. Μουτζούρης το αίτημα κήρυξης σε έκτακτη ανάγκη

Κατά τα άλλα ο περιφερειάρχης επανέφερε το αίτημά του περί ανάγκης κήρυξης των νησιών του βορείου Αιγαίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επανυποβάλλοντας το αίτημα που χθες απέρριψε η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά σημείωνε: «Η κυβέρνηση επιβάλλει τη δημιουργία νέων δομών, κόστους εκατοντάδων εκατομμυρίων, οι οποίες βάσει απλής αριθμητικής δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα το επιδεινώσουν".

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου υποστηρίζει ότι «με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο η κυβέρνηση επικαλείται την έννοια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για να προχωρήσει στην κατασκευή των δομών, αλλά την αρνείται στην Περιφέρεια».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ:

Ηθικοί αυτουργοί συνεργάτες του περιφερειάρχη με ρητορική μίσους

Να απαντήσει δημόσια εάν ο περιφερειάρχης συμμερίζεται τις απόψεις συνεργατών του που εκπέμπουν ρητορική μίσους ζήτησε ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Καραβασίλης υποδεικνύοντάς τους ως ηθικούς αυτουργούς των όσων συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη Λέσβο.

Κάλεσε «σε συνεργασία για να δημιουργηθεί ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο λογικής στο νησί για να αποφευχθούν κι άλλες επικίνδυνες καταστάσεις απ' ό,τι ζούμε ώς τα τώρα». Σύμφωνα με τον Στ. Καραβασίλη «ως τάγματα εφόδου ομάδες ακροδεξιών κινούνται ανεξέλεγκτα στην πόλη με την ανοχή της κυβέρνησης. Είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής όλα αυτά να σταματήσουν αμέσως».

Υποστήριξε πως μόνη λύση είναι «η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά μεγάλου αριθμού εγκλωβισμένων στα νησιά στο εσωτερικό της Ελλάδας», ενώ τάχθηκε εναντίον της σύστασης νέας κλειστής δομής στη Λέσβο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ:

Επείγουσα μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα

Εάν υπάρχει κοινή λογική αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) καλώντας παράλληλα τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την επείγουσα μεταφορά αιτούντων άσυλο σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, καθώς και για την υλοποίηση μίας πολιτικής που θα σέβεται τα δικαιώματα τόσο των αιτούντων διεθνή προστασία όσο και των τοπικών κοινωνιών.

"Η Πολιτεία συνεχίζει να πειραματίζεται επικίνδυνα στη διαχείριση του προσφυγικού. Αντί να λαμβάνει τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται και χωρίς την ύπαρξη συνεκτικού σχεδίου, πορεύεται με αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις, εξαγγελίες, δημιουργία δομών επί δομών συντονισμού, νομοσχέδια και τροπολογίες που τροποποιούν νόμους λίγων μηνών κ.λπ. Τοπικές κοινωνίες, πρόσφυγες και μετανάστες βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες.

Ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για ξενοφοβικά περιστατικά, η μόνη πρακτική αντίδραση που βλέπουμε είναι η, εξ ορισμού αδιέξοδη, ανάθεση στην αστυνομία της διαχείρισης των εκρήξεων. Η εκφορά εμπρηστικού ρατσιστικού λόγου από την πλευρά θεσμικών εκπροσώπων, η ανεξέλεγκτη δράση τοπικών ομάδων και περιστατικά αδικαιολόγητης αστυνομικής καταστολής, που ουδείς αρμόδιος φαίνεται να αποδοκιμάζει, θέτουν σε προφανή κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη και συνοχή στα νησιά" τονίζει σημειώνοντας ότι "κοινή συνισταμένη όσων δραστηριοποιούνται στο πεδίο (Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες και ανθρωπιστικές οργανώσεις), όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, είναι ότι η λειτουργία δομών κλειστού τύπου δεν αποτελεί λύση, αλλά ενδεχομένως θα δημιουργήσει νέα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιας τάξης. Αυτό φαίνεται πλέον να συνειδητοποιεί και η ίδια η κυβέρνηση παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες της".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL