Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Λέσβο - Ανθρωποκυνηγητό, απειλές και στοχοποίηση ΜΚΟ * Με υπερβολική βία διέλυσε η αστυνομία ειρηνική διαδήλωση προσφύγων / Ένα νησί ανάμεσα στην απόγνωση και το μίσος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Λέσβο - Ανθρωποκυνηγητό, απειλές και στοχοποίηση ΜΚΟ * Με υπερβολική βία διέλυσε η αστυνομία ειρηνική διαδήλωση προσφύγων / Ένα νησί ανάμεσα στην απόγνωση και το μίσος

Χθεσινοβραδινό μπλόκο κατοίκων του χωριού της Μόριας με ελέγχους σε Ι.Χ. που ήθελαν να μπουν στο χωριό

Ανησυχία, καλλιέργεια μίσους και απόγνωσης, απειλές σε κατοίκους που δεν έχουν συνταχθεί με το μισαλλόδοξο δηλητήριο ορισμένων, στοχοποίηση και κυνηγητό εθελοντών, φωτιές και φθορές με αποκορύφωμα χθες τη βίαιη απώθηση της ειρηνικής συγκέντρωσης των αιτούντων άσυλο και τα βραδινά μπλόκα κατοίκων του χωριού της Μόριας με ελέγχους σε ΙΧ που ήθελαν να μπουν στο χωριό. Αυτή είναι η κατάσταση στη Λέσβο τις τελευταίες δύο ημέρες.

Τα χθεσινά γεγονότα είναι η συνέχεια των όσων συνέβησαν τη Δευτέρα αλλά και το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια και μετά τη συνέλευση κατοίκων της Μόριας, στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.

Ένα όχι ήρεμο βράδυ

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η παραπάνω συνέλευση στην πλατεία Σαπφούς, στην πόλη της Μυτιλήνης συγκεντρώθηκαν ακραία στοιχεία, που με δίκυκλα έφτασαν στο χωριό της Μόριας και τραμπούκιζαν κόσμο που δεν είχε πάει στη συγκεκριμένη συνέλευση. Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη αυτή η συνέλευση των κατοίκων της Μόριας ξέσπασε φωτιά σε καλαμιώνα στη γειτονική κοινότητα Παναγιούδας, όπως επιβεβαιώνεται και από την αστυνομία, ενώ μετά τη λήξη της συνέλευσης μια ακόμα φωτιά κατασβέστηκε σε ακατοίκητο σπίτι στη Μόρια. Πληροφορίες έκαναν λόγο για φθορές και σε βαν ΜΚΟ. Τα αίτια των δύο πυρκαγιών ερευνώνται από τις αρχές, ενώ η αστυνομία δήλωνε ότι δεν έχει καταγγελθεί το σπάσιμο του βαν ΜΚΟ.

Χθες το πρωί, λίγοι εκ των κατοίκων της Μόριας πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως είχαν δηλαδή αποφασίσει στη συνέλευση του απογεύματος της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται ότι η αναταραχή αυτή στο χωριό της Μόριας προκλήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, όταν οι αιτούντες άσυλο που είχαν διαδηλώσει στην πόλη της Μυτιλήνης επέστρεφαν με τα πόδια με τη συνοδεία αστυνομίας πίσω στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας πήγαν να περάσουν μέσα από το χωριό.

Κατά τη συνέλευση της Δευτέρας οι κάτοικοι ζητούσαν αστυνόμευση με μόνιμη παρουσία κλούβας των ΜΑΤ στο χωριό, κάτι που φέρεται να ζήτησε ο περιφερειάρχης από τον αρμόδιο υπουργό εκείνη τη στιγμή.

Η κλούβα βέβαια όντως μπορεί να βρίσκεται από χθες στη Μόρια, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε το βράδυ γύρω στους 70 κατοίκους να μαζευτούν στις εισόδους του χωριού για να αποτρέψουν "την είσοδο ΜΚΟ και μεταναστών", όπως δήλωσε χθες κάτοικος στο Star. Επιπλέον καταγγελίες μιλούσαν για κατοίκους που διενεργούσαν και παράνομους ελέγχους σε διερχόμενα αυτοκίνητα ή ανθρώπους.

Στοχοποίηση ΜΚΟ

Η αποστροφή αυτή του κατοίκου αποτυπώνει και το εχθρικό κλίμα που επικρατεί κατά των ξένων στην πλειονότητά τους εθελοντών και ΜΚΟ, καθώς η αντιμεταναστευτική ρητορική που καλλιεργήθηκε το τελευταίο διάστημα τις θέλει να είναι αυτές που είτε φέρνουν τους πρόσφυγες είτε τους υποκινούν για επεισόδια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων των νησιών προ δύο εβδομάδων ήταν και ο έλεγχος των ΜΚΟ, παρά το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια είναι καταγεγραμμένες στο σχετικό μητρώο που είχε συστήσει το τότε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Απαντώντας σε αυτή την "ανάγκη ελέγχου", που παραμένει απροσδιόριστο σε τι πρέπει να ελεγχθούν, η κυβέρνηση κατέθεσε την τροπολογία για την καταγραφή εθελοντών και μελών των ΜΚΟ.

Πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι εθελοντές κυνηγήθηκαν ή προπηλακίστηκαν από κατοίκους και κατά τη διάρκεια της πρωινής συγκέντρωσης αιτούντων άσυλο.

Αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός ότι χθες έγινε γνωστό από την αστυνομία πως κατά τα γεγονότα της Δευτέρας προσήχθησαν 40 άτομα, εκ των οποίων οι μισοί δεν ήταν αιτούντες άσυλο διαδηλωτές, αλλά εθελοντές, μέλη ΜΚΟ και κατά τη χθεσινή διάλυση της ειρηνικής διαδήλωσης προσήχθησαν 4 άτομα, εκ των οποίων οι 3 ήταν εθελοντές, ενώ ανάμεσα στους προσαχθέντες της Δευτέρας καταγράφονται και γιατροί.

Βίαιη διάλυση ειρηνικής διαμαρτυρίας

Χθες το πρωί, λίγο μετά τις 11, γύρω στους 100-200 αιτούντες άσυλο, άνδρες και γυναίκες, στην πλειονότητά τους Αφγανοί, διαδήλωσαν μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελευθερία», «Συγγνώμη άνθρωποι της Λέσβου» και «Η Μόρια είναι κόλαση».

Σύντομα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του Λιμενικού τους περικύκλωσαν και δύο ώρες μετά τους απώθησαν βιαίως και τους κυνήγησαν στα σοκάκια της πόλης. Κατά τα επεισόδια υπήρξαν ελαφρείς τραυματισμοί διαδηλωτών, κυρίως γυναικών και παιδιών, που ποδοπατήθηκαν στη διάρκεια της αναταραχής που προκλήθηκε με τη βίαιη απώθησή τους.

O Γιάννης Μπουρνούς στην "Α": Η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για την επαπειλούμενη αιματοχυσία στη Μυτιλήνη

"Ο Κ. Μουτζούρης να μαζέψει τα φερέφωνά του, πολιτικά και δημοσιογραφικά, που σπέρνουν ξανά το μίσος και το δηλητήριο του διχασμού στο νησί"

Βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς για τη μετατροπή του νησιού σε "αποθήκη εξαθλιωμένων ανθρώπων, ως δήθεν 'αποτρεπτικό' μέσο για την άφιξη νέων προσφύγων και μεταναστών". Μια στρατηγική που, όπως τονίζει με δήλωσή του στην "Α", οδήγησε στο "σκάσιμο" του ΚΥΤ της Μόριας με πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή έκρυθμη κατάσταση στη Μόρια δήλωσε: "Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου και, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η είσοδος του χωριού Μόρια έχει αποκλειστεί από πολίτες μη αστυνομικούς, κάποιοι εκ των οποίων είναι γνωστοί για τη συμμετοχή τους σε ρατσιστικά επεισόδια στο παρελθόν, οι οποίοι σταματούν κάθε αυτοκίνητο που εισέρχεται στο χωριό και ζητούν παρανόμως στοιχεία από τους οδηγούς".

Και προσθέτει: "Η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνη για την επαπειλούμενη αιματοχυσία στη Μυτιλήνη. "Αυτό που χρειάζεται είναι η ενότητα στη βάση των δύο κεντρικών αιτημάτων μας για την άμεση αποσυμφόρηση και τη μη δημιουργία νέας δομής στη Λέσβο. Οφείλουμε να γυρίσουμε την πλάτη στους ακραίους που παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης".

"Ταυτόχρονα", συμπλήρωσε, "οφείλω να καταγγείλω τον αντιπεριφερειάρχη του κυρίου Μουτζούρη, Α. Χατζηκομνηνό, ο οποίος με θράσος εμφανίστηκε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ανακύκλωσε τη λασπολογία που διακινείται στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες, ότι δήθεν η επίσκεψη του Παύλου Πολάκη στη Μόρια πυροδότησε τις κινητοποιήσεις προσφύγων και μεταναστών. Ο κύριος Μουτζούρης οφείλει να μαζέψει τα φερέφωνά του, πολιτικά και δημοσιογραφικά, που από προχθές σπέρνουν ξανά το μίσος και το δηλητήριο του διχασμού στο νησί μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL