Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Θεόδ. Θεοδωρόπουλος, συνήγορος του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χ.Α.: / Θεόδ. Θεοδωρόπουλος, συνήγορος του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χ.Α.: Οργάνωση με στρατιωτική εκπαίδευση και λειτουργία ο πυρήνας της Νίκαιας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεόδ. Θεοδωρόπουλος, συνήγορος του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χ.Α.: / Θεόδ. Θεοδωρόπουλος, συνήγορος του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χ.Α.: Οργάνωση με στρατιωτική εκπαίδευση και λειτουργία ο πυρήνας της Νίκαιας

«Μέσα από μια αίσθηση ακαταδίωκτου η Χρυσή Αυγή είχε μπει σε ένα μεθύσι ανεξέλεγκτης δράσης». Με αυτά τα λόγια ο συνήγορος πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ Θεόδ. Θεοδωρόπουλος προσπάθησε να εξηγήσει την ψυχολογία μέσα στην οποία εντασσόταν η εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης την περίοδο που ακολούθησε την είσοδό της στο Κοινοβούλιο.

Ο δικηγόρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης παρουσίασε την οργανωτική δομή και το ιδεολογικό περιτύλιγμα που έκανε τα μέλη της Χρυσής Αυγής να προβαίνουν σε κινήσεις και πράξεις που εκ πρώτης όψεως φαίνονται παράλογες, όπως το να «συστήνονται» πριν από τα κτυπήματα τους -αναφορά στην φράση «είμαστε από τη Χρυσή Αυγή», η οποία ειπώθηκε στο ξεκίνημα της δολοφονικής επίθεσης στο Πέραμα.

Ο Θ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στη στρατιωτικού τύπου συγκρότηση του πυρήνα της Νίκαιας, η οποία όχι απλώς δεν ήταν απόβλητη από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, αλλά λειτουργούσε ως η οργάνωση - πρότυπο, η οποία αναλάμβανε να φέρει εις πέρας αποστολές και σε άλλες περιοχές. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην εκπαίδευση που λάμβαναν τα μέλη αυτής της τοπικής στα όπλα και στις συνθήκες μάχης, τις ασκήσεις σκοποβολής, τις στολές παραλλαγής, το φούμο στα πρόσωπα, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τους ασυρμάτους, που παραπέμπουν ευθέως σε παραστρατιωτική ομάδα.

Ως προς αυτό συνηγορεί και η κλειστή και συνωμοτική λειτουργία, η οποία βασιζόταν στην αυστηρή στρατιωτικού τύπου πειθαρχία, που εξασφάλιζε την άμεση συγκέντρωση και τη γρήγορη διάλυσή της μετά το σχετικό παράγγελμα.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο Θ. Θεοδωρόπουλος θύμισε την κατάθεση της αδελφής του Γ. Ρουπακιά στο δικαστήριο, η οποία υποστήριξε ότι ο αδελφός της δεν άντεχε τα μαχαίρια και τα αίματα, σχετίζοντας τη δήλωση αυτή με τις καταθέσεις σύμφωνα με τις οποίες αρκετοί χρυσαυγίτες κρατούσαν τον αντιφασίστα οπαδό προκειμένου να του καταφέρει τα χτυπήματα με το μαχαίρι ο δολοφόνος.

Ο συνήγορος του ΠΑΜΕ υποστήριξε ότι είναι αδύνατον να βρέθηκαν τυχαία όλα τα μέλη του τάγματος εφόδου στο σημείο αυτό, καθώς και ότι ο Ρουπακιάς δεν επρόκειτο να επιτεθεί εάν δεν συνοδευόταν από τους «συναγωνιστές» του.

Αμφισβήτησε επίσης ότι ο Λαγός συνομιλεί αδιάκοπα με τους χρυσαυγίτες το βράδυ της δολοφονίας προκειμένου να καταλάβει τι έγινε -και άρα δεν γνώριζε πριν τι θα συμβεί- όπως ισχυρίστηκε η εισαγγελέας, λέγοντας πως από τους διαλόγους προκύπτει ότι ο Λαγός ενδιαφέρεται για το πώς θα καλυφθεί το γεγονός και όχι για το τι συνέβη.

Τέλος, ο δικηγόρος των συνδικαλιστών απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει μέλη, κάτι που, όπως είπε, διαψεύδεται από όλα τα καταστατικά και τα κείμενα για τη λειτουργία της, όπως και από τις πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονταν σε μέλη της.

Το δικαστήριο ακύρωσε τη σημερινή του συνεδρίαση και η αγόρευση του Θ. Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL