Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Πλωτά τείχη - φράγματα για τους πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλωτά τείχη - φράγματα για τους πρόσφυγες

Τείχη και στη θάλασσα (!) θέλει να βάλει η κυβέρνηση και προχωρά στην προμήθεια πλωτών φραγμάτων σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό πετρελαιοκηλίδων στη θάλασσα. Αυτό προκύπτει από προκήρυξη αγοράς μηχανημάτων εξοπλισμού που έχει κάνει η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (έγγραφο με την υπ' Αριθμ. 02/20 πρόσκληση του υπουργείου Άμυνας (ΑΔΑ: Ρ1Γ16-ΡΧ6), το οποίο εκδόθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020).

Σύμφωνα με το έγγραφο, "αντικείμενο της σύμβασης είναι η αγορά λοιπών μηχανημάτων και εξοπλισμού, και συγκεκριμένα η προμήθεια δύο χιλιάδων επτακοσίων (2.700) μέτρων πλωτού προστατευτικού συστήματος (ΠΠΣ), μη στρατιωτικών προδιαγραφών, συγκεκριμένων χαρακτηριστικών για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων ΣΞ, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής / προσφυγικής ροής.

Στο πλαίσιο της εν λόγω προμήθειας εντάσσονται υποχρεώσεις του οικονομικού φορέα για την τεχνική υποστήριξη συντήρησης / επισκευών 4 ετών, τυχόν απαιτήσεις προμήθειας και εγκατάστασης συγκεκριμένων συστημάτων επί των σκαφών της Στρατιωτικής Υπηρεσίας (ΣΥ) για τη χρήση (τοποθέτηση και απεγκατάσταση) των εν λόγω ΠΠΣ, καθώς επίσης αντίστοιχη εκπαίδευση συγκεκριμένου αριθμού εκπροσώπων της αναθέτουσας αρχής".

Κατα την ίδια προκήρυξη, η "εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (500.000 ευρώ) συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 403.225 ευρώ, ΦΠΑ: 96.774 ευρώ)".

Στα πρότυπα που πρέπει να διασφαλίζονται περιλαμβάνονται και αυτά της περιβαλλοντικής διαχείρισης, σύμφωνα με την προκήρυξη, η οποία απαριθμεί τους απαράβατους όρους στους οποίους πρέπει να ανταποκρίνεται το υλικό που θα προμηθευτούν, όπως: "Το πλωτό προστατευτικό σύστημα με δίκτυ θα πρέπει να παρέχει προστασία για την αντιμετώπιση επειγουσών και επιτακτικών αναγκών σε περιστατικά ρύπανσης συγκεκριμένης περιοχής θαλασσίου χώρου και εν γένει για την προστασία υδάτινων περιοχών (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια), εγκαταστάσεων, χώρων, ακτών και ανθρώπων από επιπλέοντα απορρίμματα, πετρελαιοκηλίδες, φύκια, επικίνδυνες μέδουσες, επιπλέουσες χημικές ουσίες κ.ά.".

Ή ότι "το χρώμα του συνολικού συστήματος είναι εύκολα ορατό στο υδάτινο - θαλάσσιο περιβάλλον (πορτοκαλί, κίτρινο) και φέρει ειδική σήμανση (ανακλαστικές ταινίες) έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτο τη νύχτα" και ότι τα "πλωτά συστήματα να δύνανται να φωτοσημαίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων".

Γιατροί του Κόσμου: Παιδιά με χρόνια νοσήματα στερούνται το δικαίωμα στη ζωή

Ζητούν την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επαναφέροντας τη δυνατότητα απόδοσης ΑΜΚΑ ή ενεργοποιώντας άμεσα τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού για τους αιτούντες άσυλο και τα παιδιά μεταναστών, ζητούν οι Γιατροί του Κόσμου.

Η οργάνωση μάλιστα αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση παραδείγματα περιστατικών: "Η Sana Birzada, πέντε ετών, από το Αφγανιστάν, έχει σύνδρομο Down και ιστορικό χειρουργείου για πιθανή κολποκοιλιακή επικοινωνία. Ο Mustafa Rajabi, ενός έτους από το Ιράν, πάσχει από συγγενή υδροκέφαλο. Οι γονείς αναφέρουν ιστορικό σπασμών από ηλικία 4 μηνών και αγωγή με Phenitoin και Acetazolamide, με καλή ανταπόκριση. Η αγωγή όμως διακόπηκε λόγω μετακίνησης της οικογένειας, εδώ και μήνες.

H Elena Haidari, έξι ετών, από το Αφγανιστάν έχει καρδιακό φύσημα 2/6, χωρίς διερεύνηση. Χρειάζεται εξέταση καρδιολόγου με συστάσεις ανάλογα με τα ευρήματα".

Είναι τρία από τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, δίχως ΑΜΚΑ, που δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη και νοσηλεία, επισημαίνουν.

"Πόσες παιδικές ζωές θα πρέπει να χαθούν μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στην πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κύριοι υπουργοί;" αναρωτιούνται οι Γιατροί του Κόσμου και καταλήγουν:

"Ο τρόπος με τον οποίο έρχεται ένα παιδί στον κόσμο και το πόσο πρόωρα θα κοπεί το νήμα της ζωής του εξαρτάται συχνά από το πού θα πέσει ο δείκτης μας στο γύρισμα της σφαίρας. Όταν όμως αυτό το παιδί βρίσκεται πλέον εδώ, το εάν, πόσο και πώς θα ζήσει εξαρτάται από εμάς. Η Sana, o Mustafa και η Elena με τις 'μικρές ζωές' και τις μεγάλες απώλειες θα πρέπει να αποκτήσουν δικαίωμα τουλάχιστον στη ζωή. Αν όχι στα όνειρα".

Αιματηρό επεισόδιο στη Μόρια με τραυματίες δύο προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν

Συνελήφθη χθες στη Μόρια ένας 17χρονος Αφγανός για τον τραυματισμό από μαχαίρι δύο επίσης συμπατριωτών του 16 και 15 ετών το βράδυ της Τρίτης. Ο 15χρονος νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Βοστανείου νοσοκομείου της Μυτιλήνης. Κατά του 17χρονου σχηματίστηκε δικογραφία με τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας με πρόθεση και το αδίκημα της πρόκλησης σωματικών βλαβών, καθώς και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Μυτιλήνης, γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης έφτασαν με ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο δύο ανήλικα παιδιά από το Αφγανιστάν με τραύματα πιθανότατα από μαχαίρι. Ο 15χρονος έφερε τραύματα στον θώρακα και στο τριχωτό της κεφαλής και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και ο 16χρονος έφερε τραύματα στον μηρό και έφυγε μετά την παροχή πρώτων βοηθειών.

Και οι τρεις ανήλικοι, συλληφθείς και τραυματίες, είναι ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που μένουν στη Μόρια και σύμφωνα με πληροφορίες ενεπλάκησαν σε καυγά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγους μήνες μεταξύ ανηλίκων στη Μόρια. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πεθάνει ένα 15χρονο επίσης προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ όλο και πιο συχνά γίνονται τα περιστατικά καυγάδων και συμπλοκών με αιματηρή κατάληξη σε ενηλίκους και ανηλίκους. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία η Μόρια καταγράφει αριθμό - ρεκόρ διαμενόντων, 19.452, όταν οι εγκαταστάσεις έχουν χωρητικότητα μόλις 2.840 ατόμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL