Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος ΠΑΜΕ: / Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος ΠΑΜΕ: Στη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης συμμετείχαν ο Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές της Χ.Α.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος ΠΑΜΕ: / Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος ΠΑΜΕ: Στη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης συμμετείχαν ο Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές της Χ.Α.

«Ο Αρχηγός είναι ο ένας, ο μοναδικός, ‘ο άνδρας ο ερχόμενος’, που στόχος της Χρυσής Αυγής είναι η θέλησή του, να γίνει θέληση του κράτους. Αμφιβολίες για το αν ο Μιχαλολιάκος ίδρυσε την οργάνωση, αν χαράσσει την πολιτική της, δεν μπορεί να υπάρξουν. Έχει πλήρεις και απόλυτες εξουσίες στη διεύθυνση και καθοδήγηση των τοπικών. Όλοι αναφέρονται σ’ αυτόν, είτε απευθείας είτε μέσω των ανωτέρω τους». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο συνήγορος του ΠΑΜΕ Θεοδ. Θεοδωρόπουλος την αρχηγική δομή της Χρυσής Αυγής, κατά τη χθεσινή αγόρευσή του στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, προσθέτοντας ότι αυτή η αρχή του αρχηγού μπορεί να γίνει κατανοητή ακόμα και από το επίσημο καταστατικό της Χρυσής Αυγής, αυτό που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο το 2012, ανεξάρτητα από το αν το δικαστήριο αναγνωρίσει ως έγκυρο το πρώτο καταστατικό του 1992 που έχει κατατεθεί στα πειστήρια και η ίδια η Χ.Α. αρνείται την ύπαρξή του.

Ο Θ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι, πέραν του αρχηγού, στη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης συμμετείχαν και οι βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι πληροφορούνταν λεπτομερώς την εγκληματική δράση των μελών της και την επαινούσαν δημόσια.

Όπως όλοι σχεδόν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και πολλοί έγκριτοι νομικοί που δεν συμμετέχουν στη δίκη, ο δικηγόρος του ΠΑΜΕ επισήμανε ότι η εισαγγελέας μπέρδεψε την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης με αυτή της ηθικής αυτουργίας και ως εκ τούτου συμπεριέλαβε ως στοιχείο στην αγόρευσή της ότι ο Μιχαλολιάκος δεν έδωσε προσωπική εντολή για τη δολοφονία Φύσσα. «Κάτι τέτοιο όμως δεν αφορά τη δίκη ούτε περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, το οποίο εξετάζει αν το μέλος διέπραξε τη δολοφονία μέσα στο πλαίσιο που καθόρισε ο διευθύνων».

Σε άλλο σημείο, στηλίτευσε το γεγονός ότι η εισαγγελέας δεν αναρωτιέται για το κίνητρο της επίθεσης στο ΠΑΜΕ και για τον λόγο που τα μέλη της Χ.Α. βρέθηκαν τη συγκεκριμένη ώρα στο συγκεκριμένο σημείο οπλισμένα, ενώ της θύμισε ότι το επιχείρημά της πως η επίθεση δε μπορεί να συνδεθεί με την εγκληματική οργάνωση γιατί αποτελεί πλημμέλημα είναι άτοπο, καθώς η εγκληματική οργάνωση δεν τεκμαίρεται από την τέλεση κακουργημάτων, απλώς η μη τέλεσή τους μπορεί να αναγνωριστεί ως ελαφρυντικό.

Νωρίτερα, ο έτερος συνήγορος του ΠΑΜΕ Π. Σαπουντζάκης είχε αποκρούσει το επιχείρημα ότι με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης ο αρχηγός της Χ.Α. Ν. Μιχαλολιάκος εννοούσε το πολιτικό κόστος, τονίζοντας ότι ουδείς μπορεί να αναλάβει το πολιτικό κόστος, καθώς «το πολιτικό κόστος δεν το αναλαμβάνεις και δεν σε ρωτάει κανείς γι’ αυτό, υπάρχει ή δεν υπάρχει αντικειμενικά». Ο κ. Σαπουντζάκης ανέφερε ότι ο Μιχαλολιάκος έσπευσε να ερμηνεύσει αλλιώς με άτσαλο τρόπο τη δήλωσή του όταν κατανόησε ότι επρόκειτο περί ομολογίας, για να ακολουθηθεί στη συνέχεια από τα υπόλοιπα μέλη της Χρυσής Αυγής, που επανέλαβαν την εξήγησή του «σαν στρατιωτάκια».

* Την αγόρευση των δύο συνηγόρων του ΠΑΜΕ παρακολούθησε πλήθος συνδικαλιστών του, που γέμισαν την αίθουσα, ανάμεσά τους και ο Σωτ. Πουλικόγιαννης, που απετέλεσε τον κύριο στόχο των ταγμάτων εφόδου εκείνη τη βραδιά. Παρών στο δικαστήριο ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, όπως και ο πολιτικός επιστήμονας και πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας Ηλίας Νικολακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL