Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και ακύρωση χημειοθεραπειών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα και ακύρωση χημειοθεραπειών

Τα αργά αντανακλαστικά του υπουργείου Υγείας και της νέας διοίκησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου για την αντιμετώπιση του ζητήματος των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων αναδεικνύει η έλλειψη σε περισσότερα από 400 βασικά σκευάσματα που παρατηρείται, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών και την καθυστέρηση μέχρι και τριάντα ημερών για να βρουν τα φάρμακά τους, ακόμα και την ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.

Το πρόβλημα των ελλείψεων φθηνών βασικών φαρμάκων αλλά και άλλων φθηνών, μη συνταγογραφούμενων, ευρείας κατανάλωσης φαρμάκων απολύτως απαραίτητων για τη δημόσια υγεία δεν είναι νέο, αλλά εμφανίζεται περιοδικά και αφορά συνήθως τα ίδια συγκεκριμένα φάρμακα, γεγονός που εκθέτει ακόμη περισσότερο τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει έγκαιρα, τονίζει η ΕΛΛΟΚ καλώντας το υπουργείο Υγείας να προβεί στις ανάλογες ενέργειες προκειμένου να επέλθει και πάλι η εξομάλυνση της διάθεσης φαρμάκων, καθώς και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αποτροπή της εμφάνισης του ίδιου φαινομένου στο μέλλον.

Διαμαρτυρίες ασθενών για καθυστερήσεις εξετάσεων

Σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών και παραπόνων ασθενών που καταγγέλλουν καθυστερήσεις και ακυρώσεις χημειοθεραπειών καθώς και της απόγνωσης στην οποία βρίσκονται γιατροί και ασθενείς λόγω «τεχνητών ελλείψεων» φαρμάκων στα φαρμακεία.

Οι καταγγελίες αφορούν ελλείψεις βασικών αντινεοπλασματικών φαρμάκων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις την ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Επίσης οι καταγγελίες αφορούν και ελλείψεις φαρμάκων που είναι απαραίτητα και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία.

Πρόκειται για φάρμακα τα οποία πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα σε ικανοποιητικές ποσότητες και γενικά σε τιμές στις οποίες μπορούν να τα προμηθευτούν οι ασθενείς, σημειώνει η ΕΛΛΟΚ, καθώς, όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της, πολλά από τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες πολλών μορφών καρκίνου, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, ακόμη και αν υπάρχουν στο φαρμακείο του νοσοκομείου τα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα σχημάτων χημειοθεραπείας.

Προβλήματα και στις μεταμοσχεύσεις

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου υπογραμμίζει ότι, ήδη από τα τέλη Αυγούστου, έχει αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Υγείας, με την οποία ενημερώνει για το πρόβλημα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ένταση του φαινομένου διεύρυνσης των ελλείψεων, φθηνών βασικών φαρμάκων, όπως επίσης έχει κάνει και επανειλημμένες επαφές με τον ΕΦΕΤ για την αντιμετώπιση του προβλήματος με συγκεκριμένα βασικά φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, σημειώνει, που δόθηκαν από τους υπεύθυνους, δεν εξομαλύνθηκε η κατάσταση, καθώς νέες καταγγελίες έρχονται συνεχώς από διάφορα μέρη της χώρας, όπως τη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου, ή την Κρήτη, όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Υπάρχει πρόβλημα εξαγωγών

Η πολιτεία οφείλει να κατανοήσει ότι οι ελλείψεις είναι μείζον θέμα για τους φαρμακοποιούς, που καθημερινά αγωνιούν για την προμήθεια των φαρμάκων των ασθενών, τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, δηλώνοντας την απόφαση των μελών του να κινητοποιήσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου για την επίλυση του θέματος.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, το άμεσο μέτρο που θα πρέπει να λάβει η πολιτεία είναι η απαγόρευση της εξαγωγής του προϊόντος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι, κατά το παρελθόν, το αποτελεσματικότερο μέτρο ήταν η απαγόρευση της εξαγωγής για τουλάχιστον έξι μήνες.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτό και για να αναδείξει την έκταση του προβλήματος, ο ΠΦΣ ζητάει από τα μέλη του να καταγράψουν τα σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη για εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να καταρτίσει έναν συγκεντρωτικό κατάλογο ελλείψεων για όλη τη χώρα, ο οποίος θα αποτελέσει το αποδεικτικό υλικό για την τεκμηρίωση του προβλήματος.

Συνάντηση με τα κόμματα ζητούν οι φαρμακοποιοί της Αττικής

Άμεση συνάντηση με εκπροσώπους των κομμάτων του Κοινοβουλίου για τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, καθώς και για το θέμα των φαρμάκων υψηλού κόστους, ζητάει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, τονίζοντας ότι η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τις αυξανόμενες εξαγωγές φαρμάκων και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του ΦΣΑ, τα φαρμακεία αδυνατούν να καλύψουν τη συνήθη ζήτηση των ασθενών λόγω των πολλών ελλείψεων που υπάρχουν. Η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς για πρώτη φορά τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται σε περίπου 400 και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών τονίζουν, επισημαίνοντας παράλληλα την αδιαφορία που έχει επιδείξει το υπουργείο Υγείας για την επίλυση του ζητήματος.

Δυστυχώς, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΦΣΑ, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, την ίδια στιγμή που οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL