Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Οικονομική ισοτιμία γυναικών - αντρών / Οικονομική ισοτιμία γυναικών - αντρών: Ραντεβού... σε 200 χρόνια!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οικονομική ισοτιμία γυναικών - αντρών / Οικονομική ισοτιμία γυναικών - αντρών: Ραντεβού... σε 200 χρόνια!

Μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση πολιτικών που θα επιτύχουν την ανθρώπινη ευημερία και την ανθρώπινη ανάπτυξη έως το 2030 εντοπίζει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP). Θέτοντας, μάλιστα, την πολιτική για την ισότητα των φύλων ως παράμετρο της ανθρώπινης ανάπτυξης, το UNDP εκτιμά, με βάση τις τρέχουσες τάσεις, ότι θα χρειαστούν 202 χρόνια για να κλείσει παγκοσμίως το έμφυλο χάσμα στο σκέλος των οικονομικών ευκαιριών, τη στιγμή που το έμφυλο εισοδηματικό χάσμα βρίσκεται μεσοσταθμικά στο 44% εις βάρος των γυναικών.

Ισότητα ως παράγοντας για την ανάπτυξη

“Ο κόσμος δεν βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου της έμφυλης ισότητας έως το 2030 με βάση το χρονοδιάγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη”, επισημαίνει το UNDP στην τελευταία έκθεσή του για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Επανέρχεται, μάλιστα, στη θέση του 1995, ότι “η ανθρώπινη ανάπτυξη, εάν δεν έχει μέσα της την έμφυλη διάσταση είναι επισφαλής”. Έκτοτε, το UNDP αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο σκέλος της άμβλυνσης των έμφυλων ανισοτήτων, ειδικά στο πεδίο της εκπαίδευσης και της υγείας. “Στις προηγούμενες δυο δεκαετίες καταγράφηκε σημαντική πρόοδος στην εκπαίδευση, κυρίως στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, και στην υγεία, όπου έχει μειωθεί η θνησιμότητα κατά 45% σε σχέση με το 2000”, επισημαίνει το UNDP.

Επιβραδυνόμενη πρόοδος

“Όμως, οι επιδόσεις ως προς την ενδυνάμωση των γυναικών δεν είναι τόσο εντατικές και η πρόοδος στην κατεύθυνση της έμφυλης ισότητας είναι επιβραδυνόμενη”, υπογραμμίζει το UNDP και αποδίδει την αφετηρία της έμφυλης ανισότητας κυρίως στην αναπαραγωγή της κοινωνικής νόρμας, που θέλει τις γυναίκες σε δευτερεύοντα κοινωνικό ρόλο. Έτσι, σήμερα βλέπουμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο ένα στα οκτώ κορίτσια εγγράφονται στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε μόλις 62 από τις 145 χώρες παρατηρείται έμφυλη ισοτιμία ως προς την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, πολύ λίγα κορίτσια σπουδάζουν αντικείμενα που σχετίζονται με την επιστήμη, την τεχνολογία, την μηχανική, ενώ τα αγόρια είναι μειονότητα σε αντικείμενα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την υγεία.

Γιατί διευρύνεται το έμφυλο χάσμα;

Με δεδομένο ότι η οικονομική συμμετοχή των γυναικών συσχετίζεται με την ενδυνάμωση του κοινωνικού τους ρόλου, το UNDP στην τελευταία του έκθεση επισημαίνει ότι “όπου η ενδυνάμωση είναι στοιχειώδης, οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται, καθώς κατά ένα μεγάλο μέρος παρέχουν υπηρεσίες μόνον στην οικογένεια και δεν λαμβάνουν τυπική αμοιβή. Επίσης, όπου η οικονομική δύναμη είναι ισχυρότερη και κατ’ επέκταση συγκεντρωμένη στα χέρια των ανδρών, το έμφυλο χάσμα διευρύνεται”. Αυτή η παράμετρος είναι που εξηγεί τη μέτρηση του έμφυλου εισοδηματικού χάσματος, το οποίο κατά μέσο όρο παγκοσμίως αγγίζει το 44% εις βάρος των γυναικών. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες ξοδεύουν 2,5 φορές περισσότερο χρόνο σε σχέση με τους άνδρες για την απλήρωτη εργασία στο σπίτι και την παροχή φροντίδας, πράγμα που τους αφαιρεί τη δυνατότητα να αναζητήσουν ευκαιρίες απασχόλησης. Έχει παρατηρηθεί ότι στις χώρες με υψηλότερο εισόδημα είναι μικρότερο το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς την απλήρωτη εργασία στο σπίτι. Ενώ σε χώρες της Αραβίας, της Νότιας Ασίας, της υποσαχάριας Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής το χάσμα είναι πολύ ευρύ, καθώς οι γυναίκες είναι καταδικασμένες στην απλήρωτη εργασία.

Φτώχεια και πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα

Επιπλέον, οι ανισότητες που σχετίζονται με τον περιορισμό των γυναικών στην κατ’ οίκον εργασία και κατ’ επέκταση το εισοδηματικό χάσμα που απορρέει από αυτήν αποτυπώνονται και στον δείκτη φτώχειας, όπου το 22% των γυναικών είναι πιο πιθανόν να ζουν σε φτωχά νοικοκυριά κατά την ηλικία μεταξύ 25 και 34 ετών. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2017, περί το 1,7 δισεκατομμύρια ενηλίκων παγκοσμίως δεν έχουν καμία σχέση με τις τράπεζες, εκ των οποίων το 56% κατά μέσο όρο είναι γυναίκες, ενώ από αυτές το 65% των γυναικών εντοπίζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις αραβικές χώρες και σε αυτές της υποσαχάριας Αφρικής το ποσοστό των γυναικών που δεν έχουν καμία σχέση με τις τράπεζες ανέρχεται στο 80%.

Κάθε χρόνο αναγκαστικοί γάμοι για 12 εκατ. κορίτσια

Στην αναπαραγωγή της κοινωνικής νόρμας πρέπει να εντάξουμε και τους αναγκαστικούς γάμους, που κάθε χρόνο 12 εκατομμύρια κορίτσια υποχρεώνονται να υποστούν, πράγμα που όχι μόνον συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τα καταδικάζει σε μια ζωή με ακραίους περιορισμούς και χαμηλό επίπεδο ανθρώπινης ανάπτυξης. Οι αναγκαστικοί γάμοι ανήλικων κοριτσιών αυξάνουν ταυτόχρονα τον κίνδυνο να υποστούν ενδοοικογενειακή βία. Ο συνδυασμός των αναγκαστικών γάμων και της ενδοοικογενειακής βίας παροξύνει την έμφυλη ανισότητα στην εκπαίδευση και την απασχόληση, αφού εξαλείφονται οι πιθανότητες για τα κορίτσια να αναπτύξουν δεξιότητες για δραστηριότητες εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Η δε πρόωρη εγκυμοσύνη ή οι πολλαπλές εγκυμοσύνες συνιστούν κίνδυνο για την υγεία των κοριτσιών και των βρεφών τους, αυξάνοντας την παιδική θνησιμότητα για όσες γυναίκες είναι ηλικίας κάτω των 20 ετών. Υψηλό κίνδυνο διατρέχουν στη Σαουδική Αραβία τα 104,7 στα 1.000 ανήλικα κορίτσια που γεννούν στην ηλικία μεταξύ 15 και 19 ετών. Αντίστοιχο κίνδυνο διατρέχουν 63,2 στα 1.000 ανήλικα κορίτσια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Στην υποσαχάρια Αφρική, μια στις 180 γυναίκες πεθαίνει μετά τη γέννα, αναλογία 20 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις αναπτυγμένες χώρες.

Έμφυλη βία στο ένα τρίτο των γυναικών

Στο σκέλος της έμφυλης βίας, σύμφωνα με τις καταγραφές του UNDP, περισσότερο από το 1/3 των γυναικών παγκοσμίως έχει υποστεί κάποιους είδους έμφυλη βία και από αυτές το 20% έχει υποστεί σεξουαλική βία όταν βρισκόταν σε παιδική ηλικία. Παράλληλα, εκτιμάται ότι περί τις 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γυναικείων οργάνων, παρότι πλέον παρατηρείται ότι στις χώρες που εφαρμόζεται αυτή η πρακτική όλο και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες αντιτίθενται, αναγνωρίζοντάς τον ως βίαιη πράξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL