Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
19 χριστιανικά σωματεία συνιστούν "Αφήστε με να ζήσω"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

19 χριστιανικά σωματεία συνιστούν "Αφήστε με να ζήσω"

Όνειρα - οράματα με παιδιά που επιστρέφουν για να "εκδικηθούν" γυναίκες που προχώρησαν σε έκτρωση, ψευδο-ισχυρισμοί γύρω από την κύηση, συναξάρια και προσευχές του γέροντα Παΐσιου, αλλά και εθνικιστικές κορώνες και συμμετοχή στα μακεδονικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συνθέτουν τον καμβά του λόγου και της δράσης των 19 χριστιανικών σωματείων που συναποτελούν την καμπάνια τού "αφήστε με να ζήσω" κατά των εκτρώσεων.

Τα 19 ορθόδοξα χριστιανικά σωματεία Αθηνών εμφανίζονται να έχουν πολύπλευρη δράση ως σώμα και σε άλλες πτυχές της κοινωνικής ζωής, πλην της θρησκευτικής, ενώ ανάμεσά τους είναι οι εθνικιστικές οργανώσεις με αναφορά στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας "Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ)" και "Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑΣΥΒΑ)".

Χαρακτηριστικό είναι ότι και στα δύο συλλαλητήρια, στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2018 (ΔΕΘ) και στο Σύνταγμα τον Ιανουάριο του 2019, τα χριστιανικά σωματεία κάλεσαν από κοινού με τυμπανοκρουσίες τα μέλη της κοινότητάς τους να κατέβουν στον δρόμο προκειμένου να "διατρανώσουμε πρός κάθε κατεύθυνση ὅτι ἡ περιβόητη ‘Συνθήκη τῶν Πρεσπῶν’ ἀποτελεῖ κείμενο Ἐθνικῆς Προδοσίας, καθώς παραδίδει στό κρατίδιο τῶν Σκοπίων τήν ἱστορία, τή γλώσσα καί τήν ταυτότητα τῆς Μακεδονίας μας"!

4.500 ευρώ η ανάρτηση της αφίσας

Τα προσκλητήρια των οργανώσεων μπορούν εύκολα να βρεθούν στην ιστοσελίδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης (ΕΡΩ), που εμφανίζεται να έχει κεντρικό διοργανωτικό ρόλο. Πλάι σε αυτήν, σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει η Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων (ΠΕΦΙΠ), που, όπως ενημερώνει η ιστοσελίδα www.orthodoxostypos.gr, ανέλαβε και το μεγαλύτερο βάρος των 4500 ευρώ που κόστισε η ανάρτηση της γνωστής αφίσας σε σταθμούς του μετρό. Μάλιστα, παρέχει αναλυτικές πληροφορίες ότι η πληρωμή για την ανάρτηση καθαυτή στοίχισε 2.700 ευρώ προς τη ΣΤΑΣΥ, ενώ τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ είναι χρήματα για τα υλικά αφισών και το εγκεκριμένο συνεργείο που τις τοποθετεί (το κόστος επιβεβαίωσαν και πηγές της ΣΤΑΣΥ, καθώς επρόκειτο για μειωμένο κατά το ήμισυ κοστολόγιο διαφήμισης κοινωνικού μη κερδοσκοπικού μηνύματος).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το παραπάνω ποστ συνοδευόταν από μια φωτογραφία με ένα γυναικείο χέρι να κρατάει ένα πιστόλι και να πυροβολεί ένα έμβρυο στην κοιλιά, με φόντο την ελληνική σημαία. Προφανώς όμως, η δημοσιότητα που έλαβε η καμπάνια, μετά την κατακραυγή για την αφίσα στο μετρό, ανάγκασε τους διαχειριστές του σάιτ να αποσύρουν τελείως τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Η ΠΕΦΙΠ όμως παρουσιάζει κι άλλο ενδιαφέρον. Καταρχάς, συνδέεται άμεσα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Προστασίας Αγεννήτου Παιδιού (ΠΑΣΥΠΑΠ), ενώ στην ιστοσελίδα της παρέχει αναλυτικές λογιστικές πληροφορίες για τις φοροαπαλλαγές που έχουν τα ποσά των δωρητών προς την οργάνωση. Σύμφωνα με το καταστατικό του σωματείου που ιδρύθηκε το 1972, μέλη του "δύνανται να εγγράφωνται πάντες οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί αμφοτέρων των φύλων, ρητώς αποκλεισμένων των ετερόδοξων, ως και των ανηκόντων εις μυστικάς και αντεθνικάς οργανώσεις" (sic).

Ομοφοβικό ξέσπασμα της ΑΣΠΕ

Η καμπάνια "αφήστε με να ζήσω" τελεί υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ), γνωστής για το ομοφοβικό ξέσπασμα, το 2015, κατά του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Η συνομοσπονδία, στις 15.12.2015 είχε απευθύνει ανοιχτή επιστολή προς όλους τους βουλευτές προκειμένου να καταψηφίσουν το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Στο κείμενο δε της επιστολής συναντάμε σημεία - μνημεία αναχρονισμού και ομοφοβίας αναφορικά με το σχετικό νομοθέτημα του υπ. Δικαιοσύνης: "Η ΑΣΠΕ δεν απορρίπτει από την κοινωνία τα άτομα εκείνα που η μη ομαλή φυσιολογία του σώματός τους και ενδεχομένως και διάφορες κοινωνικές συνθήκες τα οδήγησαν σε πορεία ζωής διαφορετική απ’ αυτή των φυσιολογικών ανθρώπων εξαιτίας της γενετήσιας διαστροφής τους. Καταδικάζει όμως το ολίσθημα του υπουργείου γιατί επιχειρεί νομοθετικά να απαξιώσει και να υποβιβάσει την ανθρώπινη φύση, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ατόμου και να εκμηδενίσει τον υψηλό και θεοΐδρυτο θεσμό της οικογένειας, που στηρίζεται στο τρίπτυχο (άρρεν + θήλυ + παιδιά)".

Η δράση της ΑΣΠΕ έχει κι άλλες θεσμικές πτυχές. Ως εκπρόσωπος συλλόγων πολυτέκνων ανά την Ελλάδα, η συγκεκριμένη οργάνωση λαμβάνει μέρος στις ακροάσεις φορέων στις επιτροπές της Βουλής, που συζητούνται τα νομοσχέδια (π.χ. εσχάτως στη συζήτηση του φορολογικού). Επιπλέον, γεν. γραμματέας της ΑΣΠΕ είναι η δημοτική σύμβουλος Δήμου Αθηναίων με την παράταξη του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, κ. Δήμητρα - Ινέζ Αγγελή - Λυκούδη. Η τελευταία, η οποία σήμερα έχει τη θέση της προέδρου της Δημοτικής Εταιρείας Αερίου, είχε πρωτοστατήσει στη γνωστή υπόθεση κλεισίματος του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας, ενώ είχε αναγκαστεί σε παραίτηση από τη θέση της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου για το παιδί, μετά την αποκάλυψη βίντεο συμμετοχής της σε ρατσιστική σύναξη μίσους τον Μάιο του 2011, μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στην περιοχή της πλ. Βικτωρίας.

Οι δεκαεννιά εμπνευστές της καμπάνιας

Ενωμένη Ρωμηοσύνη (ΕΡΩ), Ένωση Επιστημόνων Γυναικών, Εστία Πατερικών Μελετών, Μητέρες Επιστήμονες Πολύτεκνες, Μουσική Συντροφιά, Πανελλήνια Ένωση Γυναικών, Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ), Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων (ΠΕΦΙΠ), Πανελλήνιος Ένωσις Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή» (ΓΕΧΑ), Πανελλήνιος Ορθόδοξος Ένωση (ΠΟΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑΣΥΒΑ), Σύλλογος «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης», Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος», Σύνδεσμος Ορθοδόξων Γυναικών Ευρώπης, Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ), Χριστιανική Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΧΕΕΛ), Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων (ΧΕΕ), Χριστιανική Φοιτητική Δράση (ΧΦΔ), Χριστιανική Φοιτητική Ένωση (ΧΦΕ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL