Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Ερώτημα προς απάντηση / Ερώτημα προς απάντηση: Τι έκανε η αστυνομία το τελευταίο εξάμηνο για τα ναρκωτικά στα Εξάρχεια;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτημα προς απάντηση / Ερώτημα προς απάντηση: Τι έκανε η αστυνομία το τελευταίο εξάμηνο για τα ναρκωτικά στα Εξάρχεια;

Οι αστυνομικοί “προτιμούν” τους πολίτες από τους έμπορους ναρκωτικών

Ρεπορτάζ: Ελλη Ζώτου

Τα Εξάρχεια είναι για την κυβέρνηση -από τον καιρό που ήταν αντιπολίτευση- το συμβολικό όρος που έπρεπε να κατακτηθεί στο όνομα της Πατρίδας, του Νόμου και της Τάξης. Το εκστρατευτικό σώμα θα ήταν η αστυνομία, που ορισμένοι συνδικαλιστές της ζητούσαν να τους «λύσουν τα χέρια» και διατράνωναν ότι «αν πάρουμε πολιτική εντολή για τα Εξάρχεια, θα πάθετε την πλάκα σας».

Και η πολιτική εντολή, όπως φαίνεται δόθηκε, με έμφαση, όπως φαίνεται, στις καταλήψεις, αν παρατηρήσει κανείς την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας, με την ανακοίνωση προθεσμίας για να εκκενωθούν αλλά και με την περίπτωση του Κουκακίου. Μάλιστα η πλειοψηφία όσων καταλήψεων εκκενώθηκαν από το καλοκαίρι είναι καταλήψεις που φιλοξενούσαν προσφυγικές οικογένειες, γεγονός που, στη συνέχεια, φαίνεται ότι το αντιλήφθηκαν, όπως κατάλαβαν ότι δεν θα εξυπηρετούσε και τον επικοινωνιακό τους στόχο, όταν κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες με τα παιδιά που κλαίνε αγουροξυπνημένα με τα αρκουδάκια τους στα χέρια.

Πολιορκία, δακρυγόνα και ξεγυμνώματα προσαχθέντων

Στα πεπραγμένα της αστυνομίας, το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στην περιοχή, καταγράφονται μέχρι στιγμής η πολιορκία του καφενείου της Τσαμαδού έπειτα από επίθεση αγνώστων σε κλούβα των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, η κακοποίηση με σεξουαλικά υπονοούμενα και γδύσιμο του συλληφθέντα Λ. Γούλα στην Μπουμπουλίνας, τα δακρυγόνα και το κυνήγι του κόσμου τον περασμένο Σεπτέμβριο, που βρισκόταν στην πλατεία Εξαρχείων για συναυλία του φεστιβάλ των κατοίκων, με αφορμή μολότωφ που είχαν πέσει πάλι εναντίον κλούβας σε δρόμο που απείχε από την πλατεία. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλειφθούν οι προσαγωγές στο σωρό μετά την πορεία της 17ης Νοεμβρίου, με τους αστυνομικούς να οδηγούν τους προσαχθέντες σε πάρκινγκ στην οδό Μπουμπουλίνας, να τους φωτογραφίζουν και να μην τους αφήνουν να έλθουν σε επαφή με οικείους ή δικηγόρους μέχρι να συλληφθούν κάποιοι και να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, τα γδυσίματα σε ελέγχους νεαρών γυναικών και ανδρών σε στάσεις λεωφορείων στην Πατησίων και το κυνηγητό, το ξύλο και το γδύσιμο προσαχθέντων στην πλατεία και τα στενά των Εξαρχείων την 6η Δεκεμβρίου.

Η ΕΛ.ΑΣ. κατά των ναρκωτικών το τελευταίο εξάμηνο

Ας δούμε όμως τι έκανε αυτό το εξάμηνο η αστυνομία στην περιοχή των Εξαρχείων όσο αφορά την εγκληματικότητα. Εξετάζοντας τα στοιχεία που ανακοινώνει επισήμως η ΓΑΔΑ, τον Ιούλιο δεν είχαμε καμία επιχείρηση καταπολέμησης της εγκληματικότητας. Ήταν άλλωστε ο πρώτος μήνας της νέας πολιτικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ.

Τον Αύγουστο τα στοιχεία της ΓΑΔΑ καταγράφουν επτά επιχειρήσεις στην περιοχή των Εξαρχείων για καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών. Σε αυτές τις επιχειρήσεις συνελήφθησαν, κατά την αστυνομία, 20 άτομα, εκ των οποίων οι 15 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και 5 για πλαστή ταυτότητα, έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων και παράβαση του νόμου περί όπλων, λαθραία τσιγάρα. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν μικροποσότητες κάνναβης στην πλειοψηφία τους, με τη μεγαλύτερη ποσότητα σε επιχείρηση με έξι συλλήψεις να είναι συνολικά τα 625 γραμμάρια κάνναβης.

Τον Σεπτέμβριο καταγράφονται εννέα τέτοιες επιχειρήσεις στα δελτία Τύπου της ΓΑΔΑ, κατά τις οποίες γίνονται 16 συλλήψεις, με τις 14 να αφορούν ναρκωτικά, ενώ τρεις από αυτές τις αστυνομικές επιχειρήσεις κατέληξαν σε 29 συνολικά προσαγωγές που διερευνώνται για διακίνηση καθώς πάνω στους προσαχθέντες δεν βρέθηκε τίποτα και κατα συνέπεια αφέθησαν ελεύθεροι, ωστόσο πεταμένες σε δρόμους των Εξαρχείων βρέθηκαν ποσότητες κάνναβης που προφανώς κάποιοι πέταξαν όταν είδαν ότι η αστυνομία ήταν εκεί.

Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έγιναν μόνο δύο τέτοιες επιχειρήσεις της αστυνομίας, κατά τις οποίες συνελήφθησαν 7 άτομα. Συνολικά και από τις δύο επιχειρήσεις, η ποσότητα κάνναβης που κατέσχεσε η αστυνομία ήταν 157,9 γραμμάρια, τρία χάπια έκσταση και μικροποσότητα MDMA.

Τον Νοέμβριο, έγιναν τρεις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη σύλληψη συνολικά 12 ατόμων και τη συνολική ποσότητα κάνναβης που κατέσχεσε η αστυνομία να φτάνει τα 220.2 γραμμάρια, ένα χάπι έκσταση και μικροποσότητα ηρωίνης.

Τον Δεκέμβριο, οι επιχειρήσεις της αστυνομίας για ναρκωτικά στα Εξάρχεια ήταν μόνο δύο, με συνολικά 12 συλλήψεις και συνολική ποσότητα κάνναβης που κατασχέθηκε 218,6 γραμμάρια και 1,4 γραμμάριο κοκαΐνη.

Τον Ιανουάριο, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, η αστυνομία είχε κάνει, κατά τα ίδια στοιχεία, δύο επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα τη σύλληψη συνολικά 7 ατόμων, εκ των οποίων η μια αφορούσε κλοπή και μια ακόμα αφορούσε CD. Για τις 5 συλλήψεις που αφορούσαν εξαρτησιογόνες ουσίες, συνολικά η αστυνομία κατέσχεσε 156,3 γραμμάρια κάνναβη.

Πενιχρά αποτελέσματα και σταδιακή μείωση

Το συμπέρασμα που προκύπτει εξετάζοντας τα παραπάνω στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ίδια η αστυνομία είναι ότι για δύο μήνες, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, είχαμε σε τακτά διαστήματα αστυνομικές επιχειρήσεις για να μαζέψει τα ναρκωτικά και κάποια από τα βαποράκια που κυκλοφορούσαν τις ώρες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων στα Εξάρχεια. Αν εξετάσει κανείς όμως τι κατέσχεσαν, θα δει ότι πρόκειται για λίγα γραμμάρια κάνναβη κάθε φορά, ανά σύλληψη. Δεν πρόκειται δηλαδή για την εξάρθρωση κάποιου κυκλώματος αλλά για μάζεμα του τι κυκλοφορεί σε μια δεδομένη ώρα στα Εξάρχεια.

Από τον Οκτώβριο δεν παρατηρούμε ότι και αυτή η δραστηριότητα της ΕΛ.ΑΣ. φθίνει. Λιγότερες επιχειρήσεις και ανάλογα ευρήματα. Πάλι δεν παρατηρείται εξάρθρωση κάποιου κυκλώματος. Αντίθετα, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αυτή η πτώση στις επιχειρήσεις ταυτίζεται με τη στιγμή που ξεκινά ένας κύκλος άλλων γεγονότων, στα οποία η αστυνομία πρωταγωνιστεί. Τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ, τις επετείους 17 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου, εκκενώσεις των καταλήψεων σε Κουκάκι, με τη χρησιμοποίηση μάλιστα δυνάμεων των ΕΚΑΜ, και υπόθεση Ινδαρέ. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι σε αυτά τα στατιστικά παρατηρείται μόνο μια σύλληψη για κλοπή.

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης βλέπει τα μισά του δρόμου

"Έχω λοιπόν να πω ότι είμαστε στα μισά του δρόμου, γιατί ήδη έχουμε ξεκινήσει τη δεύτερη φάση εδώ και μία εβδομάδα. Να είστε βέβαιοι ότι στα Εξάρχεια, που αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά ναρκωτικά ακόμη -έχουν φύγει τα χοντρά, τα πολλά-, αλλά υπάρχουν ακόμα, μαζί με πάρα πολλούς αλλοδαπούς οι οποίοι συλλαμβάνονται κάθε μέρα, γιατί οι περισσότεροι από αυτούς είναι παράνομοι", δήλωνε, στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την προηγούμενη εβδομάδα, μη βλέποντας τις καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία αλλά τα κακουργήματα του τσιμεντόλιθου που δεν τα βλέπουν οι εισαγγελείς, ο πρόεδρος των οποίων κατήγγειλε πολιτικές πιέσεις για τις συλλήψεις της επανακατάληψης στο Κουκάκι. Και ο πρωθυπουργός είδε εκεί κακούργημα και συνδικαλιστές των ειδικών φρουρών, που έσπευσαν, σε μια πρωτοφανή κίνηση, να δηλώσουν πολιτική αγωγή για το Κουκάκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL