Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Δυτική Θεσσαλονίκη / Δυτική Θεσσαλονίκη: Μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυτική Θεσσαλονίκη / Δυτική Θεσσαλονίκη: Μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες

Θεσσαλονίκη: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα η χθεσινή και οι κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης έζησαν στο πετσί τους τα δεινά της κλιματικής αλλαγής. Κάποιοι από αυτούς είδαν τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους να βυθίζονται στα λασπόνερα μετά από μια ισχυρή νεροποντή διάρκεια μιάμισης ώρας, αργά το βράδυ της Πέμπτης, και άλλων η ζωή κινδύνεψε όταν εγκλωβίστηκαν σε ορμητικά νερά μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Μισή ώρα μετά την έναρξη της νεροποντής, που έπληξε κυρίως τη δυτική Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε χάος σε διάφορες περιοχές. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια που παράσερναν ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους, ενώ τα νερά άρχισαν να μπαίνουν σε σπίτια και επιχειρήσεις. Οι Δήμοι Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Παύλου Μελά είναι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο και από χθες τα ξημερώματα συνεργεία τους βρίσκονται επί ποδός τόσο για να απομακρύνουν λάσπες και φερτά υλικά όσο και για να καθαρίσουν, στο μέτρο του δυνατού, τα ρέματα, έστω και κατόπιν καταστροφής...

Το παραμελημένο ρέμα

Οι μεγαλύτερες ζημίες έγιναν στην περιοχή της Νέας Ευκαρπίας, στον Δήμο Παύλου Μελά, όπου το εδώ και χρόνια παραμελημένο και δύσβατο ρέμα που τη διασχίζει δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον όγκο του νερού που κατέβαινε από το Ωραιόκαστρο, με αποτέλεσμα να σχηματίσει μια μεγάλη λίμνη στους Ανθόκηπους, κάτω από την πεζογέφυρα της Σταυρούπολης, που είναι και το πιο χαμηλό σημείο της περιοχής. Τουλάχιστον είκοσι κατοικίες βυθίστηκαν στα λασπόνερα, που ξεπερνούσαν το 1 μέτρο. Χθες οι κάτοικοι προσπαθούσαν με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και συνεργείων του οικείου δήμου να απαλλαγούν από τις λάσπες και τα φερτά υλικά και να περισώσουν ό,τι μπορούσαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια περίπτωση κινδύνεψε μια οικογένεια όταν τα κατέρρευσε ένας τοίχος της μονοκατοικίας τους, ενώ άνδρες της Πυροσβεστικής απεγκλώβισαν συνολικά εννέα άτομα, τα δύο από Ι.Χ. αυτοκίνητο και τα υπόλοιπα από σπίτια.

“Μπαλάκι” πάλι οι ευθύνες

Σύμφωνα τους πληγέντες κατοίκους, το ρέμα που υπερχείλισε έχει χρόνια να καθαριστεί και όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι είχαν προειδοποιήσει τον δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον κίνδυνο πλημμυρών. «Καθαρίζουμε ό,τι μπορούμε στα ρέματα κάθε στιγμή. Περιμένουμε όμως τη συνδρομή της Περιφέρειας και τη μελέτη για τον καθαρισμό των ρεμάτων, η οποία όμως έχει καθυστερήσει πολύ. Επίσης, καθυστερούν και τα αντιπλημμυρικά έργα από το υπουργείο Υποδομών» απαντά από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Σάκης Λαζαρίδης.

Αν και την ευθύνη για τον καθαρισμό των ρεμάτων την έχει πλέον η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Στράτος Σιμόπουλος επιτέθηκε για την μη εκτέλεση των έργων στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Χρήστο Σπίρτζη. “Οι καταστροφές από τις πλημμύρες και από την υπερχείλιση ρέματος είναι αποτέλεσμα της αμέλειας και της ασέβειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και του ανθρώπου απέναντι στο περιβάλλον και στη φύση, η οποία εκδικείται» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοιτάμε Μπροστά» στην ΠΚΜ Χρήστος Γιαννούλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL