Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Νέες εκκενώσεις προσφυγικών καταλήψεων στην Αχαρνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες εκκενώσεις προσφυγικών καταλήψεων στην Αχαρνών

Ένστολο ήταν χθες το ξύπνημα για 269 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 98 ήταν τα ανήλικα παιδιά τους, που ζούσαν στην κατάληψη του σχολείου στη συμβολή των οδών Σουρμελή - Αχαρνών και Μάγερ και σε κατάληψη κτηρίου επί της οδού Αχαρνών 22. Πρόκειται για τη νέα αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης προσφυγικών καταλήψεων, στην οποία, όπως φάνηκε από το οπτικοακουστικό υλικό που ανήρτησε η αστυνομία, δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή επικοινωνιακά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, στο κτήριο της Αχαρνών 22 βρίσκονταν 90 μετανάστες και πρόσφυγες, εκ των οποίων 21 άνδρες, 33 γυναίκες και 36 παιδιά, και ένας από τους άνδρες συνελήφθη για κατοχή μαχαιριών.

Στο κτήριο του σχολείου βρίσκονταν 179 πρόσφυγες και μετανάστες, 67 άνδρες, 50 γυναίκες και 62 παιδιά, ενώ σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ "κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, τα οποία θα εξεταστούν εάν είναι λειτουργικά ή replica καθώς και φυσίγγια πυροβόλου όπλου".

Οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στη συνέχεια, ενώ συνεργεία του Δήμου Αθηναίων σφράγισαν το κτήριο χτίζοντας τις πόρτες και τα παράθυρα. Μάλιστα, χθες συναντήθηκαν ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας «Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων», στην οποία ανήκει το κτήριο του σχολείου, που μέχρι το 2014 λειτουργούσε ως σχολείο και, όπως τονίζει η αστυνομία, "πιθανολογείται ότι ανεγέρθηκε με σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ". Στη συνάντηση συζητήθηκε, σύμφωνα με τον δήμο, "η δυνατότητα αξιοποίησης του κτηρίου για πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς προκειμένου να συμβάλει στην αναβάθμιση της περιοχής".

Όπως απεδείχθη και μετά τους ελέγχους των εγγράφων στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, η πλειονότητα των ενοίκων της κατάληψης είναι προσφυγικές οικογένειες. Πρόκειται, σύμφωνα με την αστυνομία, για υπηκόους Συρίας, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Αλγερίας, Μαρόκου, Κονγκό, Λιβάνου, Υεμένης, Παλαιστίνης και Τουρκίας.

Από αυτούς, σύμφωνα με την αστυνομία, οι 214 "μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας Κορίνθου, απ’ όπου αργότερα θα μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας", μια "πενταμελής οικογένεια Σύρων αφέθηκε ελεύθερη για ανθρωπιστικούς λόγους, λόγω εγκαυμάτων που είχαν εδώ και μέρες προκληθεί σε ανήλικο παιδί τους. Μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων" και 48 παραμένουν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών “για διοικητική απέλαση, καθώς δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα μας, ενώ ένας κρατείται για περαιτέρω έλεγχο”. Επίσης ανάμεσά τους η αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε έναν υπήκοο Συρίας "γιατί, όπως προέκυψε, εκκρεμούσε σε βάρος του από 26.7.2019 ένταλμα σύλληψης του 9ου Τακτικού Ανακριτή Αθηνών για βιασμό", όπως ανακοίνωσε η ΓΑΔΑ.

"Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί το δόγμα νόμος και τάξη όχι χτυπώντας το οργανωμένο έγκλημα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά συνεχίζοντας να δείχνει τα δόντια της στους πιο αδύναμους αυτής της κοινωνίας, τους πρόσφυγες. Τέτοιες εικόνες με οικογένειες και πάνω από 70 παιδιά να διώχνονται άρον - άρον από την Αστυνομία στοχεύουν μόνο στην επικοινωνιακή εκμετάλλευση και την επίδειξης δύναμης" σχολίασε ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός καταλήγοντας:

"Αλήθεια, υπάρχει σχέδιο για το πού θα μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι; Θα μεριμνήσει, άραγε, ο κ. Χρυσοχοΐδης για να ζήσουν σε συνθήκες όπως αυτές στις σκηνές της ‘άτυπης’ δομής στη Νέα Καβάλα ή θα τους κλείσει μαζικά σε κέντρα κράτησης ανά τη χώρα;".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL