Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / Εξάρχεια με Νέα Δημοκρατία: Σε κάθε γωνία αστυνομία και στην πλατεία οι ναρκέμποροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΜΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ / Εξάρχεια με Νέα Δημοκρατία: Σε κάθε γωνία αστυνομία και στην πλατεία οι ναρκέμποροι

Στα μπαλκόνια τους ακούν τον ήχο του ασυρμάτου. Οι πιο άτυχοι υπομένουν τον ήχο από τη μηχανή της κλούβας και τα καυσαέρια. Τα παντζούρια δεν γίνεται να κλείσουν, γιατί το καλοκαίρι κρατάει ακόμη τον Σεπτέμβριο. Για να φύγουν από την πολυκατοικία χρειάζεται να περάσουν πάνω από τους ράθυμους Ματατζήδες στα σκαλοπάτια. Συνήθως δεν κάνουν στην άκρη. Αντίθετα, αν είσαι γκέι, σε φωνάζουν "πούστη". Αν είσαι γυναίκα και δεν φοράς σουτιέν μέσα από την μπλούζα, σε ρωτάνε "πού πας έτσι;". "Πουτάνα".

Η μαζική παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή, ειδικά μετά την εκκένωση τεσσάρων καταλήψεων, δεν έχει επιλύσει κανένα από τα πραγματικά της προβλήματα. Οι μαφιόζοι πουλάνε ανενόχλητοι τα ναρκωτικά την πλατεία. Οπλοφορούν και τραμπουκίζουν όσους επιμένουν να περνούν από εκεί και κάποιους ελάχιστους που δεν κατεβάζουν οριστικά τα ρολά στα μαγαζιά τους. Το Bibliotheque είναι το βιβλιοπωλείο - φάρος που βαστά ακόμη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου, διοργανώθηκε από την Πέμπτη έως τη Δευτέρα τετραήμερο πολιτικό φεστιβάλ με συναυλίες κι έκθεση βιβλίων. Η εκδήλωση, που είχε στόχο να ζωντανέψει πάλι την πλατεία και να απομακρύνει έστω για λίγο τους διακινητές ναρκωτικών, σημαδεύτηκε από την αστυνομική βία.

Την Πέμπτη (29.8) μια διμοιρία επιχείρησε να εισβάλει στην κατάληψη του ΒΟΞ και έριξε χημικά μέσα στον κλειστό χώρο προκαλώντας γενική αναταραχή. Φεύγοντας απείλησε λέγοντας: "Αυτά θα έχετε κάθε μέρα". Το Σάββατο η αστυνομία μετέτρεψε την επίθεση που δέχτηκε με μολότοφ στην πρώην κατάληψη της Σπύρου Τρικούπη σε ευκαιρία για να μετατρέψει την πλατεία σε πεδίο μάχης. Διέλυσε τη συναυλία και κυνήγησε τον κόσμο στα στενά των Εξαρχείων. Μισή ώρα αργότερα οι ναρκέμποροι επανήλθαν κανονικά στην πλατεία.

Για τα τελευταία γεγονότα και την κατάσταση που επικρατεί συνολικά στην περιοχή μιλήσαμε με ανθρώπους που ζουν σε αυτήν. Κάνουν λόγο για υποκρισία εκ μέρους της αστυνομίας, καθώς, την ώρα που εκκενώνει καταλήψεις αλληλεγγύης, την ίδια ώρα κλείνει τα μάτια στις μαφίες ναρκωτικών που δρουν λίγο πιο πέρα. Οι Εξαρχειώτες ή και... Αβατιώτες υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι τα Εξάρχεια δεν "τελείωσαν" και με όπλο την αλληλεγγύη μπορούν να γίνουν πάλι μια γειτονιά - σημείο αναφοράς μόνο για τον πολιτισμό της, τα πρωτότυπα πολιτικά εγχειρήματα και την ανταλλαγή ιδεών.

Θέκλα Τσελέπη: "Θέλουν εγκλήματα χωρίς μάρτυρες"

"Τα Εξάρχεια είναι μαθημένα στα χτυπήματα και δεν θα λυγίσουμε ούτε αυτή τη φορά" δηλώνει στην "Αυγή" η ραδιοφωνική παραγωγός Θέκλα Τσελέπη, η οποία ήταν παρούσα στο φεστιβάλ και ζει καθημερινά την περιοχή. Όπως υποστηρίζει, οι αστυνομικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών έχουν στόχο “να διώξουν τον κόσμο από τα Εξάρχεια και τους επισκέπτες". "Γι’ αυτό χτυπήσαν το φεστιβάλ, για να πραγματοποιήσουν τα εγκλήματά τους χωρίς μάρτυρες", λέει.

Ο Δημήτρης Πουλικάκος από την πλευρά του βλέπει την επίθεση του Σαββάτου να έρχεται μετά από μία περιττή επίθεση στα ΜΑΤ. "Και να μην είναι προβοκάτσια, λειτούργησαν έτσι που φαίνεται σαν προβοκάτσια". Από την άλλη δεν αναιρείται το γεγονός ότι οι ματατζήδες συμπεριφέρονται άσχημα. "Είναι σαν δυνάμεις κατοχής". "Κάποιοι τώρα τους βλέπουν κι ανακουφίζονται βέβαια. Ανάλογα με το κεφάλι που κουβαλά ο καθένας".

Οι διμοιρίες δεν βρίσκονται μόνο έξω από τις καταλήψεις. Αλλά και κάτω από τις πολυκατοικίες που βρίσκονται δίπλα και απέναντι σε αυτές. Στα σημεία, που βρίσκονται οι ματατζήδες "χαχανίζουν όλο το βράδυ και δεν αφήνουν τον κόσμο να κοιμηθεί, πειράζουν τις γυναίκες, ενοχλούν τους ανθρώπους που περνάνε. Έχουν χυδαία παρουσία. Και βέβαια δεν κάνουν τη δουλειά τους, καθώς δεν ενοχλούν τους πρεζέμπορους".

Μπορεί η αστυνομία να είναι μέρος της λύσης; "Δύσκολο. Είναι όπως στα γήπεδα. Άμα δεν υπάρχει αστυνομία στο γήπεδο, δεν γίνονται φασαρίες, ενώ άμα βρίσκεται γίνονται".

Χρήστος Καλογράνης: "Αισθανθήκαμε ότι κανείς δεν ήταν μόνος"

Αντίστοιχη εικόνα για τα γεγονότα του Σαββάτου έχει και η Πόπη Μέλλιου, κάτοικος της περιοχής από το 2012 και πρώην φωτορεπόρτερ, η οποία καθόταν στο καφενείο της οδού Τσαμαδού, διαγώνια απέναντι από τη μουσική σκηνή στην πλατεία. "Έχουμε μια στατική διμοιρία η οποία δέχεται επίθεση με μολότοφ. Τα άτομα που πετάνε τις μολότοφ γυρνάνε στην πλατεία με τη διμοιρία να τους κυνηγάει. Η διμοιρία αυτό που ξέρει να κάνει είναι να ρίχνει αδιακρίτως δακρυγόνα ή και πιο στοχευμένα σε έναν κλειστό χώρο (ΒΟΞ). Όταν έχεις συγκρούσεις μέσα σε μια πόλη...".

"Η στιγμή που ξεκίνησαν τα γεγονότα ήταν στιγμή τεράστιας έντασης" θυμάται ο Χρήστος Καλογράνης από τα Γυμνά Καλώδια. Ήταν η μπάντα που παρέμεινε στον χώρο, παρότι είχαν ξεκινήσει οι συγκρούσεις με την αστυνομία, καλώντας τον κόσμο να επιστρέψει. "Θυμάμαι ότι κοίταξα τον Θανάση (ντράμερ) και τον Κωνσταντίνο (μπασίστας) και περίμενα εκείνη τη ματιά που να λέει ότι "συνεχίζουμε". Και φυσικά τη ματιά αυτή τη βρήκα και εγώ σε αυτούς και αυτοί σε εμένα. Το ίδιο και στον Ηλία Μωραΐτη και στη Θέκλα. Αισθανθήκαμε εκείνη την ώρα ότι κανείς δεν είναι μόνος".

Η κίνησή του αποτύπωσε το πνεύμα της πρωτοβουλίας για το φεστιβάλ. "Θα ήθελα ο κόσμος να θυμάται από εκείνη την κίνηση και από εκείνη την βραδιά ότι όλοι είμαστε αδέρφια, είμαστε ένα. Μπορούμε να καταφέρουμε μαζί την ειρήνη, την αγάπη, την αλληλεγγύη. Θα ήθελα να θυμάται ο κόσμος ότι εκείνος είναι το φως στα σκοτάδια των καιρών. Εκείνος είναι η δύναμη για να υπάρχουν όλα".

Πόπη Μέλλιου: "Πού είναι οι δημοσιογράφοι;"

"Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι δεν έχει έρθει κανένας δημοσιογράφος να δει την κατάσταση από κοντά. Κάτι κανάλια την πρώτη μέρα και έκτοτε... Οι δε ανακρίβειες που λέγονται... Ακούσαμε ακόμα και ότι είναι άβατο η γωνία Μαυρομιχάλη και Καλλιδρομίου, δίπλα στο αστυνομικό τμήμα" σημειώνει η Πόπη. "Άκουσες πουθενά να ακούγεται το φεστιβάλ; Τα κανάλια λένε κάθε βράδυ μόνο για τις χιλιάδες μολότοφ", συμπληρώνει ο Πουλικάκος.

Κι υπάρχουν τόσα να καταγραφούν. "Όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό εγώ δεν τα έχω ξαναζήσει.. ", λέει η Πόπη και αναφέρει ειδικότερα: "Με τη συνεχή παρουσία των διμοιριών στις γειτονιές, οι κάτοικοι δεν μπορώ να πω ότι αισθάνονται ασφαλείς να περνάνε συνέχεια δίπλα σε οπλισμένους άνδρες. Συγχρόνως το εμπόριο στην πλατεία καλά κρατεί. Ακόμα και την ημέρα που εκκενώθηκαν οι καταλήψεις και υπήρχε πολύ μεγαλύτερη δύναμη της αστυνομίας μέσα στα Εξάρχεια, η πλατεία 'λειτουργούσε' κανονικά. Επίσης δεν έχει συλληφθεί κανένας για διακίνηση και δεν βρέθηκε τίποτα μέσα στις καταλήψεις".

Γιώργος Φιοράκης: "Μάλλον εννοούσαν ότι θα μας αποτελειώσουν"

Ο κάτοικος της περιοχής και δημιουργός της σελίδας - οδηγού inexarchia.gr Γιώργος Φιοράκης υπογραμμίζει ότι τα τελευταία χρόνια οι Εξαρχειώτες έχουν ζήσει "την απόλυτη στοχοποίηση της γειτονιάς". Όπως μας θυμίζει, "η νυν κυβέρνηση έλεγε προεκλογικά πως 'θα τελειώσει με τα Εξάρχεια από τον πρώτο μήνα', όμως... ο φωτισμός στους πεζόδρομους παραμένει ελλιπής, το πράσινο το ψάχνουμε και τα ναρκωτικά καλά κρατούν. Εκτός αν εννοούσαν 'θα απο-τελειώσουμε τα Εξάρχεια...' Εξ ου και η αστυνόμευση, σε σημείο εκφοβισμού, που δίνει την όψη μια κατεχόμενης πόλης, οι επιθέσεις και οι εκκενώσεις στεγών μεταναστών. Σαν μια άλλη οργουελική ιστορία, κάτι διαφορετικό ίσως εννοούν".

"Τα Εξάρχεια, πάντως, δεν τελειώνουν τόσο εύκολα" λέει ο Γιώργος. Και πρέπει πάση θυσία να ζήσουν "γιατί συμβολίζουν τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης και στον δημόσιο χώρο" λέει η Θέκλα. Κι ο Χρήστος υπερθεματίζει:

"Τα Εξάρχεια ήταν ανέκαθεν ένας φωτεινός χώρος δημιουργίας. Στην πλατεία αυτή, έχουν δημιουργηθεί ιδέες που έχουν επηρεάσει τη σύγχρονη καλλιτεχνική πραγματικότητά μας. Από την άλλη πλευρά η περιοχή έχει αμαυρωθεί από συμφέροντα παράξενα που τη θέλουν να κυλήσει στον πάτο. Συχνά λένε ότι είναι άβατο, ενώ η πραγματικότητα διαφέρει. Τα φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις το αποδεικνύουν αυτό. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται την ιστορική πορεία και καλλιτεχνική υπόσταση του χώρου και επίσης αντιλαμβάνεται τις κακές γλώσσες που ψεύδονται λόγω συμφερόντων.

Ο κόσμος υποστηρίζει τα Εξάρχεια γιατί υποστηρίζει τη δημιουργία, τη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη και τόσες άλλες αξίες που εκεί υπερασπίζονται. Οι μουσικοί, συμμετέχοντας στα δρώμενα της περιοχής, φωτίζουν με ενέργεια την πλατεία. Να θυμόμαστε ότι τα Εξάρχεια έχουν στα σπλάχνα τους τις πιο σημαντικές ροκ μουσικές και τους πιο επαναστατικούς ποιητές με τους οποίους μεγαλώσαμε".

"Δεν μπορείς να τελειώσεις τους ανθρώπους που ζουν εδώ και αρνούνται να φύγουν. Δεν μπορείς να τελειώσεις τα ιστορικά κτήρια, τις παρουσιάσεις βιβλίου, τις μουσικές που γεννιούνται, τις σχολές, τις συζητήσεις στα φοιτητόσπιτα και στα καφενεία. Τα Εξάρχεια είναι το λογοτεχνικό καζάνι όπου μαγειρεύεται η πνευματική τροφή όλης της Αθήνας. Είναι οι άνθρωποι της γειτονιάς που, αν χρειαστεί, αντιδρούν σε όποιον καταπατά τα δικαιώματά τους. Ειδικά τώρα, σε καιρούς που μας θέλουν πνευματικά παραλυμένους μπροστά σε μια τηλεόραση" επισημαίνει ο Γιώργος.

Το φεστιβάλ αφήνει μια παρακαταθήκη. "Αφήνει τη χαρά των συναντήσεων και το συναίσθημα της αλληλεγγύης. Η μνήμη από τη δυναμική που αναπτύσσεται όταν οι άνθρωποι στέκονται μαζί δίπλα είναι ζωντανή" λέει η Θέκλα. Παρακαταθήκη αφήνει και η απόφαση από τα Γυμνά Καλώδια να παραμείνουν on stage: "Θα ήθελα ο κόσμος να θυμάται από εκείνη την κίνηση και από εκείνη τη βραδιά ότι όλοι είμαστε αδέρφια, είμαστε ένα. Μπορούμε να καταφέρουμε μαζί την ειρήνη, την αγάπη, την αλληλεγγύη. Θα ήθελα να θυμάται ο κόσμος ότι εκείνος είναι το φως στα σκοτάδια των καιρών. Εκείνος είναι η δύναμη για να υπάρχουν όλα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL