Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Με τη λογική του(ς), ο Αντετοκούνμπο μπορεί να μη γεννιόταν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τη λογική του(ς), ο Αντετοκούνμπο μπορεί να μη γεννιόταν

Λίγες μέρες αφού πανηγύρισε στα social media για τα κατορθώματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης δεν αισθάνθηκε στο ελάχιστο την ανάγκη να υπαναχωρήσει από την τοποθέτησή του για τα επιδόματα μόνο σε παιδιά Ελλήνων.

Μιλώντας στον Δημήτρη Μανιάτη και στο κανάλι One, ο υποψήφιος βουλευτής, ερωτηθείς αν νιώθει ότι χρειάζεται να ξεκαθαρίσει τίποτα, απάντησε: “Μπορώ μόνο να επαναλάβω τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία είναι γνωστή στο κοινό εδώ και πάνω από δώδεκα μήνες. [...] Το συγκεκριμένο νέο επίδομα, το οποίο δεν δίνεται σήμερα, αλλά θα δοθεί εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός, θα αφορά κάθε παιδί που θα γεννιέται από Έλληνες γονείς στη χώρα".

Στη συνέχεια του επισημάνθηκε από τον παρουσιαστή ότι, με βάση νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εφαρμόστηκε σε υπόθεση εναντίον της Αυστρίας το 1996, "δεν επιτρέπεται η απονομή κοινωνικών επιδομάτων με κριτήριο την υπηκοότητα".

Ο Κ. Κυρανάκης απάντησε ότι μιλάνε “για μια εθνική πολιτική” και εξήγησε ότι "σε μια εθνική πολιτική που αφορά το δημογραφικό της Ελλάδας δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους Έλληνες φορολογούμενους να χρηματοδοτήσουν με τους δικούς τους φόρους επιδότηση γεννήσεων για αλλοδαπούς υπηκόους”. Απάντηση είχε και για τον μετανάστη που μένει νόμιμα και μόνιμα στη χώρα. “Τότε μπορείς να κάνεις αίτηση πολιτογράφησης και να είσαι Έλληνας πολίτης. Αν δεν θέλεις, σημαίνει ότι ζητάς από Έλληνες φορολογούμενους να πληρώσουν επιδότηση για γεννήσεις μιας άλλης χώρας”.

Από την άλλη, εύλογα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί γιατί αυτό να ζητηθεί από τους μετανάστες φορολογούμενους. Γιατί να πληρώνουν με τα δικά τους χρήματα τη γέννηση των ελληνόπουλων, των παιδιών δηλαδή μιας άλλης χώρας; Ή μήπως προβλέπεται ότι θα τους ανταποδοθεί διαφορετικά η συνεισφορά τους στο κράτος;

Εύλογα επίσης μπορεί κανείς να αναρωτηθεί γιατί στη Ν.Δ. πανηγυρίζουν ως εθνική και ελληνική την επιτυχία Αντετοκούνμπο, αφού κι αυτός ανήκει “στις γεννήσεις μιας άλλης χώρας”. Ένα παιδί, δηλαδή, του οποίου δεν θα στήριζαν και δεν στήριξαν τους γονείς του να γεννηθεί.

Αλλά και να αναρωτηθεί κατά πόσο οι Έλληνες στο εξωτερικό που λαμβάνουν το ίδιο επίδομα και ενισχύουν το δημογραφικό μιας άλλης χώρας από αυτή που διαμένουν μπορούν να συνεχίσουν να το παίρνουν.

Και η πίτα ολάκερη και μόνο ο -κατά Κυρανάκη- Έλληνας χορτάτος δεν γίνεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL