Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Στη "Διαύγεια" το πρόγραμμα "Ηλέκτρα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη "Διαύγεια" το πρόγραμμα "Ηλέκτρα"

Τον δρόμο για την ένταξη των πρώτων “ώριμων” προτάσεων στο μεγάλο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτηρίων (εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία κ.λπ.) με την επωνυμία “Ηλέκτρα”, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική αύξησης, ανοίγει η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των υπουργείων ΠΕΝ, Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, που αναρτήθηκε χθες στη “Διαύγεια”.

Το πρόγραμμα, του οποίου η υλοποίηση έχει προαναγγελθεί από το ΥΠΕΝ στις 12 Ιουνίου, αφορά τη χορήγηση επενδυτικών δανείων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, που έχουν την κυριότητα υφιστάμενων κτηρίων, τα οποία αποπληρώνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και καλύπτονται με προσωρινό δάνειο από την ΕΤΕπ. Η συνολική διάρκεια εφαρμογής του, πανελλαδικά, είναι η περίοδος 2019-2025 με δυνατότητα παράτασης.

Οι παρεμβάσεις αφορούν ενδεικτικά το κέλυφος του κτηρίου, τα διάφορα συστήματα ηλεκτρο-μηχανολογικών εγκαταστάσεων και γενικότερα σε παρεμβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων (όπως και αλλαγή ενεργειακή μείγματος καθώς μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για χρήση με χρήση φωτοβολταϊκών, μικρών ανεμογεννητριών ή ακόμα και γεωθερμίας) συμπεριλαμβανομένης μάλιστα και της στατικής ενίσχυσης, όπου απαιτείται.

Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των έργων είναι: Η σκοπιμότητα στη βάση τεκμηρίωσης της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, ο ολοκληρωμένος και λειτουργικός χαρακτήρας τους, η ωριμότητα υλοποίησης, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η ρεαλιστικότητα του προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, καθώς και η οικονομική βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ φορέας διαχείρισης του προγράμματος ορίζεται η Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητα του ΥΠΕΝ, ενώ για την τεχνική και διαχειριστική της υποστήριξη συστήνεται εξαμελής Τεχνική Γραμματεία που εδρεύει στο ΥΠΕΝ κι εποπτεύεται από αυτήν.

Προτεραιότητα σε ώριμα έργα

Όπως έχει ανακοινωθεί, το πρόγραμμα θα προχωρήσει άμεσα, μετά την έκδοση της προαναφερθείσας ΚΥΑ, με την επιλογή σε πρώτη φάση έργων 12 φορέων, προϋπολογισμού περίπου 57.759.000 ευρώ, που είναι έτοιμα προς δημοπράτηση, με την πρώτη πρόσκληση, και στη συνέχεια θα βγουν ανοιχτές προσκλήσεις προς όλους τους φορείς, ώστε να υποβάλουν τις μελέτες και τα έργα τους προς χρηματοδότηση.

Στο πρώτο πιλοτικό σκέλος του προγράμματος θα ενταχθούν 20 ώριμα έργα (11 ώριμα με τεύχη δημοπράτησης, συνολικού ύψους 38.574.000 ευρώ, και 9 ώριμα χωρίς τεύχη δημοπράτησης, ύψους 19.185.000 ευρώ), που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε 8 σχολεία και ένα κτήριο ΑΕΙ, 3 νοσοκομεία, ένα μουσείο, 3 κολυμβητήρια, 2 κέντρα πρόνοιας, ένα δημαρχείο και μια μονή σε διάφορες περιοχές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεδομένου του μεγέθους των κτηριακών εγκαταστάσεων, ο προϋπολογισμός ανά έργο / κτήριο ξεκινά από 500.000 και φτάνει έως και τα 11,2 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν κι άλλα 17 μη ώριμα έργα (δηλαδή είτε σε διαδικασία εκπόνησης μελέτης ή χωρίς μελέτη, με προμελέτη), συνολικού προϋπολογισμού 43.399.700 ευρώ.

Συνολικά αυτή τη στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον για έργα αναβάθμισης δημοσίων κτηρίων συνολικού προϋπολογισμού 101.158.700 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL