Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ισπανία / Ισπανία: Ο Σάντσεθ τώρα θέλει την αποχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Ο Σάντσεθ τώρα θέλει την αποχή

«Η υπευθυνότητα του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών είναι να διευκολύνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης και όχι να τον μπλοκάρουν» τόνισε από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο Πέδρο Σάντσεθ, καθιστώντας σαφές ότι δεν χρειάζεται συμφωνίες με κανέναν για να επανεκλεγεί πρωθυπουργός και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με την αποχή της... αντιπολίτευσης.

Ο Σάντσεθ προσπαθεί προφανώς να παρακάμψει την ανάγκη μιας άμεσης διαβούλευσης με τους Καταλανούς αποσχιστές και το βασκικό αριστερό EH Bildu και χρησιμοποιεί μια τακτική που ονομάστηκε από τα μέσα ενημέρωσης «Ραχοποίηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος», γιατί στην πράξη αντιγράφει την τακτική του δεξιού Μαριάνο Ραχόι που ζητούσε την αποχή των σοσιαλιστών για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Ο Σάντσεθ τότε είχε πει τη φράση «το όχι είναι όχι» εναντίον του Ραχόι, με αποτέλεσμα να βρεθεί μειοψηφία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην αντίστοιχη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, να παραιτηθεί από βουλευτής για να μην «ψηφίσει» Ραχόι διά της... αποχής. Εκδιώχθηκε τότε κακήν κακώς από τη γραμματεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος για να ξεκινήσει τον αγώνα του στην κομματική βάση, που τον επανάφερε θριαμβευτικά στην ηγεσία.

Η αλήθεια είναι ότι το δεξιό βασκικό PNV και η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC) τόνισαν ότι τους ενδιαφέρουν περισσότερο τα μέτρα που θα υιοθετήσει η νέα κυβέρνηση παρά η συμμετοχή σε αυτή μελών του Unidas Podemos, το οποίο από την πλευρά του έχει αρχίσει να βολιδοσκοπεί τις διαθέσεις της ERC για να απέχει στην ψηφοφορία εκλογής πρωθυπουργού.

Ο εκπρόσωπος του αριστερού Compromis της Βαλένθια στη Βουλή της Μαδρίτης Ζοάν Μπαλντοβί τόνισε ότι το πρώην ιδρυτικό στέλεχος του Podemos Ινίχο Ερεχόν και η πρώην κινηματική δήμαρχος της Μαδρίτης  Μανουέλα Καρμένα θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση Σάντσεθ ως ανεξάρτητοι υπουργοί.

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή απέρριψε ομόφωνα την εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο των αποσχιστών ηγετών Τσαρλς Πουτζντεμόν, Οριόλ Τζουνκέρας και Αντόνι Κόμιν γιατί δεν αναγνωρίζουν το ισπανικό σύνταγμα. Οι τρεις εκλεγμένοι ευρωβουλευτές δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 2 Ιουλίου γιατί δεν θα έχουν τα απαραίτητα διαπιστευτήρια από την ισπανική κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL