Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Τα ρέστα του παίζει ο Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα ρέστα του παίζει ο Ερντογάν

Όλα για όλα τα παίζει ο Ερντογάν στο πιο σκληρό, επιθετικό και ανορθόδοξο πολιτικό μαρκάρισμα στο οποίο έχει επιδοθεί στην μέχρι τώρα πολιτική διαδρομή του προκειμένου να μην αφήσει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης να πέσει στα χέρια των ιστορικών αντιπάλων του τουρκικού πολιτικού ισλάμ, των κεμαλιστών.

Ως γνωστόν, οι δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη ακυρώθηκαν ύστερα από αλλεπάλληλες προσφυγές του κυβερνώντος κόμματος AKP κατά της νίκης του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου. Η κεντρική εκλογική επιτροπή αποφάσισε την επανάληψη της ψηφοφορίας στις 23 Ιουνίου. Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης ήταν μια από τις χειρότερες ήττες για τον "αήττητο" Ερντογάν απ' την εποχή που άρχισε την αναρρίχησή του στο τουρκικό πολιτικό στερέωμα, το 2002.

Σημειωτέον ότι στις εκλογές του Μαρτίου το AKP έχασε και τον δήμο της Άγκυρας. Με τους κεμαλιστές να έχουν προσδώσει στις επαναληπτικές εκλογές χαρακτήρα αναμέτρησης για την «αρχή του τέλους» της ερντογανικής ισλαμοδεξιάς, κατορθώνοντας σε μεγάλο βαθμό να πρεσεταιριστούν και το κουρδικό στοιχείο, οι κάλπες της Κυριακής έχουν πυροδοτήσει και συντηρούν μια άνευ προηγουμένου πόλωση στη χώρα, τη στιγμή που «τρέχουν» ζητήματα υψηλής επικινδυνότητας όπως η οικονομική κρίση, η συνεχιζόμενη διολίσθηση της αξίας της λίρας και οι τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Λάδι στη φωτιά

Βλέποντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν στον Ιμάμογλου προβάδισμα σχεδόν δέκα μονάδων έναντι του υποψήφιου του AKP, του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ (54%-45%), ο Τούρκος Πρόεδρος δεν δίστασε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά. Παραλλήλισε ευθέως τον υποψήφιο των κεμαλιστών με τον Αιγύπτιο στρατηγό Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι που ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος πέθανε την περασμένη Κυριακή μέσα στο δικαστήριο όπου δικαζόταν με την κατηγορία της «κατασκοπείας». Αν οι Κωνσταντινουπολίτες δεν επιλέξουν τον Γιλντιρίμ στις 23 Ιουνίου, αυτό σημαίνει ότι ψηφίζουν... Σίσι, είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Αλλά δεν σταμάτησε σ’ αυτό. Υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να μεταφέρει από το Παρίσι στην Τουρκία τη σορό του Κούρδου τραγουδιστή διαμαρτυρίας Αχμέτ Καγιά που πέθανε αυτοεξόριστος στην Γαλλία αντιμετωπίζοντας τις δικαστικές διώξεις του τουρκικού κράτους. Προφανώς ήταν μια «υπόσχεση» που στόχευε στις ψήφους των Κούρδων της Κωνσταντινούπολης.

Η αναφορά στον Καγιά ακολούθησε την απόφασή του να επιτρέψει έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια σε δικηγόρους να επισκεφτούν στον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μόνον που η κίνησή του αυτή γύρισε μπούμερανγκ καθώς το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι προτίθεται να υποστηρίξει τον Ιμάμογλου. Οι επικεφαλής του HDP ξαναθύμισαν τα λόγια του Ερντογάν και του Γιλντιρίμ πριν από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου, όταν χαρακτήριζαν τους ψηφοφόρους του κόμματος "τρομοκράτες"...

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε χθες μέχρι του σημείου να «προειδοποιήσει» τον Ιμάμογλου ότι, στην περίπτωση που εκλεγεί, ενδέχεται να του απαγορευτεί να αναλάβει τα καθήκοντά του εφόσον κριθεί ένοχος για «προσβολή» του κυβερνήτη Σεντάρ Γιαβούζ της επαρχίας Ορντού, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιμάμογλου ενεπλάκη σε φραστικό επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Ορντού όταν του απαγορεύτηκε να χρησιμοποιήσει την αίθουσα VIP. Υποστηρικτές του AKP λένε ότι στην έντονη λογομαχία του με αξιωματούχους του αεροδρομίου αποκάλεσε τον Γιαβούζ "σκύλο". Ο ίδιος το διαψεύδει λέγοντας ότι χρησιμοποίησε μια άλλη λέξη που ακούγεται παρόμοια.

Β' μέτωπο

Η εκλογική μάχη για την Κωνσταντινούπολη δεν είναι βέβαια η μοναδική υπόθεση στην ατζέντα του Ταγίπ Ερντογάν. Η κόντρα με την Ουάσιγκτον συνεχίζει να κυριαρχεί στην τουρκική εξωτερική πολιτική και ο Τούρκος Πρόεδρος ακολουθεί κι εδώ την τακτική του να ποντάρει σε δύο "χαρτιά" ταυτόχρονα. Έτσι, δήλωσε χθες πως δεν περιμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400 -την οποία μάλιστα χαρακτήρισε "τελειωμένη συμφωνία"- αλλά κι αν επιβάλουν, η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα. Μιλώντας σε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου προς τους ξένους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως έχει "καλές σχέσεις" με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, οι δεσμοί της Τουρκίας με ανθρώπους που εργάζονται υπό τις εντολές του Τραμπ είναι «πολύ, πολύ διαφορετικοί» καθώς και στις δύο πλευρές υπάρχουν εκείνοι που συχνά διαφωνούν σε ορισμένα θέματα, περιλαμβανομένων των S-400.

Πάντως, την ίδια ώρα που ο Ερντογάν καθησυχάζει λαό και επενδυτές ότι «τα έχει βρει» με τους Αμερικανούς για τους S-400, οι σφαλιάρες των οίκων αξιολόγησης στο ούτως ή άλλως παραπαίον τουρκικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. ΗMoody's υποβάθμισε προχθές το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο 18 τουρκικών τραπεζών -κατά μία βαθμίδα για τις 16, κατά δύο για τις υπόλοιπες- επικαλούμενη τη «σημαντική αύξηση της τρωτότητας της χώρας σε εξωτερικά σοκ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL