Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Προτεραιότητα στην προγραμματική σύγκλιση, όχι στα υπουργεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προτεραιότητα στην προγραμματική σύγκλιση, όχι στα υπουργεία

«Δεν θα ζητήσουμε υπουργεία» από τον Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε ο ηγέτης του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας από τις οθόνες της ισπανικής δημόσιας τηλεόρασης RTV, καθιστώντας σαφές ότι στη σημερινή του συνάντηση με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Ισπανίας θα συζητήσει την προγραμματική σύγκλιση και τη συνεργασία για τη στήριξη μιας κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλιστών με την Αριστερά, παραιτούμενος από τη διεκδίκηση σημαντικών υπουργείων, όπως των Εσωτερικών, των Οικονομικών ή της Οικονομίας. «Μπορούμε να κάνουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την εφαρμογή του προγράμματος», συμπλήρωσε ο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα της διαπραγμάτευσης, αλλά στην πράξη αποτελεί το πρώτο βήμα για μια νέα προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση στην Ισπανία για την επόμενη τετραετία.

Ο Ιγκλέσιας προειδοποίησε τον Σάντσεθ ότι θα ήταν λάθος να παρουσιαστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να έχει καταλήξει σε μια προγραμματική συμφωνία με άλλες δυνάμεις για τη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης. Ο Ιγκλέσιας ζήτησε από τον Σάντσεθ να μιλήσει με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που μπορεί να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, καθιστώντας ουσιαστικά σαφές ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσει τις εθνικιστικές αποσχιστικές δυνάμεις της Καταλωνίας ή της Χώρας των Βάσκων «γιατί θα ήταν κοροϊδία και θα πρέπει εμείς για δεύτερη φορά να στηρίξουμε μια πλειοψηφία», όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος και η Αριστερά στην πτώση της δεξιάς κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι και τη στήριξη της πλειοψηφίας της Βουλής στον Σάντσεθ κερδίζοντας την ψήφο των αποσχιστικών κομμάτων της Καταλωνίας.

Ο Ιγκλέσιας επανήλθε όμως στο θέμα της «κυβέρνησης συνασπισμού, που αποτελεί τη μόνη εγγύηση για πολιτικές της Αριστεράς. Γιατί διαφορετικά θα συμφωνήσει μαζί μας μερικά κοινωνικά μέτρα και τις μεγάλες αποφάσεις θα τις συμφωνήσει με τη Δεξιά». «Με τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε στην Περιφέρεια της Βαλένθια και τις Βαλεαρίδες Νήσους θα πρέπει να λειτουργήσουμε σε επίπεδο κράτους» τόνισε ο Ιγκλέσιας υποστηρίζοντας τη διεύρυνση των περιφερειακών κυβερνήσεων συνασπισμού Σοσιαλιστών και Αριστεράς σε εθνικό επίπεδο, σε αντίθεση με την πρόθεση των Σοσιαλιστών για μια μονοκομματική κυβέρνηση χωρίς συνασπισμούς με άλλα κόμματα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, για να πιέσει την Αριστερά να υποχωρήσει από τη διεκδίκηση συμμετοχής της στην κυβέρνηση, είχε ζητήσει από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και τους νεοφιλελεύθερους λαϊκιστές Πολίτες να δηλώσουν -πριν από τη σημερινή έναρξη των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης- ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, κάτι που θα επέτρεπε στον Σάντσεθ να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση πλειοψηφίας χωρίς να έχει ανάγκη στην πράξη τις ψήφους της Αριστεράς ή των αποσχιστικών κομμάτων της Καταλωνίας.

Το φασιστικό Vox κάλεσε τους Πολίτες να απέχουν στη Βουλή για να αποτρέψουν τη συνεργασία των Σοσιαλιστών με την Αριστερά ή την επιστροφή στο πολιτικό παιχνίδι των αποσχιστικών καταλανικών κομμάτων, που αποτελούν τον μεγαλύτερο εχθρό τού... Vox.

Το Λαϊκό Κόμμα, οι Πολίτες και το φασιστικό Vox διαπραγματεύονται τη διαμόρφωση μιας πλειοψηφίας για τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης, γεγονός που μπορεί να ανοίξει μια σειρά συμμαχιών τους για τον έλεγχο άλλων αυτοδιοικητικών οργανισμών, ενώ δεν αποκλείεται στις15 Ιουνίου, όταν θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά οι πρόσφατα εκλεγμένες αυτοδιοικητικές αρχές, να δούμε την επιβεβαίωση της Μανουέλα Καρμένα στη θέση της δημάρχου της Μαδρίτης και της Άντα Κολάου στη Βαρκελώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL