Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω

Αυτό και αν λέγεται αναδιανομή. Το πρωτοπαλίκαρο του Brexit και επικρατέστερος σήμερα υποψήφιος να διαδεχτεί την Τερέζα Μέι στην προεδρία των Συντηρητικών και τη θέση του πρωθυπουργού υπόσχεται να μην πληρώσει τον λογαριασμό του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα των πλουσιότερων Βρετανών.

Λίγες μέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ συμβούλευε τους κυβερνώντες Συντηρητικούς να μην πληρώσουν δεκάρα στους Ευρωπαίους, ο Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να εμφανιστεί ως η βρετανική εκδοχή του.

"Οι φίλοι και εταίροι πρέπει να καταλάβουν ότι τα χρήματα θα παρακρατηθούν μέχρι να αποκτήσουμε περισσότερη σαφήνεια για την οδό που θα ακολουθήσουμε" δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στους "Sunday Times" αναφερόμενος στα έξοδα "απαγκίστρωσης" της Βρετανίας από την Ε.Ε., έξοδα που υπολογίζονται σήμερα σε 40 με 45 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πρώτες προειδοποιητικές βολές από την άλλη πλευρά της Μάγχης δεν άργησαν να έλθουν. "Η μη εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων συνιστά αθέτηση διεθνούς δέσμευσης και ισοδυναμεί με στάση πληρωμών, με τις συνέπειες που γνωρίζουμε", ήταν η αυστηρή προειδοποίηση της γαλλικής κυβέρνησης.

Πλειοδοσία φοροαπαλλαγών

Χωρίς περιστροφές, ο Τζόνσον υποστήριξε ότι θα "παρακρατήσει" τα έξοδα του διαζυγίου προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για το "φιλόδοξο" σχέδιο φοροαπαλλαγών του. Πόσο φιλόδοξου; Μέχρι την κορυφή της εισοδηματικής πυραμίδας. Ή μάλλον στοχεύοντας αποκλειστικά εκεί. Ο Τζόνσον υποσχέθηκε να ανεβάσει τον φορολογικό συντελεστή τού 40% από τις 50.000 λίρες στις 80.000 λίρες σκορπίζοντας χαρά στους αποδέκτες των υψηλότερων εισοδημάτων.

Υπήρξε βέβαια και το αναγκαίο θεωρητικό υπόβαθρο. "Πρέπει να αυξήσουμε τα όρια των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να βοηθήσουμε τον τεράστιο αριθμό που εγκλωβίστηκε στα υψηλότερα κλιμάκια από δημοσιονομικό σφάλμα" υποστήριξε. Όλα αυτά θα κοστίσουν βέβαια στους -υπόλοιπους- Βρετανούς φορολογούμενους σχεδόν 10 δισεκατομμύρια λίρες τον χρόνο. Όμως, λεφτά υπάρχουν. Θα "εξοικονομηθούν" από το "σκληρό Brexit", υποστήριξε ο Τζόνσον.

Τόνισε επίσης ότι "θα έπρεπε να μειώνουμε τους φόρους των επιχειρήσεων" παρά το γεγονός ότι η Βρετανία διαθέτει σήμερα έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές για τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων ανάμεσα στις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες. Διαδοχικές μειώσεις κατέβασαν τον φόρο από 28% το 2008 στο σημερινό 19%.

Κούρσα προς τον πάτο

Οι υποσχέσεις αυτές προκάλεσαν, όπως ήταν επόμενο, τις έντονες αντιδράσεις των Εργατικών. Ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομίας, υπογράμμισε ότι η κούρσα διαδοχής των Τόρις εξελίσσεται σε "κούρσα φοροαπαλλαγών" προς τον πάτο.

"Όταν υπάρχουν σήμερα 4,5 εκατομμύρια παιδιά που ζουν στη φτώχεια, ένα εκατομμύριο ηλικιωμένων σε ακραία ένδεια, όταν οι προϋπολογισμοί για τα σχολεία και τις υπηρεσίες αστυνόμευσης τεντώνονται σε όριο κατάρρευσης, αυτές είναι οι προτεραιότητες των Τόρις" σημείωσε.

Ο Τζόνσον δεν είναι άλλωστε ο μοναδικός από τους υποψηφίους διαδόχους της Μέι που υπόσχεται φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους. Ο Ντόμινικ Ράαμπ ήταν εκείνος που ξεκίνησε τη σχετική κούρσα υποστηρίζοντας ότι ο συντελεστής για όσους κερδίζουν άνω των 150.000 λιρών τον χρόνο θα πρέπει να... διαγραφεί και να αντικατασταθεί από έναν νέο ανώτατο συντελεστή που να μην ξεπερνά το 35%. Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ έσπευσε να υποσχεθεί τη μείωση του φόρου μεγάλων επιχειρήσεων από το σημερινό 19% στο 12,5%, το επίπεδο δηλαδή της γειτονικής Ιρλανδίας.

Την ώρα πάντως που οι υποψήφιοι ηγέτες των Τόρις διαγωνίζονται σε φοροαπαλλαγές, οι "μετασεισμοί" του Brexit συνεχίζονται για τη βρετανική οικονομία, που συρρικνώθηκε απότομα τον Απρίλιο ύστερα από τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί ποτέ στην παραγωγή αυτοκινήτων.

Στις αρχές του 2019, οι εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων είχαν ανακοινώσει προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των βρετανικών τους μονάδων τον Απρίλιο, αναμένοντας προβλήματα στο εμπόριο την περίοδο γύρω από την προγραμματισμένη για τις 29 Μαρτίου αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η νέα καταληκτική ημερομηνία που τέθηκε (31 Οκτωβρίου) ανακοινώθηκε πολύ αργά για να αλλάξουν τα σχέδιά τους.

Συνολικά η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο, ύστερα από πτώση κατά 0,1% τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS), με την υποχώρηση να είναι μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters την προηγούμενη εβδομάδα.

Μαστουρωμένοι Τόρις

Θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν αποτρεπτική καμπάνια για τη νεολαία: "Πείτε όχι στα ναρκωτικά. Τα έχουν δοκιμάσει μέχρι και οι υποψήφιοι για την προεδρία των Συντηρητικών".

Στην εναγώνια προσπάθειά τους να εμφανιστούν "νέοι και μοντέρνοι" και όχι σαν συνεχιστές του κόμματος που ιδρύθηκε για να υπηρετεί τα συμφέροντα των γαιοκτημόνων και της αριστοκρατίας, οι επίδοξοι διάδοχοι της Τερέζα Μέι δεν διαγωνίζονται μόνο σε φοροαπαλλαγές, αλλά και στο ποιος έχει δοκιμάσει τις περισσότερες ναρκωτικές ουσίες.

Ο Μάικλ Γκόουβ αποκάλυψε πρώτος ότι είχε μια περιστασιακή επαφή με την κοκαΐνη. Ήταν να μην γίνει η αρχή. Λίγες ώρες αργότερα η Άντρεα Λίντσομ θυμήθηκε ξαφνικά ότι "κάπνισε χόρτο" στα φοιτητικά της χρόνια. Για να τους ξεπεράσει, ο μερακλής Ρόρι Στιούαρτ ανακοίνωσε ότι κάπνισε όπιο "σε ένα γάμο στο Ιράν", ενώ ο Τζέρεμι Χαντ επιχείρησε να πλειοδοτήσει -μάλλον αξιοθρήνητα- με ένα "μιλκσέικ κάνναβης" στην Ινδία. Όλα αυτά μέχρι να κάνει την εμφάνισή του το μεγάλο φαβορί, ο πολύς Μπόρις Τζόνσον, που έθαψε κάθε ανταγωνισμό υποστηρίζοντας ότι δοκίμασε και κοκαΐνη και μαριχουάνα ως φοιτητής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL