Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ζητείται συμβιβασμός, πρώτα στη Ρώμη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζητείται συμβιβασμός, πρώτα στη Ρώμη

Για πρώτη φορά μετά από 69 χρόνια η Φεράρα δεν θα έχει αριστερή δημοτική αρχή. Η πρώτη πράξη του νέου δημάρχου της πόλης ήταν να κρεμάσει τη σημαία της Λέγκας πάνω από το πανό που ζητούσε αλήθεια και δικαιοσύνη για τη δολοφονία του Ιταλού ακτιβιστή Τζούλιο Ρετζένι από τους παρακρατικούς στην Αίγυπτο, ενώ στην Ποτέντσα της Μπασιλικάτας στη Νότια Ιταλία οι οπαδοί της Λέγκας υποδέχθηκαν με φασιστικούς χαιρετισμούς την εκλογή του νέου δημάρχου τους. Αντίθετα, το Δημοκρατικό Κόμμα και οι προοδευτικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν το Λιβόρνο, την πόλη - σύμβολο όπου ο Αντόνιο Γκράμσι ίδρυσε το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Εξαιρετικές νίκες της Λέγκας στον δεύτερο γύρο. Εκλέξαμε δημάρχους εκεί που κυβερνούσε η Αριστερά επί εβδομήντα χρόνια» έγραψε στο Διαδίκτυο ο Ματέο Σαλβίνι, ενώ ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι κατάφερε απλώς να συγκρατήσει μια πραγματική πανωλεθρία. Ο δεύτερος γύρος στις δημοτικές εκλογές 136 πόλεων είδε για πρώτη φορά μια άτυπη συμμαχία ανάμεσα στο Κ5Α και το Δημοκρατικό Κόμμα εναντίον της Λέγκας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουιζέπε Κόντε, πριν από τη χθεσινοβραδινή του συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία και τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο και Σαλβίνι, προειδοποίησε τον τελευταίο: «Εάν θέλεις να κεφαλαιοποιήσεις τη συναίνεση, ζήτησε βουλευτικές εκλογές και κέρδισε... Οι ευρωεκλογές είναι διαφορετική λογική και προοπτικές... Εάν προκαλείς την Ε.Ε. θέτεις σε κίνδυνο τις αποταμιεύσεις των Ιταλών». Ο Κόντε φαίνεται ότι αποφάσισε να αντιπαρατεθεί άμεσα με τον Σαλβίνι προειδοποιώντας ότι «η σύνθεση του Κοινοβουλίου μας δεν άλλαξε», καθιστώντας εμμέσως σαφές ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες πλειοψηφίες στη Βουλή, μεταξύ Κ5Α και Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,7% τον Απρίλιο και κατά 1,5% σε ετήσια βάση επιβεβαίωσε χθες την προβληματική πορεία της ιταλικής οικονομίας.

Το μίνι κυβερνητικό συμβούλιο θα έπρεπε χθες το βράδυ να αναζητήσει μια δύσκολη διέξοδο για να καλυφθούν τα 23 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ, η τρύπα που θα δημιουργήσει η «μείωση της φορολογίας» που προτείνει ο Σαλβίνι, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα που προτείνει ο Ντι Μάιο, τη στιγμή που η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε διορθωτικό προϋπολογισμό, ή καλύτερα περικοπές, για να μην βρεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων της Ε.Ε.

Ο Κόντε και ο Τρία, με τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζουν ότι «δεν πρέπει να τα σπάσουμε με την Ε.Ε.» και ότι η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ένα συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες. «Η οικονομική κατάσταση έφθασε στο τέλος της. Χρειαζόμαστε έναν μεταρρυθμιστικό συνασπισμό» προειδοποίησε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός της Κεντροαριστεράς και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, πιέζοντας από την πλευρά του το Δημοκρατικό Κόμμα να βγει στην πράξη από την ακινησία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL