Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
"Πέσο ρεάλ", το ευρώ της Λατινικής Αμερικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πέσο ρεάλ", το ευρώ της Λατινικής Αμερικής

Καπέλο της Εθνικής Βραζιλίας (με το κρεμαστράκι μάλιστα) φόρεσε ο Αργεντίνος Μάκρι. Ποδοσφαιρικά βέβαια η Βραζιλία και Αργεντινή μισούνται...

Η Βραζιλία και η Αργεντινή, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, προχωρούν στη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος σχεδιάζοντας να συμπεριλάβουν όλες τις άλλες χώρες του Mercosur και να ανοίξουν σε δεύτερη φάση τις πόρτες του στην Παραγουάη, την Ουρουγουάη και τη Βενεζουέλα, όταν «επιστρέψει η δημοκρατία» στο Καράκας, σύμφωνα με τις «διαρροές» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου στον Αργεντινό ομόλογό του Μαουρίσιο Μάκρι στο Μπουένος Άιρες.

Οι εμπνευστές του αρχικού «πέσο ρεάλ» των δύο χωρών φιλοδοξούν να το μετατρέψουν στην πράξη στο «ευρώ της Λατινικής Αμερικής» ή το «λατινικό ευρώ», που προς το παρόν θα εμφανίζει τις ίδιες αδυναμίες του... ευρώ, καθώς πρέπει θα πραγματοποιηθεί μια νομισματική και νεοφιλελεύθερη ένωση χωρίς μια πραγματικά πολιτική ένωση σε ένα περιβάλλον πολύ πιο δύσκολο από αυτό της Ευρώπης.

Το «πέσο ρεάλ» μπορεί να αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο, με τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, αλλά θα πρέπει να... λογαριαστεί με τα κοινοβούλια και τις κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών, που στην περίπτωση της Αργεντινής είναι πολύ σύνθετο εάν όχι σχεδόν αδύνατο. Οι περονιστές και οι προοδευτικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον τόσο τη Βουλή όσο και τη Γερουσία της Αργεντινής, ενώ στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου ενδέχεται να υπερισχύσουν οι περονιστές και η Κεντροαριστερά των Αλμπέρτο Φερνάντες και Κριστίνα Κίρχνερ, που έχουν μια εντελώς διαφορετική ατζέντα.

Οι κεντρικές τράπεζες και τα υπουργεία Οικονομικών των δύο χωρών θα πρέπει να σχεδιάσουν μια «διαδικασία σύγκλισης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Νικολάς Ντουζόβνε, ένας οικονομολόγος της «Σχολής του Σικάγου», όπως και ο ομόλογός του της Βραζιλίας Πάουλο Γκουέδες.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εκτιμούν πως το «πέσο ρεάλ» είναι ένα προεκλογικό τέχνασμα του Μάκρι -και όχι απλώς μια απλή «διαρροή ειδήσεων» ενός κοινού «κρατικού μυστικού» από τους αξιωματούχους της Βραζιλίας- η αλήθεια είναι ότι το κοινό νόμισμα εξετάστηκε λεπτομερώς από τους υπουργούς Οικονομικών της Βραζιλίας και της Αργεντινής τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πήραν τότε το πράσινο φως από τους Προέδρους των δύο χωρών, ενώ οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους δύο υπουργούς συνεχίστηκαν και αργότερα.

Το θέμα πάντως είχε συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Ντε Λα Ρούα, του προέδρου που δραπέτευσε με ελικόπτερο, όταν οδήγησε την Αργεντινή στο ΔΝΤ και την κοινωνία στην καταστροφή. Το «πέσο ρεάλ» θα απασχολήσει σύντομα την κοινή συνάντηση των ενώσεων των βιομηχάνων των δύο χωρών.

Λαγκάρντ: "Το ΔΝΤ υποτίμησε την κρίση στην Αργεντινή"

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι το Ταμείο «υποτίμησε» την κρίση στην Αργεντινή, ότι «η κατάσταση είναι απίστευτα σύνθετη» και ότι «θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος», προκαλώντας τις αντιδράσεις του δημοκρατικού κόσμου, των συνδικάτων και των μεγάλων λαϊκών και κοινωνικών κινημάτων της χώρας. Για τη Λαγκάρντ πάντως η νέα «διάσωση» της Αργεντινής «θα ολοκληρωθεί με πλήρη επιτυχία».

«Στις 10 Δεκεμβρίου θα πρέπει να συζητήσουμε πολύ σοβαρά με την κ. Λαγκάρντ σχετικά με τα λάθη, την 'υποτίμηση' ή την 'υπερτίμηση' των στοιχείων του ΔΝΤ. Αντί να ακούσουν τις προειδοποιήσεις μας, προτίμησαν να χρηματοδοτήσουν την προεκλογική εκστρατεία του Μάκρι και να καταχρεώσουν όλους τους Αργεντινούς» κατήγγειλε ο Φερνάντες καθιστώντας σαφές ότι σε περίπτωση εκλογής του στην Προεδρία η Αργεντινή θα αλλάξει οικονομική, κοινωνική και διεθνή πολιτική.

Διαδηλώσεις κατά Μάκρι και Μπολσονάρου

Αυτό έγινε ιδιαίτερα σαφές και από τη συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών στην ιστορική Πλατεία του Μαΐου με τα συνθήματα «Μπολσονάρου, το μίσος σου δεν είναι καλοδεχούμενο!» και «Έξω ο Μπολσονάρου και ο φασισμός από την Αργεντινή και τη Λατινική Αμερική». Ο Μάκρι πάντως διαβεβαίωσε τον Μπολσονάρου πως οι Αργεντινοί «είναι ευτυχείς που τον υποδέχονται», παρά τις μεγάλες διαδηλώσεις που κήρυξαν τον Μπολσονάρου «persona non grata" (ανεπιθύμητο).

Οι Μάκρι και Μπολσονάρου έκλεισαν συμφωνίες για την εμπορική και ενεργειακή συνεργασία των χωρών τους, τη μάχη κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, τη διαφθορά και τη… Βενεζουέλα. Ο Μπολσονάρου πάντως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Μάκρι στο προεδρικό μέγαρο της Αργεντινής, έκανε και μια πρωτοφανή έκκληση στον λαό της Αργεντινής για «μεγαλύτερη υπευθυνότητα και λιγότερη συγκίνηση» όταν θα πάει να ψηφίσει τον Οκτώβριο, για «να μην επιτρέψει άλλες Βενεζουέλες στην περιοχή».

Οι δύο Πρόεδροι τόνισαν ότι κάνουν τα πάντα για την «επιστροφή της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα» με τον Μάκρι να τονίζει ότι «σε λίγο θα έχουμε ιστορικές αλλαγές», αναφερόμενος στις πιθανές εμπορικές συμφωνίες στο εσωτερικό της Mercosur με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Νότια Κορέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL