Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Κυβέρνηση μειοψηφίας με εξωτερική στήριξη θέλει ο Σάντσεθ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση μειοψηφίας με εξωτερική στήριξη θέλει ο Σάντσεθ

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα συναντηθεί την Τρίτη στην ισπανική Βουλή με τους ηγέτες του Unidas Podemos, των Πολιτών και του Λαϊκού Κόμματος, μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον βασιλιά Φελίπε Στ’, αλλά όχι με τους φασίστες του Vox, ούτε με τα αποσχιστικά κόμματα της Καταλλωνίας και της Χώρας των Βάσκων. Ο Σάντσεθ στοχεύει στον σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης με την εξωτερική στήριξη του Unidas Podemos και άλλων μικρότερων μη αποσχιστικών κομμάτων, όπως το PNV της Χώρας των Βάσκων και το Compromis της Χώρας της Βαλένθια. Η αντίστοιχη Πολιτική Γραμματεία των Σοσιαλιστών θα αποφασίσει τη Δευτέρα τη σύνθεση της Επιτροπής που θα συντονίσει τις διαπραγματεύσεις για τα πολιτικά κόμματα και τις διαδικασίες για την εκλογή του Σάντσεθ στη θέση του πρωθυπουργού.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα χωρίς εμάς έχει λιγότερες ψήφους από το Λαϊκό Κόμμα, τους Πολίτες και το Vox. Με εμάς θα έχει περισσότερους», προειδοποίησε ο ηγέτης του Unidas Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας επιμένοντας στη συμμετοχή της Αριστεράς στη νέα κυβέρνηση και όχι στην απλή στήριξη της κυβέρνησης του Σάντσεθ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει εξασφαλίσει την ψήφο 123 βουλευτών στην πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του Σάντσεθ στη θέση του πρωθυπουργού, από τους 173 που χρειάζεται για την απόλυτη πλειοψηφία. Το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν με κανένα τρόπο τον Σάντσεθ, ενώ ανάλογη θέση έχουν διατυπώσει και τα αποσχιστικά κόμματα της Καταλλωνίας, με τρεις βουλευτές του JxCat να παραμένουν στη φυλακή, μειώνοντας τον αριθμό των βουλευτών που θα είναι παρόντες. Στη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή ο Σάντσεθ μπορεί να εκλεγεί πρωθυπουργός με τη σχετική πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ψήφο του Unidas Podemos για να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.

Στη Βαρκελώνη η ηγεσία του σχήματος της απερχόμενος αριστερής και κινηματικής δημάρχου Άντα Κολάου της ζήτησε να διεκδικήσει στο δημοτικό συμβούλιο την επανεκλογή της, παρόλο που πήρε 5.000 ψήφους λιγότερους από τον υποψήφιο του αποσχιστικού ERC. Η υποψηφιότητα της Κολάου μπορεί να αποσπάσει την ψήφο των σοσιαλιστών και των Πολιτών του πρώην Γάλλου Προέδρου Βαλς, που έχει δηλώσει την άνευ όρων ψήφο του στην Κολάου. Η Αριστερά της Καταλλωνίας προσπάθησε ανεπιτυχώς να κλείσει μια συμφωνία με τους αριστερούς αποσχιστές της ERC και το τοπικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, εξαιτίας των διασταυρούμενων βέτο από τα δύο αυτά κόμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL