Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Αλλαγές στην ηγεσία του Podemos
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλαγές στην ηγεσία του Podemos

Ο βουλευτής των Καναρίων Νήσων Αλμπέρτο Ροντρίγκεθ ή «Ράστα», εξαιτίας των μαλλιών του, αντικατέστησε τον Πάμπλο Ετσενίκε στη θέση του γραμματέα Οργανωτικού, αναλαμβάνοντας στην πράξη τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία του Podemos, ενώ η Ιντόια Βιγιανουέβα αντικατέστησε και επίσημα στη θέση της Διεθνούς Γραμματείας του κόμματος τον Πάμπλο Ντουστιντούι, που έχει παραιτηθεί εδώ και καιρό. Ο Ετσενίκε ανέλαβε τη Γραμματεία Κυβερνητικής Δράσης και θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι αποφάσεις του Πάμπλο Ιγκλέσιας ανακοινώθηκαν στην ηγεσία του κόμματος λίγο πριν από την τυπική επίσκεψή του στον βασιλιά Φελίπε Στ’, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Ροντρίγκεθ δεν συμμετείχε στο Συμβούλιο Συντονισμού (στην αντίστοιχη Πολιτική Γραμματεία) και θεωρείται ότι εκπροσωπεί το «κινηματικό» Podemos, ως πρώην εργάτης και συνδικαλιστής στον πετροχημικό τομέα. Το γεγονός ότι ο Ροντρίγκεθ προέρχεται από το ΚΚ της Ισπανίας και την Ενωμένη Αριστερά θεωρείται ότι θα βοηθήσει περαιτέρω τη συνεργασία ή τις διαδικασίες πιθανής ενοποίησης των δύο σχημάτων, την αποκέντρωση της λειτουργίας του Podemos και την ενεργοποίησή του στις τοπικές κοινωνίες. Στόχος του Ιγκλέσιας και του συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν είναι η αποκαλούμενη «κρύα συγχώνευση» του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά.

Οι αλλαγές στην ηγεσία του Podemos φαίνεται ότι θεωρήθηκαν αναγκαίες από τον Ιγκλέσιας μετά την ουσιαστική αμφισβήτηση της ηγεσίας του από το Podemos της Ανδαλουσίας, που ελέγχεται κατά μεγάλο τμήμα του από τους «Αντικαπιταλιστές» τροτσκιστές, και την ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού κατάφερε να εκλέξει μόνο 6 ευρωβουλευτές σε σχέση με τους 11 που είχαν το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά στο προηγούμενο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και την απώλεια όλων των δημάρχων, με εξαίρεση το Κάδιθ.

Η 29χρονη Ιντόια Βιγιανουέβα, που ανέλαβε τη Διεθνή Γραμματεία του κόμματος, είναι από το 2015 γερουσιαστής εκπροσωπώντας την τοπική Βουλή της Ναβάρας και εκλέχθηκε ευρωβουλευτής καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στο εθνικό ψηφοδέλτιο του «Unidas Podemos Αλλάζουμε την Ευρώπη». Από το 2017 συμμετέχει στο Συμβούλιο Συντονισμού, αντικαθιστώντας το ιδρυτικό στέλεχος Άνχελα Μπαγιεστέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL