Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Lula Livre: Καθεστώς ημιελευθερίας ζητά η εισαγγελία, «Νέρωνα» χαρακτηρίζει τον Μπολσονάρου, επιστολή Πάπα: «Η αλήθεια θα κινήσει το ψέμα».
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lula Livre: Καθεστώς ημιελευθερίας ζητά η εισαγγελία, «Νέρωνα» χαρακτηρίζει τον Μπολσονάρου, επιστολή Πάπα: «Η αλήθεια θα κινήσει το ψέμα».

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Βραζιλίας πρότεινε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας (TSJ) να παραχωρηθεί στον πρώην πρόεδρο Λούλα Ντα Σλίβα το καθεστώς της «ημιελευθερίας», γιατί έχει εκτείνει ένα τμήμα της ποινής του. Η γενική αντιεισαγγελέας Αουρέα Νογκουιέρα ζήτησε το καθεστώς «ημιελευθερίας» για τον Λούλα με βάση τη νομοθεσία της χώρας, ενώ ο πρώην δικαστής Σέρζιο Μόρο που τον καταδίκασε είναι σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του Ζαίρ Μπολσονάρου. Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποδεχθεί το αίτημα των εισαγγελικών αρχών ο Λούλα θα κυκλοφορεί ελεύθερος το πρωί και θα επιστρέφει το βράδυ σε μια φυλακή κοντά στον τόπο κατοικίας του. Σημειώνεται ότι την Κυριακή περίπου 80 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στο Σαν Πάουλο στη συναυλία για την απελευθέρωση του πρώην προέδρου της Αριστεράς.

Ο Λούλα είχε καταδικαστεί για διαφθορά και ανακύκλωση βρώμικου χρήματος αρχικά σε φυλάκιση 9 ετών και 6 μηνών, που μετατράπηκε σε φυλάκιση 12 ετών και 1 μηνός από το Εφετείο του Πόρτο Αλέγκρε για να μειωθεί σε φυλάκιση 8 ετών και 10 μηνών από το Ανώτατο Δικαστήριο των προηγούμενο Απρίλιο.

Η πρόταση της εισαγγελίας δεν είναι δεσμευτική για το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να ορίσει την ημερομηνία που θα συνεδριάσει για να απαντήσει στο αίτημα. Η νομοθεσία της Βραζιλίας προβλέπει ότι ένα άτομο μπορεί να τεθεί σε καθεστώς «ημιελευθερίας» όταν έχει εκτίσει το εν έκτο της ποινής του, ενώ λαμβάνεται και η διαγωγή του φυλακισμένου.

Άρρωστος και Νέρωνας ο... Μπολσονάρου

Η διαγωγή του φυλακισμένου Λούλα σύμφωνα με  φίλους και εχθρούς είναι άψογη και υποδειγματική, εάν… εξαιρέσει κανείς τους χαρακτηρισμούς του πρώην προέδρου της Αριστεράς προς τον νυν φασίστα πρόεδρο της χώρας. Γιατί ο Λούλα από την φυλακή δεν έπαψε ποτέ να κάνει πολιτική και να είναι παρόν.

Ο Λούλα αποκάλεσε τον Ζαίρ Μπολοσονάρου «Νέρωνα» που «καίει όλη την χώρα», εκτιμώντας ότι αποτελεί ένα «κίνδυνο». «Ο Μπολσονάρου είναι σαν τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα, καίει όλη την χώρα. Δεν θέλει να οικοδομήσει, αλλά να καταστρέψει», τόνισε πρόσφατα ο Λούλα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δηλώνοντας βαθιά πεπεισμένος ότι υπέστη μια «πολιτική δίκη» και ότι η δικαιοσύνη δεν κατάφερε να αποδείξει την ενοχή του. «Θέλησαν να σταματήσουν την υποψηφιότητά μου», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας. Οι εισαγγελικές αρχές σε καμία από τις δίκες δεν μπόρεσε να αποδείξει με στοιχεία ότι το διαμέρισμα για το οποίο κατηγορείτο ότι έχει αγοράσει ο Λούλα με μαύρο χρήμα ήταν δικό του.

Μιλώντας στο BBC o Λούλα τόνισε ότι ο Μπολσονάρου «είναι ένας άρρωστος που πιστεύει ότι τα προβλήματα της Βραζιλίας θα λυθούν με τα όπλα. Τα προβλήματα της Βραζιλίας θα λυθούν με τα βιβλία και τα σχολεία», καθιστώντας σαφές την διαφορετική πολιτική και κοινωνική οπτική του πρώην προέδρου της Αριστεράς και αυτή του φασιστοειδούς Μπολσονάρου.  

Πάπας Φραγκίσκος: «Η αλήθεια θα κερδίσει το ψέμα»

Δίπλα στο Λούλα πάντως στάθηκε με σθένος ο Πάπας Φραγκίσκος που με προσωπική του επιστολή στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας δήλωσε ότι «η αλήθεια θα κερδίσει το ψέμα». Ο Πάπας Φραγκίσκος στην επιστολή του, που έχει ημερομηνία 3 Μαΐου αλλά δημοσιεύτηκε από τον Λούλα στις 30 Μαΐου, δηλώνει ότι έχει «σημαντικές αμφιβολίες» για όλα αυτά που συνέβησαν στον Λούλα, καλώντας τον να αντέξει και να συνεχίσει τον αγώνα του.

«Το καλό θα κερδίσει το κακό, η αλήθεια θα νικήσει το ψέμα και η Σωτηρία θα κερδίσει την καταδίκη», σημείωσε ο Πάπας στην επιστολή του προς τον Λούλα, δηλώνοντας ότι «έχω μπροστά μου τις σκληρές δοκιμασίες που ζήσατε τελευταία, ειδικά την απώλεια ορισμένων συγγενών σας», όπως της συζύγου, του αδελφού και πιο πρόσφατα ενός εγγονιού του.  Ο Πάπας ζήτησε από «τον ηγέτη του Κόμματος των Εργαζομένων» την «πνευματικότητα» και «το θάρρος για να μην απογοητεύεται και να συνεχίσει να εμπιστεύεται τον Θεό». Στην ιστοσελίδα του ο Λούλα υπενθύμισε ότι ο Πάπας ήδη του έχει δωρίσει ένα κομποσχοίνι, που του το έφερε στην φυλακή ο κοινωνικός ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας της Βραζιλίας Χουάν Κάρλος, όταν τον επισκέφθηκε στην φυλακή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL