Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
"Διαδηλωτές, ποιοι διαδηλωτές;"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Διαδηλωτές, ποιοι διαδηλωτές;"

Η ετερογένεια και πολυχρωμία του πλήθους στην πλατεία Τραφάλγκαρ θύμιζε πόσους πολλούς συσπειρώνει εναντίον του ο Τραμπ: Αριστεροί και αντιφασίστες φώναζαν συνθήματα κατά της Ακροδεξιάς, οικολόγοι διαμαρτύρονταν για την (αντι)περιβαλλοντική πολιτική του, φεμινίστριες εξέφραζαν την οργή τους για τον μισογυνισμό του, μουσουλμάνοι κατήγγειλαν τον ρατσισμό του και φιλειρηνικές οργανώσεις εξέφραζαν την αντίθεσή τους στα σενάρια επέμβασης στη Βενεζουέλα και τις εμπρηστικές παρεμβάσεις του στη Μέση Ανατολή.

Εκτός από πολλά χιουμοριστικά συνθήματα -"Λευτεριά στη Μελάνια", "Κάτω τα χεράκια σου από το NHS", "Κλείστε τον Τραμπ στον Πύργο του Λονδίνου"-, οι χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χθες στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας υποδέχτηκαν τον Αμερικανό Πρόεδρο και με αρκετά χάπενινγκ.

Την παράσταση έκλεψε μια ομάδα από γυναίκες ντυμένες με τη χαρακτηριστική κόκκινη στολή των "καμαριέρων" στο γνωστό βιβλίο της Μάργκαρετ Άτγουντ. Μια φράση από το βιβλίο είχε γίνει πλακάτ προκειμένου να περιγράψει τον εκφασισμό της Αμερικής στα χρόνια του Τραμπ: "Τίποτε δεν αλλάζει σε μια μόνο στιγμή. Σε μια μπανιέρα όπου το νερό θερμαίνεται βαθμιαία θα βράσεις μέχρι θανάτου προτού το καταλάβεις".

Ήταν βέβαια εκδηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ στον κόσμο του Τραμπ. "Πώς σχολιάζετε τις διαδηλώσεις εναντίον σας;" τον ρώτησαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση του με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. "Fake news" απάντησε κοφτά προσθέτοντας ότι ο ίδιος είδε "χιλιάδες ανθρώπους" να τον επευφημούν στους δρόμους του Λονδίνου. Το ίδιο μάλλον θα πληροφορηθεί και το ακροατήριό του στις ΗΠΑ από το δίκτυο Fox.

Δεν υπάρχει αντίλογος. Ούτε επιτρέπεται. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι αντιπαθεί όσους τον επικρίνουν. Γι' αυτό άλλωστε αρνήθηκε να συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. "Αποτελεί αρνητική δύναμη" εξήγησε. Εξίσου αρνητική με τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Κόρμπιν: Όχι στην ιδιωτικοποίηση του NHS

Έτσι, αντί να συναντηθεί μαζί του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν συμμετείχε χθες στη διαδήλωση εναντίον του. Στη σύντομη ομιλία του κατήγγειλε τον Αμερικανό Πρόεδρο για τις επιθέσεις του κατά του Σαντίκ Καν σημειώνοντας ότι είναι περήφανος που το Λονδίνο έχει μουσουλμάνο δήμαρχο.

Επέκρινε επίσης τον Τραμπ για την αντιμεταναστευτική πολιτική του -"οι πρόσφυγες δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εχθροί"-, τους επιθετικούς χειρισμούς του στις διεθνείς σχέσεις αλλά και την υπονόμευση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δεν απέφυγε, τέλος, να σχολιάσει τα σχέδια του Τραμπ για μια εμπορική συμφωνία με τη χώρα του δίνοντας την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί ποτέ μια συνθήκη που θα βγάλει το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας "στο σφυρί".

Ο ίδιος ο Τραμπ δεν έκρυψε πάντως χθες την όρεξή του να πετύχει μια τέτοια συμφωνία όσο πιο σύντομα γίνεται. "Νομίζω ότι θα έχουμε μια πολύ, πολύ σημαντική εμπορική συμφωνία" σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. "Είναι κάτι που το θέλετε και εσείς και εμείς. Ας συνεχίσουμε λοιπόν. Ας πετύχουμε αυτή τη συμφωνία" είπε.

Κατά τα άλλα, αφού πρώτα "έκαψε" την Τερέζα Μέι με τα όσα δήλωσε γι' αυτήν προτού τη συναντήσει, χθες έσταζε μέλι για την υπό παραίτηση Βρετανίδα πρωθυπουργό. Τα πήγε πολύ καλά στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εκτίμησε, και πιθανόν να μην πήρε "τα εύσημα που της άξιζαν".

"Εγώ θα τους είχα μηνύσει, αλλά εντάξει" υπογράμμισε χαμογελαστός. "Θα προχωρούσαμε σε διακανονισμό, όμως ποτέ δεν ξέρεις" πρόσθεσε. Η ίδια η Μέι επέλεξε να αποχαιρετήσει τον Τραμπ -και την Ντάουνινγκ Στρητ- με πικρό χιούμορ. "Τελικά δεν τους μηνύσαμε. Ξεκινήσαμε διαπραγματεύσεις και καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία" τόνισε, σε έναν σύντομο απολογισμό της εξίσου σύντομης πρωθυπουργίας της.

"Δεν υπάρχει τίποτε πιο σημαντικό από τα σύνορα"

Τα σχέδια για μια αμερικανοβρετανική εμπορική συμφωνία και το Brexit δεν μονοπώλησαν, ωστόσο, τις δηλώσεις Τραμπ. Αφού εκθείασε την "ειδική σχέση" με το Λονδίνο -"τη σπουδαιότερη συμμαχία που γνώρισε ο κόσμος"-, επέπληξε τους υπόλοιπους ΝΑΤΟϊκούς για τις ελλιπείς αμυντικές τους δαπάνες, επιτέθηκε για μια ακόμη φορά κατά της Κίνας με αφορμή αυτή τη φορά την εταιρία Huawei αλλά κυρίως έστρεψε τα πυρά του κατά του Μεξικού.

Ο νότιος γείτονας των ΗΠΑ "πρέπει να κάνει περισσότερα" για να σταματήσει τη μεταναστευτική "εισβολή" στη χώρα του, τόνισε, αν πραγματικά θέλει να αποφύγει τους τελωνειακούς δασμούς που πρόσφατα προανήγγειλε.

"Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη. Θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα" απείλησε. "Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από τα σύνορα… Θέλω να δω ασφάλεια στα σύνορά μας, θα δω φοβερό εμπόριο, θα δω πολλά πράγματα να συμβαίνουν κι αυτό συμβαίνει". Μα πάνω απ' όλα υποσχέθηκε να δει δασμούς που θα σκαρφαλώνουν σε δυσθεώρητα ύψη.

"Κάθε μήνα αυτοί οι δασμοί θα αυξάνονται από το 5% στο 10%, στο 15%, στο 20% και ίσως στο 25% κι αυτό που θα συμβεί είναι ότι όλες αυτές οι επιχειρήσεις που έφυγαν από τη χώρα μας και πήγαν στο Μεξικό θα επιστρέψουν σε εμάς κι αυτό είναι εντάξει" κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL