Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Φοβού τους Αμερικανούς και δώρα φέροντες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φοβού τους Αμερικανούς και δώρα φέροντες

Τις παραμονές της προηγούμενης επίσκεψής του, ο Τραμπ είχε επιτεθεί άγρια στην Τερέζα Μέι επειδή αγνόησε τις συστάσεις του για το Brexit, με αποτέλεσμα να "διαλύσει τη χώρα". Γνωρίζοντας πλέον τι είδους "δώρα" φέρνει ο υψηλός Αμερικανός προσκεκλημένος, η Βρετανίδα πρωθυπουργός επέλεξε να παραιτηθεί προτού τον συναντήσει για δεύτερη φορά.

Επειδή ο Τραμπ χτυπάει πάντα δύο φορές. Αν μάλιστα κατά την προηγούμενη επίσκεψη είχε κάνει άνω - κάτω τους κυβερνώντες Συντηρητικούς με την ωμή παρέμβασή του τώρα κατόρθωσε να ταρακουνήσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Με ποιον τρόπο; "Διόρισε" τον επόμενο πρωθυπουργό, επέλεξε τον άνθρωπο που θα διαπραγματευτεί καλύτερα το Brexit, προσδιόρισε την επιθυμητή στρατηγική στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες και περιέγραψε μια "ειδική σχέση" τόσο ανισοβαρή και ταπεινωτική ώστε η πρώην αποικιοκρατική δύναμη να θυμίζει πια αποικία.

Καθόλου συμπτωματικά, οι νέες ομοβροντίες εξαπολύθηκαν το Σάββατο από την εφημερίδα "Sun", ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου Ρούπερτ Μέρντοκ, ο οποίος με το τηλεοπτικό του δίκτυο FOX news στις ΗΠΑ βοήθησε όσο ελάχιστοι στην εκλογή Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Στη νέα του παρέμβαση στην πολιτική ζωή της Βρετανίας, το επιχειρηματικό δίδυμο αποφάνθηκε ότι ο καταλληλότερος να διαδεχτεί τη Μέι δεν είναι άλλος από τον υποστηρικτή του "σκληρού Brexit" Μπόρις Τζόνσον.

"Πιστεύω ότι ο Μπόρις θα κάνει φοβερή δουλειά... Πάντοτε τον συμπαθούσα, είναι πολύ ταλαντούχος... Είναι σπουδαίος τύπος" τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος πλέκοντας το εγκώμιο του πολιτικού που θεωρείται ούτως ή άλλως ως επικρατέστερος διάδοχος της Μέι. Την Κυριακή ακολούθησε μια ακόμη συνέντευξη -στη "Sunday Times"- με περισσότερες συστάσεις.

Όπως δήλωσε εκεί, η Βρετανία θα πρέπει να αρνηθεί να πληρώσει τις 39 δισεκατομμύρια λίρες του λογαριασμού διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να "εγκαταλείψει" άμεσα τις συνομιλίες για το Brexit. Δεν δίστασε μάλιστα να προτείνει και τον κατάλληλο άνθρωπο για να υλοποιήσει το σχέδιό του. "Μ' αρέσει πολύ ο Νάιτζελ. Έχει πολλά να προσφέρει - είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος" σχολίασε για τον ηγέτη του Κόμματος του Brexit και θριαμβευτή των ευρωεκλογών στη Βρετανία Νάιτζελ Φάρατζ.

Οι ύμνοι για ό,τι πιο αντιδραστικό και αντιευρωπαϊκό διαθέτει σήμερα η πολιτική σκηνή της γηραιάς Αλβιώνας συνοδεύτηκαν βέβαια από υποτιμητικά σχόλια για την αντιπολίτευση. Τόνισε ότι θα χρειαζόταν να "γνωρίσει" τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν προτού μοιραστεί μαζί του "ευαίσθητες πληροφορίες", ενώ έλουσε με προσβολές τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν, τον οποίο είχε βάλει στο μάτι από την προηγούμενη επίσκεψη.

"Χέρι" και στο NHS

Το χειρότερο όμως δεν είναι οι ίδιες οι "συστάσεις" Τραμπ αλλά αυτά που δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στο Λονδίνο -και στενός φίλος του Τραμπ-, τις παραμονές της επίσκεψης. Ο Γούντι Τζόνσον δεν δίστασε να περιγράψει τη μετα-Brexit "ειδική σχέση" μεταξύ των δύο χωρών όπως την οραματίζεται ο Αμερικανός Πρόεδρος.

"Κάθε τομέας της βρετανικής οικονομίας" θα πρέπει να ανοίξει στο αμερικανικό κεφάλαιο έπειτα από διμερή εμπορική συμφωνία, διευκρίνισε ο πρέσβης. Όταν ρωτήθηκε αν αυτό θα περιελάμβανε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, ο Τζόνσον απάντησε καταφατικά.

Έπειτα από όλα αυτά δεν προκαλεί εντύπωση ότι οι Εργατικοί επέλεξαν να μποϊκοτάρουν την επίσκεψη Τραμπ απέχοντας από όλες τις εκδηλώσεις στις οποίες είχαν κληθεί. Χαρακτηρίζοντας την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου "απαράδεκτη" ο Κόρμπιν ανακοίνωσε την άρνησή του να παραστεί στο εθιμοτυπικό δείπνο με τον Τραμπ.

Λίγο αργότερα, την κίνησή του ακολούθησε και ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ αλλά και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου. Ακόμη και η υπό παραίτηση Τερέζα Μέι απέφυγε τις κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο ανακοινώνοντας ότι η συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ θα πραγματοποιηθεί παρουσία πολυάριθμων αντιπροσωπειών από τις δύο πλευρές.

"Αντισταθείτε στον Τραμπ"

Η μοναδική που υποχρεώθηκε να υποστεί τον Τραμπ σε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο έγινε έτσι η χαλκέντερη Βρετανίδα βασίλισσα. Σε αντίθεση με την κάπως υποβαθμισμένη προηγούμενη "επίσκεψη εργασίας", ο Αμερικανός Πρόεδρος έγινε χθες δεκτός στο Μπάκιγχαμ με κάθε μεγαλοπρέπεια, ενώ τη συνάντησή του με τη βασιλική οικογένεια ακολούθησε δείπνο με 170 προσκεκλημένους.

Εκείνο που έμεινε απαράλλακτο και στις δύο επισκέψεις Τραμπ στη Βρετανία ήταν οι μαζικές διαδηλώσεις. Το τεράστιο μπαλόνι που εμφανίζει τον Αμερικανό Πρόεδρο σαν θυμωμένο μωρό έκανε και πάλι την εμφάνιση του στον ουρανό του Λονδίνου, η Διεθνής Αμνηστία κρέμασε δύο τεράστια πανό από τη γέφυρα Βόξολ με τα συνθήματα "Αντισταθείτε στον Τραμπ" και "Αντισταθείτε στον ρατσισμό", ενώ στους δρόμους χιλιάδες Λονδρέζοι διαδήλωσαν κατά της παρουσίας του Αμερικανού Προέδρου. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, στην πλατεία Τραφάλγκαρ.

Τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία απεικονίζει και πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov, σύμφωνα με την οποία το 63% των πολιτών της χώρας εκφράζουν αρνητική γνώμη γι' αυτόν. Μόνο το 9% των Λονδρέζων πιστεύουν ότι είναι "καλός Πρόεδρος", ενώ το 72% των ερωτηθέντων στη Σκωτία τον χαρακτηρίζουν "απαίσιο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL