Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Η ποινικοποίηση της ανθρωπιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ποινικοποίηση της ανθρωπιάς

Ο 36χρονος Σκοτ Γουόρεν είναι καθηγητής Γεωγραφίας και μέλος της οργάνωσης "Όχι άλλοι θάνατοι". Κινδυνεύει να περάσει είκοσι χρόνια από τη ζωή του στη φυλακή αν δικαστήριο της Αριζόνα τον καταδικάσει για "υπόθαλψη" παράτυπων μεταναστών.

Άνδρες της συνοριοφυλακής συνέλαβαν τον Γουόρεν τον περσινό Ιανουάριο. Λίγο νωρίτερα είχαν ανακαλύψει δύο μετανάστες να κρύβονται σε καταυλισμό που χρησιμοποιεί η οργάνωσή του. Ο ακτιβιστής παραπέμφθηκε σε δίκη όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς διέταξε τις εισαγγελικές αρχές να δίνουν προτεραιότητα σε υποθέσεις υπόθαλψης μεταναστών στο πλαίσιο της πολιτικής "μηδενικής ανοχής" του Τραμπ απέναντι στη μετανάστευση.

Πώς ακριβώς "υποθάλπει" τους μετανάστες η οργάνωση του Γουόρεν; Αφήνει νερό, τρόφιμα και φάρμακα στην ύπαιθρο προκειμένου οι μετανάστες που διασχίζουν την έρημο της Αριζόνα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ να μην αφήσουν εκεί τα κόκαλα τους. Περισσότεροι από 3.000 από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2001 περνώντας την άνυδρη έκταση.

Ο Γουόρεν συνελήφθη την ίδια μέρα που η No More Deaths έδινε στη δημοσιότητα βίντεο που εμφάνιζε συνοριοφύλακες να καταστρέφουν τα μπιτόνια με νερό που η οργάνωση είχε αφήσει στην έρημο. Οι δικηγόροι του ακτιβιστή υποστηρίζουν ότι η σύλληψή του έγινε σε αντίποινα γι' αυτό το βίντεο.

Οι γονείς του Γουόρεν έχουν συλλέξει μέχρι σήμερα περισσότερες από 130.000 υπογραφές που ζητούν από τη Δικαιοσύνη της Αριζόνα να αποσύρει τις κατηγορίες. Το ίδιο αίτημα εξέφρασε πριν από δέκα μέρες και η Διεθνής Αμνηστία. Οι κατηγορίες κατά του Γουόρεν, επισημαίνει η οργάνωση, "είναι μια άδικη ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας" και αποτελούν "πολιτικά υποκινούμενη παραβίαση των δικαιωμάτων του".

"Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ποτέ δεν συνιστά έγκλημα" σημειώνει η Έρικα Γκεβάρα-Ρόσας, υπεύθυνη της Αμνηστίας για την αμερικανική ήπειρο. "Αν ο δρ Γουόρεν καταδικαστεί και φυλακιστεί με βάση αυτές τις εξωφρενικές κατηγορίες, θα είναι ένας κρατούμενος συνείδησης που θα βρίσκεται στη φυλακή για εθελοντικές δραστηριότητες, υποκινούμενες από ανθρωπιστικές αρχές και τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις".

Σε πρόσφατο άρθρο του στη "Washington Post", ο ακτιβιστής, η δίκη του οποίου άρχισε την Τετάρτη, εξηγεί γιατί κάνει ό,τι κάνει. "Στην έρημο Σονόρα η θερμοκρασία ξεπερνά τους 46 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το νερό σπανίζει. Οι αυστηρότεροι έλεγχοι έχουν αναγκάσει τους μετανάστες σε ακόμα πιο αφιλόξενες και απόμακρες περιοχές, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην επιβιώνουν... Δεκάδες πτώματα ανακαλύπτονται κάθε χρόνο, ενώ πολλά άλλα μένουν για πάντα θαμμένα στην έρημο".

Σύμφωνα με τον Γουόρεν, οι εθελοντές της οργάνωσης που αφήνει στην έρημο μπιτόνια με νερό, κονσέρβες, ρούχα και είδη πρώτων βοηθειών συνυπήρχαν κάποτε με τη συνοριοφυλακή. Αυτές οι μέρες όμως ανήκουν στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια, γράφει, "οι κυβερνητικές αρχές καταστέλλουν την ανθρωπιστική βοήθεια", "αδειάζουν τα μπιτόνια με το νερό" και "διώκουν εθελοντές".

Ο Γουόρεν ανησυχεί ότι η υπόθεσή του μπορεί να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο συμβάλλοντας στην επέκταση της έννοιας της "υπόθαλψης" μεταναστών. "Η πολιτική Τραμπ -οι εγκλεισμοί σε αποθήκες, ο χωρισμός των οικογενειών, το κλείσιμο των παιδιών σε κλουβιά- επιδιώκει να επιβάλει τη σκληρότητα. Για να πετύχει, όμως, θα πρέπει να συντρίψει την καλοσύνη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL