Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Βρετανία / Βρετανία: Γύρω - γύρω όλοι και στη μέση το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανία / Βρετανία: Γύρω - γύρω όλοι και στη μέση το Brexit

Με τον θριαμβευτή Νάιτζελ Φάρατζ να ζητά τώρα ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., τον ηγέτη των Εργατικών να θέτει θέμα νέας προσφυγής στις κάλπες προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του Brexit και τους Συντηρητικούς να αναζητούν στα μετεκλογικά συντρίμμια το νέο ηγέτη τους ξημέρωσε στη Βρετανία η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

Η Τερέζα Μέι, που ήδη έχει προαναγγείλει την παραίτησή της δρομολογώντας την κούρσα διαδοχής στους Τόρις, εξέφρασε τη λύπη της για τα "πολύ απογοητευτικά" -όπως τα χαρακτήρισε- αποτελέσματα που για πρώτη φορά έφεραν το κόμμα της στην πέμπτη θέση με ένα πενιχρό 9%. Είναι ενδεικτικό ότι από τους δεκαεννέα ευρωβουλευτές του 2014, το κυβερνών κόμμα της Βρετανίας υποχώρησε στους τέσσερις.

Οι απώλειες των Συντηρητικών δεν μεταφράστηκαν όμως σε κέρδη του έταιρου εκπροσώπου του βρετανικού δικομματικού συστήματος. Οι Εργατικοί έχασαν επίσης έδαφος και το ποσοστό τους περιορίστηκε στο 14,1%, με συνέπεια να χαθούν οι μισές τους έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο (δέκα από τις είκοσι). Στη Σκωτία μάλιστα απέτυχαν να εκλέξουν βουλευτή για πρώτη φορά στην ιστορία τους, καθώς 200.000 ψηφοφόροι τους προτίμησαν άλλο κόμμα.

Το ότι το αδιέξοδο του Brexit δοκιμάζει τη συνοχή των Εργατικών σχεδόν όσο κλονίζει την παραδοσιακή βρετανική Δεξιά είναι, βέβαια, κάτι που δεν διαφεύγει της προσοχής του Τζέρεμι Κόρμπιν. Έτσι, ο ηγέτης του κόμματος επανέλαβε και χθες ότι η μόνη λύση είναι η νέα προσφυγή στις κάλπες, είτε με νέες κοινοβουλευτικές εκλογές είτε με δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

"Δεν θα επιτρέψουμε στο συνεχιζόμενο χάος που επικρατεί στο Συντηρητικό Κόμμα να σπρώξει τη χώρα μας σε μια έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Το Κοινοβούλιο μπορεί να εμποδίσει και θα εμποδίσει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, που θα βλάψει τις θέσεις εργασίας και τη βιομηχανία στο Ηνωμένο Βασίλειο" τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Νάιτζελ Φάρατζ, μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών και ηγέτης του νεοσύστατου Κόμματος του Brexit, που αναδείχτηκε σε πρώτη δύναμη με 31,6% και 29 ευρωβουλευτές απαίτησε χθες να του δοθεί ρόλος στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για το Brexit.

"Θα πρέπει να ενταχθούμε στην ομάδα τώρα, είναι πολύ σαφές" δήλωσε στο Reuters, υποστηρίζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, την προθεσμία δηλαδή που έχει το βρετανικό Κοινοβούλιο για να καταλήξει σε συμφωνία. "Αν δεν αποχωρήσουμε εκείνη την ημέρα, τότε θα πρέπει να αναμένουμε το Κόμμα του Brexit να επαναλάβει αυτού του τύπου την έκπληξη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές" είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL