Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ο ευρωπαϊκός Νότος στην κάλπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ευρωπαϊκός Νότος στην κάλπη

Οι προοδευτικές, δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις θα σαρώσουν στην Ιβηρική, με τους σοσιαλιστές και την Αριστερά να κερδίζουν τις περιφέρειες και τους δήμους στην Ισπανία και με τον Πέδρο Σάντσεθ να μην... αποκλείει τη συμμετοχή του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην επόμενη κυβέρνηση. Στην Ιταλία οι Ευρωεκλογές φαίνεται πως μετατρέπονται σε μια μονομαχία ανάμεσα στον Σαλβίνι και τον Ντι Μάιο, που πιθανώς θα κρίνει και το μέλλον της κυβέρνησης του Τζιουζέπε Κόντε, με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο «Η Αριστερά», που έχει σημείο αναφοράς την Ευρωπαϊκή Αριστερά και την GUE, να αδυνατεί να ανακτήσει την επαφή του με τον «λαό της Αριστεράς».

Ισπανία. Προοδευτικό τσουνάμι σε Ευρωβουλή, Περιφέρειες και Δήμους

Οι σοσιαλιστές και το Unidas Podemos - Αλλάζουμε την Ευρώπη θα σαρώσουν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της Κυριακής και αναμένεται να εκπροσωπηθούν με ισχυρές ομάδες στην Ευρωβουλή, παρ’ όλο που από την Αριστερά ένας ευρωβουλευτής από την Πρωτοβουλία για την Καταλωνία - Πράσινοι (ICV) θα μεταναστεύσει παραδοσιακά στην ομάδα των Πρασίνων. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα θα αποτελέσει τον μεγάλο ηττημένο των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού αναμένεται να χάσει όλες τις περιφέρειες και το σύνολο των δήμων που έλεγχε. Την ίδια στιγμή, τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα προσπαθούν να αποτρέψουν την αποφυλάκιση όσων εθνικιστών εκλεγούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τροφοδοτώντας νέες εντάσεις με τα καταλανικά αποσχιστικά κόμματα.

Η ολοκλήρωση των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών θα επιταχύνει τις διαδικασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, με την Αριστερά να πιέζει για την ενεργή συμμετοχή της στη νέα κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, ενώ είναι βέβαιη η συνεργασία της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών προκειμένου να διασφαλίσουν προοδευτικές και αριστερές αυτοδιοικητικές αρχές σε όλη την Ισπανία, με εξαίρεση την Καταλωνία και τη Χώρα των Βάσκων, όπου πολλοί δήμοι θα καταλήξουν στα εθνικιστικά κόμματα, όπως και οι μικρές περιφέρειες της Ναβάρα και της Ριόχα.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των τελευταίων δημοσκοπήσεων από την Key Data, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα φτάσει στις ευρωεκλογές στο 28,8% και θα εκλέξει 17 με 19 ευρωβουλευτές (από το 23% και τους 14 ευρωβουλευτές του 2014), το Λαϊκό Κόμμα θα υποχωρήσει στο 17,7% και θα εκλέξει 10 με 11 (σε σχέση με το 26,1% και τους 16 ευρωβουλευτές το 2014), οι Πολίτες θα πάρουν 15,9% και θα εκλέξουν 9 με 10 (3,2% και 2 ευρωβουλετές το 2014), το Unidas Podemos - Αλλάζουμε την Ευρώπη» θα πάρει 13,8% και 8 ευρωβουλευτές, από τους 11 που είχαν εκλέξει το Podemos (5) και η Ενωμένη Αριστερά (6), και το Vox θα εκλέξει 6 ευρωβουλευτές. Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην “El Pais” δίνει στους Σοσιαλιστές 18 με 20 ευρωβουλευτές και πάνω από το 30%, ενώ μειώνει τους ευρωβουλευτές του Vox στους 4 με 5.

Πορτογαλία: Πρόβα τζενεράλε νέας διακυβέρνησης σοσιαλιστών και Αριστεράς

Στην Πορτογαλία, οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά θα κερδίσουν μια συντριπτική πλειοψηφία, προδικάζοντας ίσως και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.

Η τελευταία δημοσκόπηση από την Pitagorica για λογαριασμό του “Jornal de Noticias” και του TSF έδωσε στους Σοσιαλιστές 32,4% και 7 με 8 ευρωβουλευτές, ενώ το δεξιό PDS ακολουθεί από απόσταση σχεδόν οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, με 24,8%, εκλέγοντας 6 με 7 ευρωβουλευτές.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει μια ισχυρή άνοδο του Μπλόκου της Αριστεράς στο 12,9%, γεγονός που ενίσχυσε την αισιοδοξία ότι μπορεί να εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές, ενώ ο συνασπισμός του Πορτογαλικού Κ.Κ. και των Πρασίνων CDU διολισθαίνει στο 7,1% και το δεξιό CDS στο 6,7%, με τους αναποφάσιστους να περιορίζονται στο 14,7%.

Η δημοσκόπηση όμως του Κέντρου Δημοκοπικών Ερευνών του Καθολικού Πανεπιστημίου για το “Publico” και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTP για τους βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου δίνει στους Σοσιαλιστές 39%, στο δεξιό PSD 28%, στο Μπλόκο της Αριστεράς 9%, στον συνασπισμό του Κ.Κ. και των Πρασίνων 8% και στο δεξιό CDS 7%, γεγονός που εάν επαληθευτεί θα επισφραγίσει την επιβεβαίωση της κυβέρνησης του Αντόνιο Κόστα και της συνέχισης της συνεργασίας των σοσιαλιστών με τα δύο κόμματα της Αριστεράς.

Ιταλία: Αντιπολίτευση στον Σαλβίνι από τον... Ντι Μάιο

Στην Ιταλία υπάρχουν δύο «παράνομες» δημοσκοπήσεις, «Ο Ευρω-Ιππόδρομος 2019» και «Ο Ιππόδρομος Γκισλάκο», από το όνομα μιας γνωστής διευθύντριας εταιρείας ερευνών, ενώ είναι προφανές ότι η αντιπαράθεση των ευρωεκλογών θα αποτελέσει τον γόρδιο δεσμό για την πορεία της ιταλικής κυβέρνησης ή ακόμη και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με τα κόμματα της κεντροδεξιάς να εξασφαλίζουν μια άνετη πλειοψηφία.

Στον «Ευρώ-Ιππόδρομο» το Εθνικιστικό Άλογο του Σαλβίνι έρχεται πρώτο με 30,3%, το Έντιμο Άλογο του Ντι Μάιο δεύτερο με 23,4%, το «Αδελφό άλογο του γνωστού διάσημου», του Δημοκρατικού Κόμματος του Τζινγκαρέτι και που «ανήκε» προηγούμενα στον Ρέντζι, έρχεται τρίτο με 22,7%, ενώ το “Άλογο της Ελευθερίας” του Μπερλουσκόνι ακολουθεί με 8,6%, το «Άλογο που ανήκε στον Ντούτσε» των Αδελφών της Ιταλίας ακολουθεί με 5,7%, το “Άλογο των Ευρωπαϊστών” της Μπονίμο με 4,6% και το “Άλογο Σφιγμένη Γροθιά” της ριζοσπαστικής Αριστεράς με 2,1%.

Η δημοσκόπηση του «Ιππόδρομου Γκισλάκο» δίνει στον Σαλβίνι 29,9%, στον Ντι Μάιο 22,4%, στον Τζινγκαρέτι 20%, στον Μπερλουσκόνι 7,4%, στη Μελόνι των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας 6,2% και στην Έμαν Μπονίνο με το «Περισσότερη Ευρώπη» 4,1%, με αποτέλεσμα να καταφέρνει να περάσει το όριο του 4% και να εκλέξει 3 ευρωβουλευτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL