Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Τερέζα Μέι: Δεν φεύγω, δεν φεύγω...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τερέζα Μέι: Δεν φεύγω, δεν φεύγω...

Κορυφώνεται το θρίλερ γύρω από το αν η Τερέζα Μέι θα μείνει ή θα φύγει και μαζί μ’ αυτό η αίσθηση ότι το βρετανικό πολιτικό σύστημα διέρχεται τη χειρότερη κρίση αξιοπιστίας στην Ιστορία του. Οι φήμες κορυφώθηκαν το περασμένο 24ωρο μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση της υπουργού αρμόδιας για το κοινοβούλιο Άντρεα Λίντσομ, κορυφαίας εκ των κυβερνητικών Brexiteers. Δημοσιογραφικές πηγές κάνουν λόγο και για άλλες παραιτήσεις προσεχώς, ενώ «πολλά μέλη της κυβέρνησης», τα οποία επικαλείται το BBC, δήλωσαν ότι «η κ. Μέι δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της».

«Δεν πιστεύω πλέον ότι η προσέγγισή μας μπορεί να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2016 και να οδηγήσει τη χώρα στο Brexit» έγραψε η Λίντσομ στην επιστολή παραίτησής της. Κάλεσε παράλληλα την Τερέζα Μέι "να λάβει τις σωστές αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας".

Η παραίτησή της καθώς και η αναζωπύρωση του άγριου εσωκομματικού καυγά στους Συντηρητικούς για τη μετα-Μέι εποχή έφεραν κάποιο «αποτέλεσμα»: η πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τη δημοσιοποίηση, και επομένως τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, του νέου σχεδίου της για το Brexit που επρόκειτο να γίνει σήμερα. Εκτός απροόπτου, η δημοσιοποίηση θα γίνει την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Η ίδια το έχει χαρακτηρίσει ως την «τελευταία ευκαιρία» για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο σκληροί Brexiteers και αντιπολίτευση το έχουν απορρίψει δίχως συζήτηση. Επιδιώκοντας να αποσπάσει την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών, ειδικά από τους Εργατικούς, το τελευταίο σχέδιο προβλέπει σειρά παραχωρήσεων προς το στρατόπεδο του Remain (της παραμονής), όπως ενδεχόμενο δεύτερο δημοψήφισμα ή προσωρινή παραμονή στην τελωνειακή ένωση.

Οι φήμες για παραίτηση της πρωθυπουργού κυκλοφόρησαν νωρίς το πρωί ύστερα από δημοσίευμα των “Times” την ώρα που είχε αρχίσει η ψηφοφορία στη χώρα για τις ευρωεκλογές. Οι παραχωρήσεις της Μέι προς προς τους Ramainers ερέθισαν τους ευρωσκεπτικιστές των Τόρηδων. Η Επιτροπή 1922, υπεύθυνη για τα οργανωτικά του κόμματος, συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει ενδεχόμενη αλλαγή του εσωκομματικού κανονισμού ώστε να καταφέρει να εκπαραθυρώσει τη Μέι. Ωστόσο, όλοι φαίνεται να κάνουν τώρα μια «παύση», τουλάχιστον μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γκρέιχαμ Μπράντι θα επιδιώξει να συναντηθεί με την Τερέζα Μέι σήμερα, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τη συνάντηση και το περιεχόμενό της. Τα μέλη της Επιτροπής αποδέχτηκαν προς το παρόν το γεγονός ότι η πρωθυπουργός θέλει να επικεντρωθεί στις ευρωεκλογές. Οπωσδήποτε πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμά τους, παραδέχονται και οι δύο πλευρές, αν και θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι απογοητευτικό για τους Συντηρητικούς.

Η Μέι πάντως απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο παραίτησής της και επανέλαβε ότι παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του Brexit. Μάλιστα, ο εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η επίσημη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ τον επόμενο μήνα στη Βρετανία θα πραγματοποιηθεί όπως έχει σχεδιαστεί και ότι η πρωθυπουργός «ανυπομονεί να τον υποδεχτεί»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL