Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Το Brexit των εξαθλιωμένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Brexit των εξαθλιωμένων

Ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας που "απομακρύνθηκε σκόπιμα για να αντικατασταθεί από ένα πνεύμα σκληρότητας και αναλγησίας", ένα υπουργείο Εργασίας επιφορτισμένο να σχεδιάζει μια "ψηφιακή και αποστειρωμένη" εκδοχή των κατέργων της βιομηχανικής επανάστασης όπως τα απαθάνατισε στα έργα του ο Ντίκενς, δημόσιες δαπάνες οι οποίες περικόπτονται όχι από αναγκαιότητα αλλά από "ιδεολογία": Κυρίες και κύριοι, καλωσήλθατε στη Βρετανία των Τόρις.

Ο Φίλιπ Άλστον, ειδικός ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών για την ακραία φτώχεια, επισκέφθηκε βρετανικές πόλεις, πραγματοποίησε δεκάδες συνεντεύξεις, συνέλεξε στοιχεία και, χθες, έδωσε στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά του για τη φτώχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συμπεράσματα που προκάλεσαν έντονο εκνευρισμό στη συντηρητική κυβέρνηση. Μια δυσφορία συγκρίσιμη ίσως με εκείνη που εμφανίζει το Ισραήλ έπειτα από κάθε έκθεση του διεθνούς οργανισμού για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η έκθεση του Άλστον είναι "εντελώς ανακριβής" και "δύσκολα γίνεται πιστευτή" ανακοίνωσε η κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι παίρνει "εξαιρετικά σοβαρά" το ζήτημα της φτώχειας. "Τα ίδια τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι η Βρετανία είναι ένα από τα μέρη του κόσμου όπου οι άνθρωποι χαίρονται να ζουν" δήλωνε, παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων καταγγέλλοντας τον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι παρέμεινε "πολύ λίγο" στη Βρετανία για να σχηματίσει τη "σωστή άποψη".

Ποια άποψη σχημάτισε εκείνος; Ότι ο θατσερισμός ισοπέδωσε τα πάντα. Ότι το συνδετικό υλικό "που κρατούσε ενωμένη τη βρετανική κοινωνία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο" δεν υπάρχει πια. Διαλύθηκε από την ανελέητη λιτότητα που επιβλήθηκε από διαδοχικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Λιτότητα που, με τη σειρά της, έφερε "τη συστηματική φτωχοποίηση" μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Πόσο μεγάλης; Το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας, 14 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν σήμερα στη φτώχεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Άλστον.

Στην έκθεσή του, ο ειδικός ερευνητής καταγράφει μαρτυρίες από ανθρώπους που αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα στο να φάνε ή να ζεστάνουν το σπίτι τους, από παιδιά που πηγαίνουν σχολεία με άδειο στομάχι, από εκείνους που περιμένουν με τις ώρες στις ουρές των συσιτίων, από αστέγους. Και τέλος, "τόσες πολλές ιστορίες" για ανθρώπους που βρέθηκαν στα πρόθυρα της αυτοκτονίας εξαιτίας της οικονομικής τους κατάστασης.

Αδικαιολόγητη λιτότητα

Κι όμως, παρά "τις τραγικές κοινωνικές επιπτώσεις", διαπιστώνει ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, τα μέτρα λιτότητας που υιοθετούνται από το 2010 "συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό", κάτι που αποτελεί "κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων (της βρετανικής κυβέρνησης) αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα".

"Σχεδόν το 40% των παιδιών θα αναγκαστούν να ζήσουν σε κατάσταση φτώχειας ώς το 2021. Οι τράπεζες τροφίμων εξαπλώνονται, ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί δραματικά... το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί για κάποιες ομάδες ανθρώπων και το σύστημα νομικής βοήθειας έχει αποδιαρθρωθεί" αναφέρει η έκθεση, που καταγγέλλει τη βρετανική κυβέρνηση ότι αρνείται να παραδεχτεί τις τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής της.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, "ούτε η ανάπτυξη της οικονομίας ούτε η αύξηση των θέσεων εργασίας ούτε το δημοσιονομικό πλεόνασμα έχουν αντιστρέψει τη λιτότητα, μια πολιτική που ακολουθείται περισσότερο λόγω ιδεολογίας παρά βάσει οικονομικού σχεδιασμού".

Έπειτα από την επίσκεψή του στη Βρετανία και προτού δώσει στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά του, ο Άλστον είχε εκφράσει την απορία του γι’ αυτή τη "θλιβερή και ξεκάθαρα αδικαιολόγητη" κατάσταση. "Τα χρήματα υπάρχουν. Η κυβέρνηση πρόσφατα αποφάσισε να ξοδέψει μεγάλα ποσά για να μειώσει τους φόρους των πιο πλούσιων" τόνισε χαρακτηριστικά.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, έκθεση του οργανισμού Institute for Fiscal Studies (IFS) αποκάλυπτε άλλωστε ότι έπειτα από δέκα χρόνια λιτότητας στη Βρετανία καταγράφεται η μεγαλύτερη εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των πλούσιων χωρών, αν εξαιρέσει κανείς την περίπτωση των ΗΠΑ.

"Κανόνι" στην British Steel

Την έκρηξη αυτή των ανισοτήτων καθώς και τη γενικευμένη ανασφάλεια μέσα στην οποία ζει σήμερα η εργατική τάξη στη χώρα υπογραμμίζει και η χρεοκοπία της British Steel, άλλοτε ατμομηχανής της βρετανικής βιομηχανίας, η οποία πέρασε σε ιδιωτικά χέρια πριν από τρεις δεκαετίες. Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων του τελευταίου της ιδιοκτήτη -τα κερδοσκοπικά funds Greybull Capital- με την κυβέρνηση θα προκαλέσει σε πρώτη φάση την απόλυση 5.000 ατόμων και μακροπρόθεσμα θέτει σε κίνδυνο άλλες 20.000 θέσεις εργασίας.

Πριν από τρία χρόνια, η Greybull κατέβαλε στους προηγούμενους ιδιοκτήτες το συμβολικό ποσό της μίας λίρας για να αγοράσει την εταιρεία, που τότε εμφάνιζε σημαντικές ζημίες. Η British Steel είχε ζητήσει από την κυβέρνηση δάνειο ύψους 75 εκατομμυρίων λιρών αλλά στη συνέχεια έριξε τις απαιτήσεις της στα 30 εκατομμύρια. Τόσο το συνδικάτο Unite όσο και το κόμμα των Εργατικών ζήτησαν από την κυβέρνηση να επανεθνικοποιήσει την British Steel προκειμένου να σώσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που απειλούνται έπειτα από τις χθεσινές εξελίξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL